Actualitate

Termoenergetica ar trebui să ofere despăgubiri pentru nerespectarea contractului

Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat

Președintele Ligii Habitat, Mihai Mereuță, susține că Termoenergetica ar trebui să ofere despăgubiri pentru consumatorii din București care nu au primit în această iarnă agent termic conform contractului de furnizare.

Mereuță a subliniat că nu se referă doar la recalcularea facturii, ci la o procedură clară de despăgubire ținând cont că bucureștenii au fost puși în situația de a plăti mai mult la energia electrică pentru a-și încălzi apartamentele, iar unii dintre ei s-au îmbolnăvit pentru că au stat în frig.

Președintele Ligii Habitat a solicitat în decembrie informații despre acestă procedură de la Primăria Capitalei și Consiliul General, prin serviciul energetic din cadrul Primăriei Capitalei. Solicitarea sa a fost însă redirecționată către Termoenergetica, care a evitat să ofere un răspuns clar.

„Rămân la ideea că trebuie să ne spună în fiecare lună, când trimit factura – să știi precis câte zile nu ai avut serviciu blocul respectiv, câte zile ai avut parțial, adică sub parametri și câte zile s-au îndeplinit. Îți ceri scuze, în primul rând, explici cum vei despăgubi asociația și specifici pentru zona respectivă ce ai în plan pentru următoarele șase luni”, a declarat Mereuță, pentru ProblemeLocative.ro. El a adăugat că o relație bazată pe respect între cele două parți ar putea preveni deconectările masive din vară.

Mereuță a supliniat că nu se referă la recalcularea facturii, ci la compensație. „Tu poți să determini cât ai primit, dar poate să însemne sub parametri la 30%. Și apa de 20 de grade conține gigacalorii. I-ai făcut o reducere de 5% din procedura de calcul, plus o despăgubire. Suplimentar o despăgubire pentru că omul a folosit energie să suplimenteze respectiva lipsă de căldură și de apă caldă. Atunci, dacă eu am consumat mai multă energie electrică și în mod ineficient. Sau dacă eu am stat în frig și m-am îmbolnăvit – de asta nu își pune nimeni problema”, a completat președintele Ligii Habitat, care a spus și că „o parte nu respectă contractul, dar liniștește pe cealaltă parte că e ok”.

În răspunsul Termoenergetica, compania municipală precizează: „Facem precizarea că diminuările acordate reprezintă o compensare a lipsei de confort resimțită de clienți, constituindu-se practic într-un ajutor financiar pentru creșterea temperaturii interioare de confort, pe baza altor surse”.

Cu toate acestea, compensarea la care se referă Termoenergetica este o diminuare a facturii pe baza consumului, și nu o despăgubire.

În ceea ce privește calculul facturii, Termoenergetica explică: cantitatea de energie termică înregistrată de contoarele de energie termică este direct proporțională cu volumul de apă care tranzitează contorul și cu diferența de temperatură între temperatura apei calde și temperatura apei reci în cazul contoarelor montate pe circuitul de apă caldă, și cu diferența de temperatură între tur secundar (temperatura care intră în calorifere) în cazul contoarelor montate pe circuitul de încălzire. Dacă temperatura de furnizare este mai redusă, atât pentru încălzire cât și pentru apă caldă de consum, se consumă/ înregistrează o cantitate mai mică de energie termică, care implică un cost mai redus al cheltuielilor.

Modul de calcul al facturilor a încercat să îl explice și primarul Nicușor Dan într-o conferință de presă, în urmă cu două săptămâni. „Factura este proporțională cu această cantitate de energie termică pe care noi am furnizat-o. Sunt mulți factori – dacă e mai frig afară și cantitatea de energie care se introduce pentru a compensa este mai mare”, a susținut Dan.

Cu toate acestea, consumatorii și administratorii de condominii au atras atenția că în luna decembrie au avut costuri mai mari față de noiembrie, deși au fost zile la rând când nu au beneficiat deloc de agent termic.

Citește și: Aproape 48 de milioane de euro pentru termoficarea din Oradea, Gheorgheni și Vatra Dornei

Primarul Timișoarei impune un plan de redresare pentru compania de termoficare

Bucureștenii vor plăti doar pentru consumul real de energie calorică


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *