Actualitate

Legea consumatorului vulnerabil de energie se mai amână

Se cere amânarea liberalizării pieței de energie electrică

Legea consumatorului vulnerabil de energie, care se referă la compensarea facturilor, ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie anul viitor, dacă proiectul va fi urgentat în Parlament, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Inițial, guvernanții ar fi vrut aplicarea din această toamnă, când valul de scumpiri va afecta o mare parte din populație.

„I-am scris astăzi (miercuri – n.r.) preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, să urgenteze proiectul de lege pe care l-am iniţiat ca ministru al Muncii, de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie, astfel încât, cu resursele identificate deja de Ministerul Energiei şi de primul-ministru să putem face aplicabilă această lege a consumatorului vulnerabil aflat în risc de sărăcie energetică chiar începând cu 1 ianuarie anul 2022″, a spus Turcan.

Potrivit ministrului, prin acest proiect creşte şi numărul de beneficiari, şi suma alocată pentru a compensa creşterile de preţuri.

La rândul său, premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul va aproba rapid legea consumatorului vulnerabil de energie, urmând să existe o compensare a preţului în această iarnă.

„Am pregătit deja şi am şi anunţat public, vom aproba mai rapid legea consumatorului vulnerabil şi în acelaşi timp am propus, va fi o compensare în această iarnă a preţului facturat. Va fi o compensare în factură. Pe lângă consumatorul vulnerabil, vom merge mai departe şi vom compensa o parte din factură”, a declarat Cîţu marţi la Parlament, după ședința coaliției.

Întrebat dacă vor exista consecinţe pentru furnizorii de energie care nu respectă piaţa concurenţială, premierul a răspuns: „Dacă există aşa ceva, bineînţeles. Asta a fost discuţia cu cei de la Consiliul Concurenţei. Informaţiile primite până acum arată că nu există astfel de situaţii”.

Joia trecută, premierul Florin Cîţu s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu ministrul Energiei, cu reprezentanţii ANRE, cu cei ai Transelectrica, ai bursei de energie OPCOM şi ai Consiliului Concurenţei.

Consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în septembrie, spunea atunci ministrul energiei, Virgil Popescu.

Citește și: Legea consumatorului vulnerabil ar putea fi adoptată în septembrie, în vigoare în octombrie

Prețurile la energia electrică eoliană și solară scad în Europa, dar România se bazează prea puțin pe ele


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *