Actualitate

Situațiile soldurilor de activ și pasiv ar putea fi depuse în format electronic – propunere

Legea 196 se vrea abrogată

Deputatul USR Alin Apostol, care face parte din grupul pentru modificarea Legii 196/2018, susține ideea modificării modului în care se depun situațiile soldurilor de activ și pasiv în asociațiile de proprietari, urmându-se modelul declarațiilor electronice depuse la ANAF.

„DIGITALIZAREA SIMPLIFICĂ BIROCRAȚIA. SOLUȚII PENTRU ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI. După cum știți, în acest moment, situația soldurilor de activ și pasiv se depune semestrial la compartimentele specializate în sprijinirea și îndrumarea  Asociațiilor de Proprietari (art. 66, alin. 1, lit. n). Se depun fie în format fizic, fie electronic (scanat/pdf/document). Aceste documente se arhivează fizic / electronic. Adevărul este că nimeni nu se uită pe ele decât în clipa în care cineva sesizează o problemă,” a explicat Alin Apostol, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, propunerea pe care intenționează să o facă este ca situațiile să fie înregistrate într-o Declarație (de tipul declarației unice privind impozitul pe venit (212)) în mod electronic, iar datele să fie înregistrate în baze de date, care pot să ruleze algoritmi de verificare că acestea sunt corect întocmite. Astfel, la orice moment, se pot face verificări și notificări fără a mai fi nevoie de alte acte suplimentare, susține deputatul.

„Mai mult, plecând de la această propunere, consider că e nevoie de un grad mai ridicat de digitalizare a raporturilor dintre cele trei părți major implicate în această lege: proprietari, conducerea asociației și organele de control. Cu cât sunt mai digitalizate aceste raporturi, cu atât mai transparentă este relația celor implicați. Voi detalia într-o postare ulterioară ce servicii digitale ar putea face o astfel de aplicație autorizată”, a mai scris Apostol.

ProblemeLocative a scris și în trecut despre aceste situațiile ale soldurilor de activ și pasiv, iar problema cea mai mare este că ele nu se depun într-un procent îngrijorător.

Citește și: Cum își îndeplinesc asociațiile obligația depunerii elementelor de activ și pasiv la primării

București: Mii de asociații de proprietari nu depun elementele de activ și pasiv, iar autoritățile se fac că nu văd


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *