Aproape o treime din exploziile urmate de incendii sunt cauzate de centralele de apartament
Sunt o susținătoare a sistemului centralizat de încălzire și nu fac un secret din acest lucru. Îl consider mai sigur, mai eficient, mai ecologic. Bineînțeles, când spun aceste lucruri, mă refer la un sistemele centralizate funcționale și nu la ceea ce se întâmplă acum în București, Timișoara sau alte orașe.
Editorul proiectului jurnalistic independent ProblemeLocative.ro
În plus, discuția despre sistemul de încălzire nu poate să se refere numai la costuri, ci trebuie luați în considerare mai mulți factori.
Una dintre discuțiile avute în ultimele săptămâni a fost legată gradul de pericol pe care îl aduc centralele de apartament comparativ cu încălzirea prin sistemul centralizat, în cazul căreia pericolul nu există. Potrivit datelor transmise către ProblemeLocative.ro de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU), aproape o treime dintre exploziile urmate de incendii din perioada 2017 – 2019 au fost cauzate de centralele de apartament, numărul acestora fiind în creștere de la an la an. 174 de astfel de accidente au fost produse de centralele de apartament, în timp ce numărul total a fost de 625 în cei trei ani. De subliniat că majoritatea acestor explozii au avut loc în orașe mici, care nu beneficiază de încălzire centralizată, iar ele includ și exploziile produse de butelii.
În anul 2017, echipajele ISU au intervenit în cazul a 46 de incendii sau explozii urmate de incendiu, cauzate de centrale termice. În urma acestor incidente, nu au fost înregistrate victime, însă au fost estimate pagube materiale în valoare de 456 mii lei. Totodată, ISU a acționat și la 156 de incendii sau explozii urmate de incendiu cauzate de scurgeri/scăpări de gaze combustibile. Ca urmare a acestor evenimente, două persoane și-au pierdut viața, iar alte 48 persoane au fost rănite. Pagubele estimate fiind în valoare de 1.779 mii lei.
În cursul anului 2018, salvatorii au fost solicitați să intervină la 62 de incendii sau explozii urmate de incendiu, cauzate de centrale termice. Urmare a acestora au decedat patru persoane și au fost estimate pagube în valoare de 831 mii lei. De asemenea, au fost înregistrate și 151 de incendii sau explozii urmate de incendiu cauzate de scurgeri/scăpări de gaze combustibile. În urma acestor evenimente, au decedat 6 persoane și alte 39 de persoane au fost rănite. Au fost estimate pagube în valoare de 2.644 mii lei.
Conform bazelor de date constituite și gestionate la nivelul IGSU, în anul 2019, au fost înregistrate 66 de incendii sau explozii urmate de incendiu, cauzate de centrale termice. Ca urmare a acestora au fost rănite trei persoane și au fost estimate pagube în valoare de 1.160 mii lei. Totodată, echipajele specializate ISU au intervenit și în cazul a 144 de incendii sau explozii urmate de incendiu cauzate de scurgeri/scăpări de gaze combustibile. În urma acestora, au decedat patru persoane, au fost rănite 32 persoane și au fost estimate pagube în valoare de 1.606 mii lei.
Citește și:
Nicușor Dan: Subvenția pentru încălzire este o anomalie
Expert în energie: Consumatorii care au centrale de apartament pot fi branșați și la sistemul centralizat
Soluția ELCEN pentru ca bucureștenii să aibă agent termic în această iarnă