Actualitate

București: Mii de asociații de proprietari nu depun elementele de activ și pasiv, iar autoritățile se fac că nu văd

București: Mii de asociații de proprietari nu au depus elementele de activ și pasiv

Primăriile de sector bucureștene par să ignore responsabilitățile de control ale situațiilor elementelor de activ și pasiv pe care le au în asociațiile de proprietari.

de Ioana Oancea

Chiar dacă nu sunt singura modalitate de control, aceste elemente sunt un indicator clar cu privire la corectitudinea și legalitatea din cadrul asociației care le depune. În condițiile în care mii de asociații nu au depus deloc aceste elemente, nu putem decât să tragem un nou semnal de alarmă cu privire la faptul că în asociații nu există un control real și că el este extrem de necesar. Elementele de activ și pasiv reprezintă resursele pe care o asociație le deține, dar și datoriile pe care aceasta le are către terți. Un dezechilibru între cele două ar trebui să determine primăriile să demareze și alte acțiuni de verificare.

În condițiile în care primăriile nu sunt în stare nici să colecteze informațiile elementare, nu se mai poate pune problema unei verificări reale a asociațiilor.

Primăria sectorului 1 nu are evidența asociațiilor de proprietari și nici pe aceea a celor de proprietari. Suntem trimiși la Judecătorie să facem rost de ele. Până în prezent, 800 de asociații au depus situațiile soldurilor elementelor de activ și pasiv, nefiind depășit termenul prevăzut de lege. În condițiile în care autoritatea nu deține nici măcar evidența asociațiilor pe care ar trebui să le controleze, este evident că acest demers nu poate fi îndeplinit, deși este atribuție clară conferită de lege.

La sectorul 2, în evidențele Primăriei, figurează un număr de 2.459 de asociaţii de proprietari. Dintre acestea, marea majoritate nu au depus elementele. „Din verificarea evidențelor instituției noastre, la data acestui răspuns, un număr de 1658 de asociații de proprietari nu au depus situația elementelor de activ și pasiv. Menționăm că și în anul anterior am remarcat că efectele pandemiei au determinat întârzierea depunerii acestor documentații, întrucât la nivelul unor asociații de proprietari au intervenit unele modificări generate de schimbarea președinților (cauzată de decesul acestora sau, pur și simplu, mutarea din imobil/localitate), sau de încetarea raporturilor contractuale cu administratorul”, se arată în răspunsul pe care Primăria sectorului 2 l-a oferit ProblemeLocative.ro.

În ceea ce privește sectorul 3, aproximativ jumătate dintre asociațiile au depus elementele. În sector, există 2.864 de asociații proprietari și 14 – de locatari. Conform evidențelor serviciului aferent anului 2019, un număr de 1.404 de asociații de proprietari nu au depus situația soldurilor elementelor de activ și pasiv, în vederea respectării prevederilor legale, au fost transmise notificări reprezentanților asociațiilor de proprietari privind obligativitatea depunerii semestriale a situației soldurilor elementelor de activ și pasiv. „Pentru anul 2020, verificarea depunerii semestriale a situației soldurilor elementelor de activ și pasiv de către asociațiile de proprietari de pe raza Sectorului 3 se va încheia după data de 30.06.2021”, mai precizează PS3.

O situație care se repetă și la Sectorul 4: Primăria nu știe câte asociații sunt în raza sa administrativă. De data aceasta, suntem trimiși la ANAF să facem rost de ele. Primăria are însă un discurs și mai năucitor: „Constatarea neîndeplinirii de către adminstratori a atribuției privind depunerea semestrială la compartimentul specializat a situației soldurilor elementelor de activ și pasiv se realizează cu prilejul efecturării unui control al principaelor documente ale asociației de proprietari sau la solicitarea scrisă a unuia sau mai multor memnbri ai asociației de proprietari; pe primul semestru al anului 2020 au fost depuse la Sectorul 4 – aproximativ 1600 de situații ale elementelor de activ și pasiv, iar pentru al doilea semestru aproximativ 1100”, răspunde Primăria sectorului 4. Cu alte cuvinte, ei nu sesizează nicio abatere, dacă un proprietar nu sesizează o abatere astfel încât să ceară controlul și, de abia atunci, constată că elementele de activ și pasiv nu au fost depuse.

Nici la Sectorul 5, administratorii nu s-au înghesuit să depună elementele. Aproape o treime dintre ei nu au făcut-o. În sectorul 5 sunt 1.460 de asociații de proprietari și 265 de locatari, dintre care un număr 1.029 nu au depus situațiile.

Primăria Sectorului 6 spune că, în cursul anului 2020, a fost realizată o identificare a numărului de asociații de proprietari existente la nivelul Sectorului 6 împreună cu ANAF Sector 6. Astfel, figurau 2.357 de asociații de proprietari, acestea fiind în continuă creștere urmare a construirii de noi ansambluri rezidențiale.

Până la data de 13.04.2021, în cadrul Serviciului Îndrumare și Control Asociații de Proprietari S6 au fost înregistrate situațiile soldurilor elementelor de activ și pasiv, transmise de către un număr de 1.291 de asociații de proprietari, mai spune autoritatea locală.

Citește și:

În afara legii: Numărul asociațiilor de locatari a scăzut, dar rămâne de ordinul miilor

Cum își îndeplinesc asociațiile obligația depunerii elementelor de activ și pasiv la primării


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *