Apel pentru înființarea unei federații a asociațiilor de proprietari din clădirile cu risc seismic din București
Președintele Asociației de Proprietari din Bl.Carol I, Bl. 63, București, Alexandru Patatics, face un apel pentru înființarea unei federații a asociațiilor de proprietari din clădirile cu risc seismic în Capitală.
Editorul proiectului jurnalistic independent ProblemeLocative.ro
Patatics vrea să reunească în această federație membrii asociațiilor din clădirile „cu bulină”, considerând că o astfel de entitate ar fi singura care ar putea susține drepturile acestor proprietari pe termen lung.
El a spus că au existat anumite proiecte pe care ONG-urile le-au dezbătut sau demarat, însă acestea sunt puse în aplicare doar atâta timp cât există o finanțare. Pe termen lung, cei care pot susține un astfel de demers sunt însă proprietarii și asociațiile care sunt afectați în mod direct de problema clădirilor cu riscul seismic.
„Pe mine m-ar fi interesat ca aici, în București, să se reunească câteva asociații care au aceeași problemă – cu consolidarea, riscul seismic. Aceste lucruri sunt importante, dar despre ele se vorbește doar în campaniile electorale câteodată și după aceea sunt lăsate cumva în voia sorții”, a declarat Patatics pentru ProblemeLocative.ro.
El a arătat că încercările făcute până la acest moment sunt foarte modeste comparativ cu dimensiunea problemei, cel puțin în Capitală. De altfel, Patatics atrage atenția că, deși după incendiul de la Colectiv, multe spații comerciale care funcționau în clădirile cu risc seismic s-au închis, la acest moment, unele dintre ele au fost redeschise, deși imobilele nu au fost consolidate. Interzicerea activității nu este nici ea, în sine, o rezolvare. „În ceea ce privește interzicerea, într-un fel e bine, în alt fel nu e bine pentru că spațiile acelea s-au degradat în continuare, nefiind ocupate”, a explicat el.
La 9 martie 2021, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a publicat lista imobilelor cu risc seismic din București din care reiese că:
- 363 de imobile sunt încadrate în clasa I de risc seismic,
- 373 de imobile sunt încadrate în casa a II-a de risc seismic,
- 116 imobile sunt încadrate în clasa a III-a de risc seismic.
Lista cuprinde imobilele expertizate, cu mențiunea că există încă numeroase clădiri care nici măcar nu au trecut prin acest proces.
În demersul său, Alexandru Patatics a întocmit o scrisoare de intenție prin care invită asociațiile de proprietari din clădirile cu risc seismic să se alăture demersurilor sale pentru înființarea acestei federații.
Publicăm această scrisoare integral:
Scrisoare de intenție
către Asociațiile de Proprietari din clădirile încadrate în categoriile de risc seismic Asociația de Proprietari Bl 63. , situată pe Bd. Carol I nr 63 București, sect 2, clădire încadrată în categoria de risc seismic „gr 1, pericol public”, prin ședința Adunării Generale a Proprietarilor (AGP), re-convocată pt. dată de 26.07.2018, și în urmă analizei prezentate de președintele mandatat Dl. Alexandru Patatics – la propunerea acestuia, redactează prezența scrisoare de intenție deschisă în ideea înființării unei Federații a Asociațiilor de Proprietari din Clădirile cu Risc Seismic – FAPCRS – în scopul precizat de a reprezenta interesele legitime și specifice ale acestor asociații de proprietari (din cladireile cu risc seismic) în raportul lor cu autoritățile, cum ar fi Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a Primăriei București – AMCCRS.
În această ordine de idei, privind înființarea Federației Asociațiilor de Proprietari din Clădirile cu Risc Seismic – FAPCRS va invit să mă contactați pentru redactarea unui statut federativ comun care să apere interesele asociațiilor de proprietari și ale proprietarilor în general – privind demersurile în acțiunile necesare pentru ameliorarea situației existente a imobilelor încadrate în categoriile de risc seismic. Federația va urmări și va oferi consultanță pentru toate aspectele legate de subiectul conștientizării riscului seismic cât și a diminuării acestuia prin luarea acțiunilor ce se impun de consolidare a imobilelor cu risc seismic – atât din p.d.v. reprezentativ, juridic – cât și economic, că și studiu de fezabilitate a soluțiilor aplicative în raport cu investițiile preconizate de proiectant și care urmează a fi suportate în final de către proprietari, prin asociațiile de proprietari, în condițiile aplicării legilor în vigoare.
O federație a asociațiilor de proprietari va avea mai multă putere de reprezentare în față autorităților responsabile, care au menirea de a se implică în acesata problema majoră a capitalei, decât o singură asociație în mod individual – și le pot chiar ajută în îndeplinirea misiunii lor.
Pe de altă parte niciuna dintre federațiile existente la ora actuală în care s-ar putea înscrie asociațiile de proprietari din clădirile încadrate în categoriile de risc seismic – nu oferă acest tip de consultanță, de reprezentare sau suport organizatoric specific acestei situații urbane deosebit de grave că și consecințe – implicând chiar risc de pierdere de vieți omenești și pagube materiale imense pentru proprietăți, în cazul repetării unui seism major, similar cu cel din 1977.
Un studiu recent dedicat conștientizării riscului seismic în București http://seismic-alert.ro/ realizat de Asociația Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală – CRIDL, ne dezvăluie multe dintre aspectele concrete legate de situația de pe teren, cât și despre istoricul acestui subiect, sub aspect legislativ, al implicării instituțiilor, a oficialităților cât și a administrației municipale în rezolvarea situației și alocarea fondurilor necesare… cât și despre imposibilitatea accesării acestor fonduri și a măsurilor urgențe care se impun a fi luate de către asociațiile de proprietari.
Toate acestea se datorează în principal lipsei de organizare adecvată și de implementare a mijloacelor juridice prin care s-ar putea proteja pe de-o parte proprietarii care dorec să facă ceva pentru remedierea situației actuale a imobilelor, iar pe de altă, de a-i obligă pe cei nepăsători, la acțiune, pentru a realiza un obiectiv important și anume securizarea imobilelor și limitarea riscului de a pierde vieți omenești în cazul unui seism major.
Federația Asociațiilor de Proprietari din Clădirile cu Risc Seismic – FAPCRS nu este altceva decât o asociație liber consimțită la care pot adera în grup toate Asociațiile de Proprietari din clădirile încadrate în categoriile de risc seismic, și care după înființarea oficială, va putea oferii consultanță juridică și implicare în proiectele care vizează pe de o parte acțiunile concrete de consolidare a imobilelor, în acord cu legislația în vigoare – sau va putea propune chiar și amendamente în viitor – care să fie luate în considerare de către autorități.
Pe de altă parte, FAPCRS se va implică și în proiecte care vizează conștientizarea riscului seismic și de avertizare a populației urbane în situațiile de urgență, legate de acest subiect. Pentru a-și realiza scopul, FAPCRS va colabora cu toate instituțiile oficiale și independente, inclusiv ONG-urile care doresc să se implice în abordarea aceastei problematici (cum dealtfel o demonstrază excelent proiectul Alert – derulat anul trecut, accesibil cu informații actualizate și pe FB la https://www.facebook.com/Alert-Proiect-de-conștientizare-a-riscului-seismic-1574702256167316/).
Cei interesați sunt rugați să ia legătura cu Alexandru Patatics pe grupul de Facebook al inițiativei: https://www.facebook.com/groups/489115738203645
Citește și: Fonduri insuficiente pentru reabilitarea termică prin PNRR. Suntem pe ultimul loc din UE