Actualitate

Dominic Fritz: Avem temeri fondate cu privire la asigurarea agentului termic în Timișoara

Sistemul de termoficare din Timișoara

Primarul municipiul Dominic Fritz a declarat că are temeri fondate privind asigurarea agentului termic în Timișoara în sistem centralizat, în iarna următoare, dacă nu se va găsi un furnizor unic care să încheie contract asumat cu Colterm pentru gaz, întrucât furnizorii mici ar putea să nu livreze cantităţile necesare.

În acest sens, el remarcă faptul că în timp ce Guvernul insistă că nu sunt probleme cu cantităţile şi livrările de gaze, cea mai mare termie din ţară, Timişoara, nu găseşte furnizor de gaz.

Avem anumite temeri fondate că dacă nu avem un singur furnizor care să ne facă un contract asumat pe toată iarna, să ne lase baltă anumiţi furnizori, care, oricum, ne promit cantităţi insuficiente. Ca să intrăm liniştiţi în această iarnă, este absolut crucial ca o companie serioasă de gaz să încheie contract pentru toată perioada iernii şi pentru toată cantitatea necesară, cu Colterm. Din păcate, până acum toate răspunsurile au fost negative, inclusiv de la compania de stat Romgaz, cu argumentul că nu există cantităţi suficiente de gaz în piaţă. Acesta este un argument care mă îngrijorează, pentru că în timp de Guvernul insistă că nu ave probleme de cantităţi şi de livrări de gaz în România şi că nu vom avea probleme (…), vedem că a doua cea mai mare termie din România (Timişoara, n.r.) nu găseşte un furnizor de gaz consistent, ca argumentul că nu există cantităţi în piaţă. Este o situaţie absurdă şi inacceptabilă (…)„, a spus Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Edilul a subliniat că deja există un stoc mare de cărbune de 30.000 de tone în depozitele Colterm, stoc plătit deja, şi că se doreşte ca stocul să crească la 50.000 de tone, care ar fi cel mai mare stoc cu care societatea ar putea intra în iarnă. Totuși, Fritz a spus că nu se poate încălzi Timișoara doar cu cărbune.

Tehnic nu este posibil, CET Centru funcţionează doar pe gaz, CET Sud pe cărbune, dar tot ne trebuie gaz pentru combustia cărbunelui. În privinţa gazului, am atras atenţia Guvernului şi parlamentarilor de Timiş despre această situaţie, aici există o plafonare a preţului care nu a existat iarna trecută, iar aceasta este bine pentru Colterm, dar problema este că nimeni nu vrea să încheie un contract pe termen lung cu Colterm, la gaz, la acest preţ plafonat. Motivul este că Guvernul încă nu a plătit diferenţa dintre preţul plafonat şi preţul real. Aceasta înseamnă că momentan Colterm reuşeşte să înmagazineze gazul aşa cum prevede şi legea, până la un maxim de 40.000 de MW/h, ceea ce este cam 10% din necesarul de gaz şi în plus a reuşit să încheie ‘contracte-promisiuni’ pentru cantităţi mai mici la mai mulţi furnizori de gaz în cuantum de aproximativ 190.000 de MW„, a detaliat Fritz.

În altă ordine de idei, Primarul municipiului Timişoara a anunţat că aleşii locali au aprobat închirierea unei părţi a staţiei CFR din Motru, pentru a asigura achiziţia mai facilă de cărbune direct de la producătorii autohtoni.

Închiriem o parte a unei gări CFR din Motru. Asigurăm achiziţiile de cărbune direct de la producători şi astfel dispar costurile aferente intermediarilor. Ştiu că e o măsură de pionierat, dar situaţia disperată de pe piaţa de gaz cere măsuri creative. Una din problemele pe care le-am avut iarna trecută a fost că nu puteam să cumpărăm cărbune direct de la producători pentru că nu aveau unde să încarce. Acum, eliminăm această problemă„, a spus Dominic Fritz.

În ceea ce privește datoriile vechi, Primăria Municipiului Timişoara va plăti lunar câte un milion de lei către furnizorul de gaz, pentru servicii prestate companiei de termoficare Colterm, până în ianuarie 2024, în contul gazului consumat în anul 2016.

Primarul Dominic Fritz a anunţat că municipalitatea este obligată să plătească aproape 70 de milioane de lei către E.On, întrucât a garantat contractul dintre Colterm şi furnizorul de gaz, însă, atunci când compania nu a achitat facturile, municipalitatea nu a virat banii pe care se obligase că îi va plăti.

Primăria Municipiului Timişoara şi E.On Energie România S.A. au ajuns la un acord privind plata în rate a unei datorii de peste 17,5 milioane de lei, reprezentând gazul consumat de Colterm, dar garantat de municipalitate, în perioada ianuarie – noiembrie 2016 şi a penalităţilor aferente. Acordul vine în urma mai multor sentinţe rămase definitive şi executorii în 2019 şi 2020.

Am achitat chiar azi o primă tranşă de aproape un milion de lei şi vom plăti în fiecare lună această sumă către E.On, până în ianuarie 2024. Este rezultatul modului defectuos în care fosta administraţie a înţeles să conducă oraşul, rostogolind în viitor datorii. Acestei rate i se adaugă o altă rată lunară de 1,7 milioane de lei, pe care deja o plătim de un an, pentru gazul consumat în 2014. Plătim acum nu doar factura la gazul consumat în iernile trecute, ci şi penalităţi care au adus datoria la 70 de milioane de lei. Până în 2024 scoatem lunar din bugetul local 2,7 milioane de lei ca să plătim datorii la gaz„, a declarat primarul Dominic Fritz, despre asigurarea agentului termic în Timișoara.

Citește și: Guvernul a prelungit programul de eficientizare energetică a blocurilor


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *