Actualitate

Uniunile asociațiilor de proprietari reacționează la obligativitatea montării repartitoarelor

Uniunile asociațiilor de proprietari reacționează la obligativitatea montării repartitoarelor

Reacțiile uniunilor asociațiilor de proprietari cu privire la legea care introduce obligativitatea montării repartitoarelor sunt divergente.

Detalii despre această lege aici: Sistarea furnizării de agent termic pe timpul iernii va fi interzisă, iar repartitoarele devin obligatorii

În timp ce Liga Habitat salută măsura, Uniunea Asociațiilor de Proprietari Prahova (UAP) a solicitat Avocatului Poporului să atace legea la Curtea Constituțională.  

„Individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament reprezintă o măsură elementară de eficiență energetică!”, se arată într-un comunicat transmis de Liga Habitat. Aceasta salută adoptarea în data de 29.06.2021 a PL-x nr. 567/2008 – Proiect de Lege pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr.325/2006, de către Camera Deputaților.

Mai mult decât atât, Liga solicită susținerea financiară de urgență, de către bugetul național, a unui Program Național referitor la contorizare / repartizare individuală.

Până în prezent, nu au fost respectate termenele referitoare la individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament, după cum semnalează reprezentanții Ligii:

•         HG 933/2004 – 31 iulie 2007,
•         HG 609/2007 – 30 septembrie 2009
•         Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică – 31 decembrie 2016

„În atâția ani de când contorizarea și repartizarea individuală sunt obligatorii, procentul de conformare este jenant de mic! Solictăm susținerea financiară de urgență, de catre Bugetul Național, a unui Program Național referitor la contorizare / repartizare individuală! Astfel va fi posibilă îndeplinirea obligatiilor legate de eficiență energetică în sectorul rezidențial asumate de România și respectarea reglementărilor în vigoare”, se arată în comunicatul Ligii.

UAP nu este de acord cu noile măsuri

La rândul său, Uniunea Asociațiilor de Proprietari Prahova a anunțat că luni a depus la Avocatul Poporului o petiție prin care solicită Renate Weber să atace legea care introduce obligativitatea montării repartitoarelor la Curtea Constituțională.

„Am solicitat în numele UAP Prahova, dar și a unor persoane fizice, ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea modificărilor la legea 325/2006, respectiv adăugarea art. 45 alin 3 cu următorul conținut :” Art.45 (3) – Constituie contravenții (…) și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri, se arată într-un comunicat al UAP.

UAP consideră că, prin această obligație pe care statul o creează pentru proprietarii de apartamente, statul încalcă dreptul de proprietate al acestora garantat atât de Constituția României, cât și de legislația europeană. 


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


One thought on “Uniunile asociațiilor de proprietari reacționează la obligativitatea montării repartitoarelor

  1. Chiar daca sunt de acord cu Individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament, lucru declarat cu atata tarie si de guvernanti si de parlamentari, de ce nu se pune problema si a contorizarii gazelor, care in majoritatea cazurilor din blocuri consumul este la comun fara nici cea mai mica repartizare? Pe timpul iernii multi locatari isi inchid caloriferele cu repartitoare si se incalzesc cu ajutorul gazelor din bucatarii, iar plata se imparte la toti locatarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *