Actualitate

UPDATE Bucureștenii riscă să rămână fără căldură în sezonul rece

Bucureștenii s-ar putea confrunta cu probleme grave legate de încălzirea locuințelor în sezonul rece care va urma, atrage atenția Electrocentrale București (ELCEN). Comunicatul ELCEN aduce acuzații Termonenegetica pentru stadiul avansat de degradare al rețelei de distribuție. Termoenergetica a ieșit și ea cu acuzații la adresa ELCEN, însă comunicatul acestora nu contrazice nicio clipă ideea că furnizarea de căldură pentru la iarnă este pusă în pericol.

Potrivit ELCEN, pierderile din rețeaua de termoficare s-au dublat în acest an, iar în această perioadă de campanie electorală nu se execută lucrări semnificative în rețeaua de distribuție.

”Tragem un semnal de alarmă cu privire la o problemă gravă ce generează în acest moment riscuri majore pentru sezonul de iarnă următor, cu posibile consecințe negative atât asupra alimentării cu apă caldă și căldură a bucureștenilor, cât și asupra alimentării cu energie electrică necesară funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național,” a transmis ELCEN.  

Compania arată că nivelul pierderilor din rețeaua de termoficare au ajuns la niveluri record: 2200 de tone de apă fierbinte pe oră. ”Fără lucrări de reparații, rețeaua operată de Termoenergetica a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de litri de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ prin găurile din conducte afectând solul și clădirile,” scrie ELCEN.

Situația pierderilor conform graficului realizat de ELCEN:

2016: 800 t/h

2019: 1200 t/h. PIERDERILE AU CRESCUT CONSIDERABIL!

2020: 2200 t/h. PIERDERILE APROAPE S-AU DUBLAT ÎNTR- UN SINGUR AN !!!

Se observă, de asemenea, o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an: de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h.  

Oficialii mai atrag atenția că iarna trecută a fost declarată în mod oficial cea mai călduroasă din istorie pentru Europa, iar acest lucru a făcut ca sistemul să funcționeze la limita de avarie. Totuși, eforturile, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție, au fost uriașe pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare în care se afla la acel moment.  

”În această perioadă de campanie electorală, nu se execută reparații semnificative în rețea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii și a furnizării energiei electrice în perioada următoare,” mai atrage atenția ELCEN.

Compania mai arată că degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia.

Ce spune Termoenergetica

La rândul său, Compania Muncipală Termoenergetica (CMTEB) a făcut precizări, acuzând ELCEN de manipulare. ”Considerăm manipulator modul în care sunt folosite trunchiat, incomplet și în mod evident cu rea-voință informațiile prezentate de către reprezentanții ELCEN, cu scopul evident de a induce în eroare opinia publică. Dezaprobăm ferm afirmațiile făcute de ELCEN, considerând că sunt neavenite și nefondate, fiind aruncate în spațiul public înainte de alegerile locale în încercarea de a politiza subiectul termoficării, fără a realiza că prin aceste acuzații nefondate se poate crea panică în rândul populației,” au susținut reprezentanții CMTEB, într-un comunicat.

Astfel, reprezentanții Companiei Municipale Termoenergetica București precizează:

  • Încă de la încheierea sezonului de încălzire, pe toată durata sezonului cald au fost executate mai multe tipuri de lucrări la rețelele de termoficare, în mai multe zone, din toate sectoarele Municipiului București. În acest moment sunt în derulare lucrări de reabilitare a rețelei de termoficare în 19 șantiere. În paralel cu aceste șantiere, zilnic s-au executat și se execută lucrări de mentenanță sau lucrări programate pentru remedierea defecțiunilor și a deficiențelor apărute, precum și a avariilor survenite în rețea.

De aici rezultă două aspecte foarte importante, prezentate trunchiat și incomplet în comunicatul ELCEN, respectiv:

a) opririle din rețeaua de termoficare implică atât goliri cât și încărcări ale rețelei de termoficare ceea ce are drept consecință creșterea volumului apei de adaos invocat de ELCEN.

b) opririle din rețeaua de termoficare implică neasigurare agentului termic către client sau consumator pe perioada desfășurării lucrărilor (în cazurile unde nu există altă linie de alimentare cu agent termic, sau nu există posibilitatea de a realiza provizorate).

  • În ceea ce privește “manifestarea îngrijorării profunde cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică și electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020 – 2021”, atragem atenția colegilor de la ELCEN că la momentul publicării comunicatului de presă, compania lor este cea care nu poate asigura debitele necesare funcționării în parametrii optimi în trei din cele șase sectoare ale Municipiului București, întrucât la începutul acestei luni odată cu intrarea în revizie a CET-ului Grozăvești și pornirea CET Vest se asigură un debit vehiculat de aproximativ 700 de tone pe oră, față de debitul asigurat înainte de această relocare, care era de 2.500 de t/h.
    Reprezentanții ELCEN au invocat în acest sens o problemă tehnică, respectiv înfundarea singurului cazan de apă fierbinte (CAF) modernizat din incinta CET Vest, iar în aceste condiții reprezentanții CMTEB au făcut tot posibilul pentru asigurarea unei funcționări cât mai echilibrate a sistemului fără a ieși în spațiul public și fără a supune atenției opiniei publice problemele tehnice invocate de ELCEN.

Citește și: Datoriile Termoenergetica către Elcen se apropie de 90 de milioane de euro


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *