Actualitate

Lovitură pentru proprietari! Termen de 60 de zile pentru contestarea proceselor verbale. Ulterior, nici hotărârile luate ilegal nu vor mai putea fi atacate

Asociațiile de locatari nu mai au niciun cuvânt de spus în fața instanțelor de judecată

O nouă lovitură ar putea fi dată proprietarilor din condominii care luptă să își găsească dreptatea în cadrul asociațiilor de proprietari! Legiuitorii ar putea impune un termen pentru contestarea proceselor verbale a adunării generale în instanță. În acest caz, chiar și hotărârile ilegale sau luate cu încălcarea procedurilor vor rămâne în vigoare.

Deputatul USR Alin Apostol a făcut public faptul că susține această măsură. Într-un răspuns pentru ProblemeLocative.ro, și Ministerul Dezvoltării susține introducerea acestui termen.

În ceea ce privește termenul de atacare în justiție a hotărârilor adoptate de adunarea generală a asociației de proprietari, acesta trebuie privit din perspectiva principiului accesului liber la justiție, consacrat prin art. 21 din Constituție și art. 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. În acest sens, atât membrii grupului de lucru menționat mai sus, cât și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au apreciat ca fiind oportună stabilirea unui termen în cuprinsul art. 52 din Legea nr. 196/2018, având în vedere necesitatea de adoptare de către legiuitor a unor reguli de procedură clare, care să cuprindă cu precizie condițiile și termenele în care justițiabilii își pot exercita drepturile lor procesuale”, a argumentat Ministerul Dezvoltării, în răspunsul trimis către ProblemeLocative.ro.  

Potrivit discuțiilor din cadrul comisiei de administrație a Camerei Deputaților, art. 52 1) ar putea lua următoarea formă: „Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceştia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiţie respectiva hotărâre intr-un termen de 60 zile de la data la care au luat la cunoștință”.

Uimitor este însă că pentru această formă propunerea a fost de respingere. Chiar observația din tabelul de lucru al deputaților arată că „(…) orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drepturilor, a libertăților și a intereselor sale legitime. Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept. Astfel, din aceleași considerente, considerăm necesară menținerea formei în vigoare alin. (1) de la art. 52”.

Întrebat care vor fi consecințele introducerii unui astfel de termen și dacă, după expirarea acestui termen, proprietarii nu vor mai putea contesta hotărârile luate cu încălcarea legii sau hotărârile luate cu încălcarea procedurilor de convocare a AG, Ministerul a răspuns:

Stabilirea printr-o lege specială a unui termen, calculat de la data luării la cunoștință a hotărârii adunării generale în interiorul căruia aceasta să poată fi atacată, poate impulsiona titularii să își valorifice drepturile în termenul prevăzut de dispozițiile legale. De asemenea, norma sancționează inacțiunea titularului care nu și-a exercitat dreptul în termenul stabilit. Astfel, un proprietar sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său va putea contesta hotărârile adunării generale în termenul stabilit de dispozițiile legale”.

Termenul propus pentru contestarea proceselor verbale a fi inclus la art. 52 din Legea nr.196/2018 urmează a fi opozabil atât proprietarilor, cât și celorlalte persoane care se consideră vătămate într-un drept sau interes legitim, Ministerul mai menționează că procesul legislativ este unul dinamic, iar textul propunerilor legislative de modificare a Legii nr. 196/2018 poate fi amendat în cadrul lucrărilor comisiilor parlamentare.

Citește și: Pot fi dizolvate asociațiile de proprietari din voința membrilor?


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


6 thoughts on “Lovitură pentru proprietari! Termen de 60 de zile pentru contestarea proceselor verbale. Ulterior, nici hotărârile luate ilegal nu vor mai putea fi atacate

 1. Facetivo petitie ref dreptate cu termen. Adica
  1. Aparitia termenului echivaleaza cu legitimarea ilegalitatii prin decaderea din termen. Astfel conceptual De justitie se transforma in administratie sacrificand justitia de dragul „functionalitatii”. Adica nu mai seamana a stat De drept.
  ,2. O asemenea masura sa fie echilibrata De sanctiuni drastice pt cex care nu comunica imediat hotarari AG. Prin tertipuri se poate expira cele 60 zile fara ca macar locatarii sa prinds De veste: neafisare, trunchiere a concluziei, inducere in eroare, etc.

  1. Nu exclud să fac o nouă petiție, însă în acest moment cred că este mai eficient ca proprietarii să îi contacteze pe parlamentari și Ministerul, să le ceară să asiste la dezbateri, să le transmită că nu susțin astfel de propuneri. E mai eficient decât o simplă petiție online.
   Dacă oamenii nu fac asta, legile și avocații șmecheri care fac presiuni asupra parlamentarilor vor reuși.

   1. Problems este ca oamenii pot contacta numai cu concepte si argumente pe care le au si le sustin . majoritatea nu „manuie” idei ci necazuri zilnice. Rolul Presei este tocmai De a vantura aceste idei LA care oamenii sa se ralieze.
    M-am mai gandit si cred ca un echilibru rezonabil at fi termen general De prescriptie de 3 ani. Adica majoritatea decizii din AP sunt cu impact material De unde prescriptia De 3 ani pt coerenta logica. Dar si aceasta constatata De instanta deci fara decadere ref access LA justitie ci invocate prescriptie in instanta

 2. Am aflat întâmplător în 2022 la un proces cu Asociația de proprietari că a fost o adunare generală în nov. 2018 la care au participat 17 persoane din 396 proprietari şi care au votat modificarea Statutului,modificarea adresei sediului(deşi este la acel sediu de cca 20 de ani).Noi proprietarii habar nu avem de aşa ceva.Am solicitat asociației şi judecătoriei (care a dat sentința )să văd actele care au stat la baza sentinței dar nu am acces.Judecătoria motivează răspunzând că nu sunt membru în echipa de conducere a asociației.Lupta cu ilegalitățile practicate de „aleşii”(numiți) asociației este inegală.Judecătorii sunt contra proprietarilor care invocă în instanțe ilegalitățile.Transparență zero la asociații.

 3. Daca fotocopia PV al AG, afisata, la avizier, este neclara, sau/si afisul este lasat doar 6 zile, nu cred ca poate fi considerat ca s-a comunicat PV. Daca tot se face o limitare in timp a dreptului de contestare a PV si hotararilor luate in AG, ar trebui clarificat si cat timp trebuie sa stea la Avizier, PV , pt a putea fi considarat ca a fost adus la cunostinta proprietarilor si chiar specificat ca fotocopia trebuie sa fie lizibila si anuntul sa fie vizibil. Pt ca daca pui anuntul cu PV la un avizier pozitionat la 2 m inaltime, nu v-a putea fi citit de toti proprietarii si nici nu v-a putea fi contestat, căci orice avocat v-a arata ca legea nu prevede pt cine si cum sa fie vizibil anuntul, asa încât, daca te urci pe o scara, anuntul poate fi vizibil. Fiind vorba de o sedinta anuala in care se stabileste bugetul, ar fi indicat ca PV si Hotararile sa fie comunicate in scris, proprietarilor( mail, scrisori recomandat) iar costurile sa fie suportate de proprietari.

 4. Romania straluceste in aceasta dezbatere, iar preocuparea pentru protectia drepturilor si intereselor legitime ale proprietarilor trebuie felicitata. Este incurajatoare introducerea unui termen in care proprietarii si alte persoane care se considera vatamate in drepturile si interesele lor legitime sa isi poata exercita drepturile in fata instantelor. Speram ca acest termen va fi adoptat curand si ca va contribui la promovarea drepturilor proprietarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *