Actualitate

Ministerul Dezvoltării promite că autorizațiile de construire vor fi eliberate mai rapid

Certificatele de urbanism și autorizațiile de construire vor putea fi eliberate în 5 zile, respectiv 15 zile, promite ministrul dezvoltării, Cseke Atilla.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a elaborat un singur cod legislativ pentru construcții, urbanism și amenajarea teritoriului. Acesta va înlocui cele 10 legi în vigoare, vechi de 30 de ani, asupra cărora s-au tot făcut modificări de la intrarea în vigoare.

Cseke Attila a spus că proiectul de act normativ, care a fost publicat în transparență decizională, prevede că autorizațiile de construire online, vor fi procurate de la un singur ghișeu, într-un timp semnificativ mai scurt, reducând, astfel, birocrația – a arătat ministrul, adăugând că va fi evitat și riscul expirării unui aviz în timp ce este așteptat un altul.

Reglementările vechi de mai multe decenii, stabilite prin 10 legi diferite, nu mai sunt viabile. Au fost schimbate de mai multe ori pe an, în încercarea de a corela vechile legi cu realitatea contemporană, dar acest fapt a dus la instabilitate legislativă în acest domeniu. Prin Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, vom renunța la <<cârpirea>> legilor în vigoare și vom adopta un singur act normativ, regândit eficient, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul a subliniat că, din cele 10 legi în vigoare, 5 vor fi eliminate și 5 vor fi modificate și introduse în noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor.

Proiectul de act normativ, după perioada de consultare publică, va fi adoptat de Guvern și trimis Parlamentului. Fiind o reformă asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, Parlamentul trebuie să ia o decizie în prima parte a anului 2023 privind această propunere. 

Cseke Attila a menționat că va fi realizată și o Platformă Digitală Națională, pe care se vor încărca toate documentațiile planurilor urbanistice generale (PUG) pe suportul Observatorului Teritorial, interconectată cu Registrul național al construcțiilor.

Aceasta va constitui o importantă bază de date și un suport pentru autorități pentru emiterea de certificate de urbanism, de acorduri unice și pentru autorizațiile de construire.

Dacă, în prezent, un certificat de urbanism se eliberează în 1-2 luni, prin intermediul Platformei Digitale Naționale, acesta va putea fi eliberat în 5 zile; la fel și în cazul autorizațiilor de construire, perioada se va reduce la 15 zile, față de 1-2 luni cât este în prezent,” a adăugat Cseke.

Citește și: Asociația Municipiilor cere Guvernului un program predictibil pentru termoficare


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *