Situația termoficării în Timișoara este dramatică. Colterm are costuri de 2 milioane de lei pe zi

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, susține că explozia prețurilor este fără precedent și că societatea de termoficare Colterm are costuri de două milioane de lei zilnic, iar acestea urmează să crească după 1 ianuarie.
„Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate, și din păcate Colterm nu face excepție. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei pe zi. UN MILION DE EURO la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. LUNAR! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi,” a precizat Fritz.
Primarul a spus că, de aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani. El a subliniat că s-a început plăta datoriile istorice și societatea a ajuns la zi și cu plata facturilor curente. În total 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, echivalând cu plățile pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc.
Fritz a mai spus că, în vara aceasta, s-a început intervenția pe 29 de km din rețeaua de conducte și a fost încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanță pentru un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic.
„Problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la Primărie, banii necesari pentru aceste plăți. Și nu doar Primăria Timișoara este în această situație, ci multe dintre orașele care au un sistem public de termoficare. De aceea, pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională”, a mai spus el, menționând soluțiile discutate în Parlament.