Actualitate

Guvernul încearcă să țină în frâu prețurile locuințelor ANL

Guvernul încearcă să țină în frâu prețurile locuințelor ANL

Prețurile locuințelor ANL, destinate tinerilor, vor reveni la niveluri apropiate celor din anul 2019, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens, iar în prezent lucrează la normele de aplicare.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus, în emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima TV, că preţurile locuinţelor ANL au crescut considerabil anul trecut ca urmare a aplicării Ordonanţei 114.

Conform acestuia, în lipsa unei intervenţii legislative, tarifele apartamentelor din blocurile ANL ar fi crescut din nou, în vara acestui an, cu până la 20 de procente.

„Aşteptările tineretului nu cred că sunt extraordinar de mari legat de partea de infrastructură, în sensul în care el, personal, să fie ajutat. Un tânăr e plin de energie, doreşte să acţioneze, să fie lăsat în pace să muncească. El trebuie lăsat liber, că îşi găseşte locul în societate. Dar, atunci când vorbim de tineri care şi-au întemeiat o familie, care au poate, deja şi copii, sau ca să susţinem natalitatea şi să susţinem necesitatea de a rămâne în ţară – foarte important – acest acces la locuinţe pentru tineri este foarte important”, a explicat ministrul.

Cseke a oferit și câteva exemple. În Alba Iulia, pentru un apartament cu 88 de metri pătraţi construit în 2008, preţul de locuinţă a fost 129 de mii de lei în 2019, în 2020 a urcat la 220 de mii, reprezentând aproape o dublare. În Deva, Hunedoara: de la 115 mii în 2019, prețul a crescut la 194 de mii în 2020. În Ploieşti – 105. 900 în 2019, în 2020 177 de mii. „A crescut exponenţial, numărul de vânzări a scăzut brusc, practic nici statul nu a avut nimic de câştigat pentru că veniturile bugetului din care poţi să construieşti alte locuinţe, că asta e destinaţia preţului de vânzare, au scăzut vertiginos”, explică ministrul.

Acesta a afirmat că autorităţile doresc modificarea reglementărilor legale privind calculul prețurile locuințelor ANL, în aşa fel încât acestea să se apropie de cele din urmă cu doi ani.

„S-a dat această ordonanţă de urgenţă, cei de la ANL lucrează la norme metodologice, dar important este că la sfârşitul acestei luni, iulie când pe veche reglementare trebuia dat Ordinul de ministru de actualizare a preţului nu vom mai avea creştere de preţ. Noi dacă nu interveneam, guvernul cu această modificare, la sfârşitul acestei luni, pe vechea lege trebuia să creştem din nou preţul încă 10-20 la sută pentru că, din evaluare acest lucru a ieşit. Am rezolvat această problemă”, a adăugat Cseke Attila.

OUG a fost adoptată de Guvern la sfârșitul lunii iunie. Ministrul a arătat că, potrivit ordonanţei, preţul de vânzare a locuinţelor porneşte de la costul de construcţie al imobilului în cauză, nu de la costul de înlocuire, şi se scade, pe lângă amortizare, şi chiria plătită până la momentul achiziţiei. Noile reglementări prevăd şi o pondere conformă gradului de indice al localităţilor, astfel că locuinţele din oraşele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reşedinţă de judeţ sau din Capitală.

Citește și:

Sistarea furnizării de agent termic pe timpul iernii va fi interzisă, iar repartitoarele devin obligatorii

Asociațiile din S6 vor primi vouchere pentru revitalizarea curții blocului

ANRE: Contractele la electricitate se vor putea încheia fără acte de proprietate


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *