Proiect cel puțin ciudat în Parlament: Câțiva aleși încearcă să legalizeze construcțiile ilegale
Construcțiile ilegale din nou pe tapet! Camera Deputaților are în dezbatere un proiect de modificare a Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții care poate fi catalogat drept cel puțin ”ciudat”.
Acesta vrea forțarea autorizării pentru construcțiile ilegale/ construite fără a avea forme legale. Mai mult decât atât, inițiatorii – șapte deputați și senatori PSD (Ciolacu Ion-Marcel, Dobrică Ionela Viorela, Lazăr Sorin, Păle Dănuţ, Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin, Romaşcanu Lucian, Sbîrnea Liliana) au solicitat dezbaterea în procedură de urgență a acestuia. Deci au dorit adoptarea și intrarea în vigoare cât mai rapidă. Conducerea Senatului a respins solicitarea de urgentare, iar proiectul a ajuns să fie adoptat tacit, adică fără a fi supus la vot, ci doar prin împlinirea termenului de adoptare.
Astfel, proiectul a ajuns la Camera Deputaților, dar Guvenul nu susține modificările cerute de PSD. Totuși, ținând cont de majoritatea din Parlament, PSD ar putea să încerce să treacă oricum initiativa, un ”cadou” făcut celor care și-au ridicat construțiile ilegale. Executivul spune că unele prevederi din proiect sunt ”eronate, imorale și neechitabile”.
Printre prevederile proiectului, se arată că ”în situația în care construcția realizată fără autorizație de construire întrunește condițiile urbanistice generale, autoritatea administrației publice locale competente procedează la emiterea unei autorizații de construire”. Poate pentru anumite situații particulare, autorizarea ar fi necesară, însă proiectul nu prevede niciun termen în acest sens. Astfel, toți cei care au construit sau urmează să construiască fără autorizație ar urma să intre în legalitate dacă respectă condițiile urbanistice generale și solicită ulterior autorizarea.
Mai mult decât atât, organul de control care a sancționat contravențional fapta de a se executa lucrări de construcții cu încălcarea autorizației de construire, pe lângă oprirea executării lucrărilor, are obligația de a dispune luarea măsurilor necesare pentru încadrarea lucrărilor în prevederile autorizației, potrivit inițiativei.
Un alt articol arată că, în situația în care organul de control a sancționat fapta de a se executa lucrări de construcții fără autorizație, autoritatea administrației publice competentă să emită autorizația de construire/ desființare are obligația de a analiza modul în care construcția corespunde reglementărilor din documentațiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmând să dispună, menținerea sau desființarea construcțiilor realizate fără autorizație.
”Prima cerere de eliberare a unei autorizații de construire într-o zonă în care nu există plan urbanistic zonal potrivit Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, constituie de drept cerere de aproabare a planului urbanistic zonal. Consiliul local procedează la aprobarea PUZ potrivit legii,” este o altă prevedere din inițiativa PSD. Aceasta mai vrea ca ”în termen de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, proprietarii construcțiilor realizate în lipsa unei autorizații de construcție într-o zonă în care nu există plan urbanistic zonal, au obligația de a solicita emiterea autorizației de construire potrivit Legii 50/1991”.
Guvernul, la rândul său, susține că în urma analizei asupra inițiativei legislative, rezultă că aceasta ”denotă neînțelegerea tehnică a conceptelor cu care operează legislația ce se propune a fi modificată și a prevederilor legale incidente în prezent, fapt ce face ca propunerile să fie inacceptabile”.
Printre criticile aduse de Executiv se arată că ”propunerea ca prima cerere de eliberare a aunei autorizații într-o zonă fără PUZ să constituie de drept cerere de aprobare a PUZ este eronată, fiind construită pe o ipoteză greșită, având în vedere că, pentru ca un consiliu să aprobe un PUZ, trebuie să primească o documentație PUZ, (…), nu o cerere de autorizație de construire”.
În ceea ce privește propunerea ca proprietarii care au construit fără autorizație și fără respectarea reglementărilor urbanistice în vigoare să solicite în termen de 4 ani emiterea unei autorizații pe care autoritatea locală ar trebui să o emită contrar reglementărilor în vigoare, Guvenul susține că aceasta este ”eronată, fiind imorală și neechitabilă schimbarea regulilor stabilite în interes general pentru legitimarea constririi fără respectarea legislației în vigoare”.