Nicușor Dan dă asigurări că prețul gigacaloriei nu va crește pentru bucureșteni
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a dat asigurări miercuri că prețul gigacaloriei pentru locuitorii Capitalei nu va creşte şi a precizat că dacă va apărea o diferenţă faţă de iarna trecută, aceasta va fi suportată de Primărie.
„Sunt două preţuri ale gigacaloriei. Unul este preţul total, care înseamnă producţie, transport, distribuţie. Acest preţ, în acest moment, este stabilit de ANRE până la 31 octombrie şi începând de la 1 noiembrie o să fie anunţat de ANRE cu câteva zile înainte, deci, la sfârşit de octombrie, o să avem preţul total iarna asta până la sfârşit de martie. În momentul ăsta, octombrie, din 860 de lei gigacaloria, bucureştenii plătesc 350, Primăria 510, preţul total, cei 860 acum, o să fie stabilit de ANRE. Bucureştenii să nu se aştepte la creşteri în ceea ce priveşte partea pe care o plătesc ei (…). Dacă va apărea o diferenţă, o va suporta Primăria„, afirmat Nicuşor Dan, care a verificat stadiul lucrărilor în Prelungirea Ghencea.
El a adăugat că Termoenergetica a făcut lucrări pe diferite lungimi ale sistemului de termoficare. Până la momentul anuluțui, potrivit primarului, s-au depus ofertele, s-a făcut evaluarea şi s-a terminat procedura de evaluare a ofertelor şi s-au atribuit cei 210 de kilometri pe bani europeni, 200 de milioane de euro. Contractul presupune proiectare şi execuţie.
Primarul a mai spus că a avut o şedinţă tehnică cu firmele care au câştigat ca să agreeze care sunt primele tronsoane pe care începe proiectarea şi pe care din primăvară vor demara lucrările.
În ceea ce priveşte celelalte patru şantiere pe care le-a avut Municipalitatea anul acesta:
- în Ferentari s-au realizat 9 kilometri,
- în lucrarea care este Mihalache, Victoriei, Amzei s-au realizat 1,5 kilometri,
- în zona Orăşelului Copiilor, Olteniţei s-au realizat 2 kilometri;
- în zona Pantelimon s-au realizat 2 kilometri.
În afară de acestea, sunt lucrări pe care Termoenergetica le-a făcut pe diferite lungimi – 20, 100, 150 de metri – şi care însumeză undeva spre 10 kilometri, potrivit datelor prezentate de Nicuşor Dan cu prilejul unei conferinţe de presă prilejuite de verificarea stadiului lucrărilor în Prelungirea Ghencea.
Pompe de căldură în zona Aviației
Pe de altă parte, compania Termoenergetica intenţionează să instaleze pompe de căldură în nordul Capitalei, în special în zona Aviaţiei, unde furnizarea agentului termic a fost deficitară în ultimii ani, a anunţat primarul general, Nicuşor Dan, de această dată, pe Facebook.
„Noi soluţii pentru a asigura agent termic locuitorilor din zona de nord a Capitalei. Am semnat nota conceptuală care va permite Companiei Termoenergetica să achiziţioneze studiul de fezabilitate pentru instalarea unor pompe de căldură ce vor deservi consumatorii racordaţi la sistemul centralizat din nordul Municipiului Bucureşti. Această soluţie a fost identificată pentru a compensa dispariţia CET Pipera, care afectează calitatea serviciului de livrare a energiei termice în nordul oraşului, în special în zona Aviaţiei”, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.
El a menţionat că, în prezent, alimentarea cu apă caldă şi căldură în această zonă se face din CET Grozăveşti sau din CET Sud, pe trasee lungi, iar acest lucru „implică un risc de scădere a parametrilor de funcţionare” în urma oricărei avarii de pe traseu.
„În ultimii ani, furnizarea agentului termic în această zonă a fost deficitară din cauza problemelor din reţeaua termică primară. Simultan cu asigurarea apei calde şi a căldurii pentru populaţia din nordul Capitalei, montarea acestor pompe va duce şi la scăderea costurilor cu energia termică furnizată, precum şi reducerea poluării. Studiul de fezabilitate va stabili numărul pompelor de căldură necesare, precum şi locaţia exactă în care acestea vor fi instalate, una dintre variante fiind incinta punctelor termice sau imediata lor vecinătate„, a precizat edilul.
În luna septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Dan preciza că Termoenergetica ia în calcul varianta pompelor de căldură pentru producerea de energie.
„Soluţia pentru care Termoenergetica lucrează de câteva luni este a pompelor de căldură. După cum ştiţi, până acum câţiva ani, pompele de căldură erau folosite exclusiv pentru clădiri individuale. Tehnologia a evoluat şi este posibil să ai pompe de căldură cu zeci de MW şi asta este direcţia în care merge Termoenergetica. (…) Pentru ca să facem pompe de căldură, mai întâi trebuie să facem un studiu de fezabilitate, după studiul de fezabilitate, trebuie să facem o achiziţie publică, după ce facem achiziţia publică trebuie să şi existe firme producătoare de pompe care să le aibă disponibile. Este o chestiune care durează un an jumătate – doi„, a afirmat Nicuşor Dan.
Citește și: Contoarele cu citire la distanță, obligatorii din 2027
Asta ori e prost, ori glumeste, cand spune ca iarna asta vom plati la fel ca iarna trecuta.
Pentru ca acum pretu platit de populatie este de 350 lei/Gcal, iar iarna trecuta a fost de 137 lei/Gcal! Deci, vom plati de 2,5 ori mai mult!