Actualitate

Propunere populistă, adoptată de Senat: scoaterea copiilor de la întreținere

Florin Roman, foto: Facebook

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor în sensul exceptării copiilor mai mici de trei ani de la plata cheltuielilor repartizate într-un imobil după numărul de persoane.

Propunerea este pur populistă pentru că împărțirea cheltuielilor la un număr mai mic de persoane înseamnă că ceilalalți proprietari – inclusiv pensionari sau persoane vulnerabile – vor avea de achitat sume mai mari.

În acest moment, legea prevede puține costuri repartizate pe numărul de persoane. Taxa de salubritate este prevăzută printre acestea și nimeni nu poate spune că bebelușii nu produc deșeuri. Energia electrică pe scară și pentru lift – de asemenea – pot fi folosite suplimentar atunci când avem un copil sub trei ani.

Au fost înregistrate 134 voturi ‚pentru” şi un vot „împotrivă”.

„Copiii până la împlinirea vârstei de trei ani sunt exceptaţi de la plata cheltuielilor repartizate după numărul de persoane”, prevede proiectul de act normativ amendat de Comisia pentru administraţie publică a Senatului.

Iniţiatorul propunerii legislative, deputatul liberal Florin Roman, explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ că „plata întreţinerii casei scării unui bloc este achitată de părinţi, iar copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezenţa părinţilor sau a unui adult”.

„Cheltuielile alocate fiecărui copil în vârstă mai mică de trei ani pentru întreţinerea blocului pot fi folosite de părinţi mai bine pentru costurile creşterii acestor copii”, susţine Roman.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz – cel mai probabil către grupul de lucru care lucrează la modificarea Legii 196 despre care am scris aici: Deputații lucrează la modificarea Legii 196/2018


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


4 thoughts on “Propunere populistă, adoptată de Senat: scoaterea copiilor de la întreținere

 1. Referitor la această propunere privind scoaterea de la întreținere a copiilor cu vârste până la 3 ani este foarte bine pentru că copii în primul rând
  sunt ținuți în brațe nu pot folosi singuri liftul, lumina la fel unde sunt părinții acolo sunt și ei, gunoiul este același, apa, căldura, gazele sunt contorizate deci nu sunt cheltuieli suplimentare aici este altceva, administratorii se opun pentru că nu mai pot fura asa cum fură la plata persoanelor care fac curățenie sunt trecuți cu o sumă pe listele de întreținere și în realitate sunt plătiți la jumatate( 400/200) ar trebui ca în legea 196 să se prevadă ca de 2 ori pe an să se facă un control de fond la toate administrațiile pentru că se fură mult li sa prea multă putere administratorilor și libertate!

  1. Noi nu suntem de acord. Companiile de salubritate impun taxa de salubritate pe numarul de persoane, iar copiii produc foarte mult gunoi – scutece, resturi de mancare etc.
   De asemenea, copiii sunt scoși afară cu căruciorul în lift. De ce să plătească alți locatari pentru acest cheltuieli? Sunt blocuri cu multe persoane tinere care au copii – dacă sunt 10 copii în bloc deja se simte.

  2. Gândire sănătoasă, nu glumă, cucoană! Fă matale copii până nu mai poți, că îți plătesc eu pentru ei. Ești ancorată în altă epocă. Vremea furturilor de la asociații a apus demult! Te aștept în control pe la mine!

 2. Dacă într-un imobil mai locuiesc doar două familii, dintre care una are trei copiii, să zicem iar cealaltă mai are doar un singur membru supraviețuitor, sau din alte motive, ar însema ca individul rămas singur să plătească și pentru copiii din familia vecinului? De parcă i-ar fi făcut el, nu?! Logică „sănătoasă”, nu glumă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *