Actualitate

Propunere legislativă pentru scoaterea de la întreținere a copiilor mai mici de trei ani

scoaterea de la întreținere a copiilor mai mici de trei ani

Asociațiile de proprietari ar putea decide scoaterea de la întreținere copiii sub trei ani, revenindu-se la o reglementare mai veche, care a fost însă omisă la momentul apariției Legii 196/2018.

Propunerea legislativă înregistrată de liberalul Florin Roman în procedură de urgență modifică și completează articolului 75 din Legea pentru înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor nr.196/2018 a fost inițiată de deputatul PNL de Alba, Florin Roman.

„În contextul acestei propuneri legislative menționăm că pentru plata întreținerii casei scării a unui bloc părinții achită costurile aferente, mai mult, copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezența părinților sau a unui adult.

În opinia noastră cheltuielile alocate pentru fiecare copil aflat în vârstă mai mică de 3 ani pentru întreținerea blocului pot fi folosite de părinți mai bine pentru costurile creșterii acestei categorii de copii.

Mai mult, printr-o folosire mai judicioasă, cu mai multă responsabilitate, a consumului de electricitate sau gestionarea selectivă a deșeurilor, de exemplu, considerăm că se pot face economii, astfel încât se pot diminua costurile cu întreținerea blocului”, a transmis inițiatorul, în expunerea de motive.

Proiectul înregistrat la Senat introduce în Legea 196/2018, actul normativ ce stabilește cadrul legal după care se desfășoară activitatea asociațiilor de la bloc, un alineat ce stabilește, mai exact, că „asociațiile de proprietari hotărăsc exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la art. 75, alin. (2) pentru copii, până la împlinirea vârstei de 3 ani”.

Potrivit inițiatorului, pentru creșterea copiilor cu vârsta sub trei ani părinții au o multitudine de cheltuieli, cum ar fi hrana, îmbrăcămintea sau produsele de igienă personală atât de necesare creșterii și dezvoltării armonioase a unui copil”.

Inițiatorul mai susține că “nu au existat disfuncționalități în bunul mers al vieții din blocurile sau condominiile în care locuiau acești copii” în perioada când aceștia au fost exceptați de la plata cheltuielilor.

Citește și:

Proiectul care obliga asociațiile de proprietari să construiască rampe de acces, rătăcit la Camera Deputaților

Legea asociațiilor de proprietari: Guvernul nu susține modificarea propusă de PSD


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *