Actualitate

Asociațiile de proprietari datorează Fiscului aproape 3 milioane de euro

Datoriile asociațiilor de proprietari către ANAF

ANAF a făcut publică lista actualizată a datornicilor din România, cuprinzând asociațiile de proprietari și locatari cu statut juridic care nu și-au plătit taxele către stat. Astfel, datoriile asociațiilor de proprietari către ANAF se apropiau de 3 milioane de euro, la sfârșitul lunii iunie 2020.

Restanțele cu care asociațiile de proprietari figurează pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală sunt de 11.916.018 lei, însemnând peste 2,46 milioane euro. Am inclus aici datoriile înregistrate de Federația Asociațiilor de Proprietari din România despre care libertatea.ro a scris un material mai amplu în urmă cu câțiva ani.

Pe lista acestor datornici se află și Uniunea Asociațiilor de Proprietari Prahova (UAPPH) cu 425.960 lei către bugetul de stat. Am cerut în scris un punct de vedere legat de această situație de la UAPPH, urmând a reveni cu precizări când acesta va fi transmis.

Separat, am calculate restanțele pe care asociațiile de locatari cu statut juridic le au către bugetele de stat și de asigurări. Potrivit datelor ANAF, acestea se ridică la  2.639.757 lei, adică încă aproximativ 546.000 euro.

Datoriile asociațiilor de proprietari către ANAF cuprind obligațiile principale și accesorii restante către bugetul de stat, către bugetul asigurărilor sociale de stat, către bugetul asigurărilor pentru șomaj și către bugetul asigurărilor de sănătate. Aici mai multe informații: care sunt obligațiile fiscale ale asociațiilor de proprietari.

ANAF a încercat în urmă cu câțiva ani să recupereze din aceste sume și a început prin a cere insolvența a șase asociații de proprietari din Botoșani. Demersurile ANAF nu au avut însă succes.  

La ora actuală majoritatea asociațiilor care figurează cu datorii pe site-ul ANAF sunt, de asemenea, prezentate de ”insolvabile”, adică disponibilitățile lor au o valoare mai mică decât valoarea datoriilor. Mai mult decât atât, niciuna dintre asociațiile datornice nu a contestat obligațiile fiscale.      

Ce se întâmplă cu asociațiile care nu au statut juridic?

ProblemeLocative a atras atenția în urmă cu două luni că în țară mai erau la acel moment câteva mii de asociații de locatari, care nu aveau personalitate juridică. Aceste asociații nu și-au depus declarațiile fiscale și cel mai probabil că nu și-au declarat nici salariații. Atât ANAF, cât și ANOFM refuză să răspundă la întrebările în acest sens.

Orice încercare de a afla date despre o astfel de asociație se lovește la ghișeul ANAF de solicitarea de a preciza codul fiscal pentru a putea primi informații despre situația fiscală. ANAF înregistrează declarațiile și poate încasa sumele datorate numai în baza acestui cod. În lipsa lui, nu putem să concluzionăm decât că aceste asociații nu și-au depus declarațiile și nu au plătit impozite statului român.

ANOFM se ferește, de asemenea, să răspundă dacă este vorba despre cazuri de muncă ”la negru” în asociațiile de locatari sau există o altă formulă care a putut fi aplicată de către acestea. Revin cu informații în acest sens.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *