Actualitate

Semnează petiția noastră pentru DREPTURILE PROPRIETARILOR DIN CONDOMINII

Am inițiat o petiție pentru drepturile proprietarilor din condominii, dorind un control al instituțiilor statului în asociații (așa cum se întâmplă cu ANPC, ANCOM, etc.), dar și informarea corectă a proprietarilor, printr-o campanie în acest sens.

Clarificarea DEFINIȚIILOR oferite de Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 și regândirea votului sunt esențiale mai ales pentru asociațiile mari și pentru ansamblurile rezidențiale. În lipsa corectării lor, asociațiile nu pot funcționa.

Până în acest moment, s-a văzut că primăriile sunt incapabile și ineficiente în a-și realiza această sarcină, iar situațiile proprietarilor sunt dramatice. Oamenii nu pot și nici nu au știința în multe situații de a le rezolva singuri, indiferent de ceea ce se spune în spațiul public de ani de zile, că asociațiile sunt de „drept privat”. Constituția României la art. 44 consacră dreptul la proprietate privată și acesta trebuie apărat inclusiv de instituțiile statului. Totuși, el este încălcat adesea în asociații și nu există un mecanism real, echilibrat și funcțional care să vină în ajutorul proprietarului.

Mai mult decât atât, lobbyștii care au interese în asociații au încercat să scape complet de controlul statului. În această situație, cetățeanul devenea complet VULNERABIL. Nu ar mai fi putut obține nici măcar documente din asociații fără a apela la instanțele de judecată. Oricine s-a împotrivit acestei viziuni a fost atacat, reprezentantul Ministerului Dezvoltării și inclusiv ProblemeLocative.ro.

De aceea, am cerut o AUTORITATE pe modelul ANPC care să se ocupe de asociațiile de proprietari – să îndrume, să sprijine, dar și să controleze aceste entități, care acum se comportă ca stat în stat.

ATESTAREA ADMINISTRATORILOR este o formulă prin care statul se asigură că persoanele respective sunt certificate și au CAZIERUL CURAT. Un exemplu de la Arad: Primăria a refuzat să elibereze atestatul unei persoane condamnate. Din închisoare, respectivul a dat Primăria în judecată pentru eliberarea atestatului. (Hotărârea instanței aici) Instanța a respins cererea acestuia și astfel cetățenii au fost PROTEJAȚI ca un infractor să devină administrator! La Constanța, avem o situație asemănătoare, însă Primăria nu și-a făcut treaba, iar un fost deținut de la Poarta Albă a devenit administrator în mai multe asociații, dublând bonuri și făcând datorii de zeci de mii de lei. Suntem conștienți că sistemul nu va funcționa mereu, însă două perechi de ochi, ai proprietarilor și ai instituțiilor, sunt mai bune decât una!

De asemenea, am cerut RESPONSABILIZAREA conducerilor asociațiilor. Ținând cont că proprietarii ajung să plătească aceleași servicii de două-trei ori, prin așa-numitul FOND DE REDRESARE și prin alte metode. Cum este să cumperi un apartament, să primești chitanță că apartamentul nu are datorii, și din prima lună să te trezești că asociația are de achitat sume uriașe la furnizori și trebuie să achiți un fond de redresare cu care nu ai nicio legătură? I s-a întâmplat unei femei din București. În plus, furnizorii nu informează proprietarii, ci numai asociațiile. În multe situații, proprietarii află de datorii prea târziu! De asta spunem: pedepsele pentru nepredarea actelor și pentru furt sau gestiune frauduloasă trebuie să fie drastice!

CAMPANIE DE INFORMARE: dorim ca toți proprietarii să își știe DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE față de asociație și de aceea am cerut o campanie de informare publică, inclusiv televizată, în acest sens. Vrem să auzim la TV formule precum:

Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia”.

Sau

Atestatul se afișează, prin grija administratorului, la avizier, la data intrării în vigoare a contractului de administrare”.

Sau

În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor din Primării”.

Petiția pentru DREPTURILE PROPRIETARILOR DIN CONDOMINII va fi înmânată reprezentanților Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Grupului de lucru pentru modificarea Legii nr. 196/ 2018 din Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI SEMNEAZĂ PETIȚIA AICI:  Drepturi pentru proprietarii din condominii


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


8 thoughts on “Semnează petiția noastră pentru DREPTURILE PROPRIETARILOR DIN CONDOMINII

  1. Nu pot spune ca sunt de acord cu toate petitiile si nici cu unele formulari.

   Dar am inteles ideea si cred ca vreti, ca si noi, interventia statului in asociatii, transparenta si informare pentru proprietari.

 1. In asociatiile din Timisoara se propaga informatia ca Liga Habitat condusa de Mihai Mereuta face mari presiuni in parlament pentru eliminarea tuturor controalelor in asociatiilor de proprietari iar parlamentarii USR inghit galusca debirocratizarii si ii canta in struna. Fereasca Dumnezeu de eliminarea controalelor si a sanctiunilor in asociatii. In caz contrar trebuie sa ne pregatim de mari jafuri!

  1. Asa este! Fac presiuni, insa nici Ministerul, si nici deputatii din Comisie nu au acceptat.
   Din pacate, si primariile functioneaza destul de prost in acest domeniu. De asta am vrea o autoritate, cu comisari specializati care sa faca controale.
   Situatiile din asociatiile de proprietari sunt absolut dezastruoase, iar proprietarii nu au cum sa se apere singuri, indiferent de ce spun unii sau altii.
   In momentul in care controlul nu ar mai exista, proprietarii nu ar mai putea nici macar sa ceara documente din asociatie pentru ca ar fi trimisi la instanta pentru orice.

 2. Am făcut sesizare la primăria sector 2 ,ca administratora asociatiei de proprietari nu deține atestat ,s-a făcut verificarea și au trimis scrisoare către președinte sa o demită pe administratora ,au trecut 2 ani și nu s-a schimbat nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *