Actualitate

Opt din zece locuințe nu sunt asigurate împotriva dezastrelor. Autoritățile încep controalele

asigurare obligatorie

Numărul asigurărilor obligatorii pentru locuințe rămâne destul de mic, numai aproximativ 20% dintre acestea având încheiată o poliță de asigurare obligatorie, care acoperă daunele provocate de inundații, alunecări de teren și cutremure. Autoritățile din Brașov, Arad și din comuna Pantelimon au anunțat însă că vor începe controalele la mijlocul acestui an și vor verifica existența polițelor obligatorii.

Reprezentanții PAID susțin însă că anul trecut s-a simțit o ușoară creștere a gradului din acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuinței. 1.753.520 de locuințe erau asigurate printr-o poliță PAD (asigurarea obligatorie a locuinței) la finalul anului 2020 gradul de cuprindere în asigurare ajungând la 19,28%, comparativ cu 19,18% în 2019.

Creșterea numărului de polițe PAD încheiate în 2020 s-a resimțit și la nivelul asigurărilor facultative de locuință, numărul acestora crescând și el ușor, potrivit unui comunicat.

75% dintre polițele PAD active au fost încheiate în mediul urban și 25% în mediul rural. În funcție de tipul locuinței, 94,7% dintre polițele PAD au fost încheiate pentru cele de tip A și 5,3% pentru cele de tip B.

Regiunile cel mai bine acoperite prin asigurare sunt, în continuare, Transilvania (21% din totalul polițelor), București (20%) și Muntenia (18%). La polul opus, cea mai mică acoperire o întâlnim în Bucovina (3% din totalul polițelor), Maramureș (3%), Crișana (4%) și Dobrogea (4%).

Și componenta de daune a înregistrat o ușoară creștere, PAID – Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale achitând anul trecut despăgubiri în valoare de circa 5,66 milioane de lei, fata de 5,35 milioane de lei in 2019. În continuare inundațiile au provocat cele mai mari daune, ducând la despăgubiri de 4,07 milioane de lei, urmate de alunecările de teren, cu 1,46 milioane de lei și cutremurul, cu 128,096 lei.

Procedura de despăgubire

Cosmin Tudor, reprezentant PAID, a explicat, în cadrul unei conferințe online organizate de Liga Habitat și Casa Plus, că cele mai multe dosare se deschid pentru inundații și alunecare de teren, însă există și dosare deschise pentru cutremure.

Asigurarea obligatorie acoperă pagubele din dezastre naturale, iar pentru alte tipuri de pagube, cum ar fi inundațiile provocate de vecini, trebuie încheiată o asigurare facultativă.

„În momentul în care există inundație ca fenomen natural, trebuie imediat să anunțăm societatea care ne-a emis polița și în mod automat se înregistrează o avizare de daune. În urma acesteia, un reprezentant al societății de asigurare vine acasă, constată care este întinderea pagubelor (…), trebuie o confirmare din partea autorităților cu privire la existența acelui fenomen natural. Ulterior facem o ofertă de despăgubire și trimitem banii către persoana păgubită”, a spus Cosmin Tudor.

Citește și: Proiect: Reguli noi pentru achiziționarea sau închirierea unei locuințe sociale

Ajutoare pentru consumatorii vulnerabili de energie electrică, folosită inclusiv pentru încălzirea locuinței

Se mărește plafonul pentru ajutorul de încălzire a locuinței


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *