USR susține că actualul sistem centralizat de termoficare este depășit. Ce soluții propune?
Deputații USR de București Cristina Prună și Claudiu Năsui au organizat întâlnire cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pe tema schimbării strategiei de termoficare, în cadrul căreia au arătat că actualul sistem centralizat de termoficare este depășit și este nevoie de soluții noi.
În afară de primarul Nicușor Dan, au participat și reprezentanți ai producătorilor de energie electrică, operatori ai sistemelor de distribuție de energie și gaz, experți în eficiență energetică și reprezentanți ai asociațiilor de proprietari. În cadrul întâlnirii a fost reafirmată deschiderea către investiții private în termoficare, potrivit unui anunț al USR.
Useriștii au subliniat că bucureștenii au dreptul la confort termic. Ei au spus că actualul sistem centralizat este depășit, iar în ritmul actual de modernizare bucureștenii vor continua să aibă probleme cu căldura și apa căldură. Soluția propusă a fost deschiderea către concurență și diversificarea surselor de producție, distribuție și furnizare de căldură și apă caldă.
„Bucureștenii au nevoie de noi soluții de încălzire. E nevoie să venim în sprijinul sistemului actual, moștenit de pe vremea comunismului, prin diversificarea surselor de producere, distribuție și furnizare de agent termic. Trebuie să ne uităm la bune practici din alte capitale europene și să permitem investiții private în sistemul de termoficare. Nu renunțăm la sistemul centralizat, dar acesta trebuie să permită complementaritatea cu alte soluții adaptate nevoilor bucureștenilor, precum centralele de bloc, de cartier sau noi capacități de producere a apei calde din surse regenerabile, pompe de căldură sau energie geotermală”, a spus deputata Cristina Prună.
La rândul său, Claudiu Năsui a arătat că bucureștenii nu trebuie să mai fie „prizonieri” într-un sistem centralizat de termoficare care nu le oferă nici căldură nici apă caldă.
„Monopolul de stat nu a dus niciodată la soluții bune sau competitive. Dacă chiar vrem să avem căldură în case, trebuie este să deschidem piața astfel încât oamenii să aibă alternative. Trebuie să încurajăm investițiile în centrale, cum sunt cele de cvartal, și în noi surse de căldură. Singurul mod în care bucureștenii nu vor mai fi condamnați să stea în frig este dacă au alternative la actualul sistem de stat”, a spus Năsui.
Discuțiile cu actorii din piață vor continua pentru a facilita noi investiții în surse alternative de încălzire, cu emisii reduse de dioxid de carbon. Fie că vorbim de panouri fotovoltaice, pompe de căldură, valorificarea potențialului geotermal din nordul Bucureștiului sau centrale de cvartal pe bază de gaz natural, au arătat useriștii.
Citește și: Primăria Capitalei anunță licitație pentru 4,5 km de rețea de termoficare