Închirierea apartamentelor în regim hotelier va fi reglementată de Guvern
Închirierea apartamentelor prin platforme de tip Booking sau Airbnb ar putea fi reglementată în curând de Guvern.
Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, a anunțat că intenționează să emită un ordin privind emiterea de certificate de clasificare a structurilor de primire turistice pentru persoanele fizice care oferă spre închiriere locuințe turiștilor, în regim hotelier, documente condiționate și de acordul vecinilor.
Astfel, clienții vor avea garanția că ajung într-o unitate de cazare verificată și clasificată, susține ministrul Turismului.
„Aceste unităţi vor avea un sistem de clasificare pe stele şi va fi o garanţie pentru vecinii unor astfel de apartamente că nu vor fi deranjaţi. Probabil vom limita acest aviz din partea vecinilor doar în cazul acelor vecini care au pereţi comuni pentru acele proprietăţi”, transmite Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.
Totodată, certificatul de clasificare ar elimina concurența neloială din turism, căci mulți particulari închiriază la negru și nu plătesc taxe. Astfel, au prețuri mai mici decât unitățile care funcționează legal.
Potrivit proiectului de ordin de ministru, la eliberarea certificatului de clasificare operatorii economici persoane fizice proprietare de structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare de tipul apartamente și/sau camere de închiriat în locuințe familiale, depun la sediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului documentația cu următorul conținut:
a) cerere standardizată, conform modelului prezentat în anexa nr. 31 la prezentele norme metodologice;
b) fișă standardizată privind încadrarea nominală a spațiilor de cazare pe categorii și tipuri, conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, după caz;
c) copia actului de identitate al persoanei fizice solicitante, proprietară a structurii de primire turistică;
d) acordul vecinilor din care să rezulte activitățile ce urmează a fi desfășurate în structura de primire turistică respectivă, pentru unitățile aflate în locuințe de tip condominiu;
e) documentul din care să rezulte dreptul de proprietate asupra structurii de primire turistică precum și adresa unității respective.
Citește și: Recensământul populației și locuințelor din România: vă puteți autorecenza singuri începând din 14 martie