Actualitate

Primarul Capitalei anunță lansarea licitației pentru reabilitarea a 212 km de conducte de termoficare

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat lansarea licitației pentru „cel mai mare proiect cu finanțare europeană dedicat modernizării sistemului de termoficare din Capitală”, care ar însemna peste 200 km de conducte de termoficare reabilitate.

Potrivit anunțului primarului, scopul proiectului e reabilitarea a 212 kilometri de conducte de termoficare, cu o valoare totală estimată de 281 de milioane de euro și un orizont de timp de 4 ani pentru proiectare și execuție, efort care va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

„Da, e vorba despre banii europeni pe care Bucureștiul i-a avut la dispoziție prin precedentul cadru financiar multianual pe 7 ani al Uniunii Europene, dar n-a reușit să-i acceseze atunci. Am semnat contractul pentru acest proiect cu Ministerul Fondurilor Europene la scurt timp după ce am preluat mandatul de primar general. Cei 212 kilometri vor fi împărțiți în 25 de tronsoane și țintesc secțiunile cu cele mai mari pierderi de apă și căldură din întreaga rețea de termoficare a Bucureștiului. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 9 martie și vreau să avem cât mai mulți ofertanți, fiindcă va fi foarte mult de lucru. La finalul proiectului vom putea spune, în sfârșit, că problema termoficării e rezolvată în Capitală”, a scris Dan, pe Facebook.

În urmă cu două săptămâni, Nicușor Dan a explicat că 2021 a fost primul an în care Primăria Capitalei s-a achitat integral de obligaţiile de plată la termie.

Nicușor Dan a publicat atunci și un grafic despre care afirma că reprezintă sumele alocate de Municipalitate pentru termie din 2012 până în 2021.

„Graficul de mai jos nu dă nici căldură și nici apă caldă acelor bucureșteni care sunt încă, din păcate, sunt afectați de sincopele sistemului de termoficare. Ne ajută însă pe toți să înțelegem care e sursa problemelor. Foarte mulți bani necesari investițiilor în termoficare (producție și transport) – și care prin buget ar fi trebuit să ajungă în sistemul de termoficare! – s-au dus în ultimii 10 ani pe tot felul de prostii și nu acolo unde era nevoie de ei”, a scris, luni, pe Facebook, Nicușor Dan.

Primarul General al Capitalei arată că ”2021 a fost primul an în care Primăria Generală s-a achitat integral de obligaţiile de plată la termie”.

„Azi sunt deci datorii ZERO pentru subvenţia la termoficare, faţă de 480 de milioane de lei datorii la preluarea mandatului. Facem toate eforturile pentru normalitate şi vă asigur din nou că termoficarea rămâne prima pe lista de priorităţi a PMB”, mai spune primarul Capitalei.

Citește și: Peste 600 de blocuri din București nu au căldură

România nu este pregătită să treacă la încălzirea pe energie electrică

Peste 70 de blocuri din Aviației s-au înscris în programul „Termoficare de la soare”. Cât vor plăti proprietarii

Municipalitatea din Cluj-Napoca va interzice centralele individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *