Actualitate

Propunerea ca divizarea asociațiilor-mamut să se facă mai simplu întâmpină rezistență

Deputatul USR Alin Apostol a propus segmentarea în ansamblurile rezidențiale și divizarea asociațiilor-mamut, constituite din mai multe blocuri care nu au părți comune, cu mai multă ușurință, argumentând că adunările generale ale acestor entități nici măcar nu pot avea loc, iar legea e inaplicabilă pe alocuri. Propunerea sa a întâmpinat maximă rezistență în cadrul grupului de lucru de la Camera Deputaților.

Grupul de lucru a reluat dezbaterea primelor articole din Legea 196/2018, după ce în cadrul acestuia s-a ridicat de mai multe ori problema unor neclarități în ceea ce privește definițiile și alte aspecte aflate la începutul legii. Reprezentantul Ministerului Dezvoltării a fost de acord cu revenirea asupra acestor aspect.

Divizarea asociațiilor-mamut

În ceea ce privește divizarea asociațiilor-mamut, care au mai multe blocuri – unele mergând până la 25 – 30 de clădiri în anumite orașe ale țării, Alin Apostol a încercat să argumenteze în cadrul grupului de lucru că, ținând cont de actualele prevederi ale legii, nicio asociație de acest fel nu se poate diviza.

Am ajuns la articolul 13, alin. c) „Divizarea”. Cum întreaga asociație trebuie să-și dea acordul pe această procedură, practic nicio Asociație nu se poate diviza.. Sunt cazuri în care, de exemplu, dacă într-un Ansamblu Rezidențial, un condominiu (care nu are datorii și are branșamente separate) vrea să se rupă și să nu mai depindă de decizia Asociației mari NU poate, pentru că “Asociația mare” se opune. Pentru o astfel de situație am propus simplu: ca în cazul în care are branșament separat și nu are datorii, doar tronsoanele, scările sau clădirile care sunt afectate de rupere să decidă această divizare. Vă spun sincer că această propunere a fost primită cu o mare rezistență”, a scris Apostol, pe Facebook.

Segmentarea ansamblurilor rezidențiale

În aceea ce privește ansamblurile rezidențiale, situația este asemănătoare cu a asociațiilor-mamut – adunările generale se întrunesc foarte greu și este aprope imposibil ca acestea să aibă loc în mod legal. Diferența dintre ansambluri și asociațiile-mamut este aceea că blocurile din ansambluri au în mod normal părți comune – precum terenurile dintre ele, spațiile verzi, aleile, locurile de joacă, etc.

Propunerea lui Apostol a fost ca acestea să poată fi segmentate astfel încât adunările generale să aibă loc la nivel de clădire, fără divizarea asociației de proprietari.

Iată cum a argumentat deputatul USR: „Haideți să luăm un exemplu concret: avem un ansamblu rezidențial cu 12 clădiri de apartamente, 2 parcări supra terane, 4 subterane, 10 zone de parcări terane, 4 locuri de joacă, o piscină, drumuri, alei, zone verzi, etc.

Vă imaginați cum arată o Adunare Generală? Știm că există puțin interes din partea proprietarilor de a participa și indirect deciziile se iau de către puțini oameni. DAR VREM SĂ SCHIMBĂM ASTA. Vrem ca mai mulți proprietari să fie interesați de spațiile comune pe care le împart cu ceilalți proprietari. Cum ar fi o Adunare Generală de 2000 de persoane?

Alt exemplu: dacă avem un bloc din cele 12, care vrea să-și monteze sisteme anti-incendiu și celelalte nu vor? Nu va putea, pentru că decizia este la Asociația mare. Sau dacă vrea să igienizeze scările etc. Vă imaginați și dumneavoastră, orice fel de modernizare venită la inițiativa acestui bloc, riscă să fie blocată.

Propunerea mea concretă a fost ca: în cadrul aceleiași Asociații, să se poată segmenta pe bucăți de utilitate unică, fără a diviza Asociația, fără a înființa alte asociații. Adică: în cazul de mai sus, putem avea 12 segmente de locuințe, 2 segmente de parcări supra terane etc. Când este necesară o decizie ce ține de un segment, se reunește sub adunare generală și decide pentru acel segment. Când este o decizie ce are impact asupra întregului Ansamblu Rezidențial / Asociația (exp. contract de deszăpezire pentru drumurile private ale AR), decizia este luată de reunirea deciziilor sub adunările generale. Simplu, democratic și fără nervi. Din păcate, această viziune ce ține de normalitate este agreată de foarte puțini. Mă întreb: de ce?!”.

Citește și: Cum vor fi sancționați funcționarii din primării dacă nu aplică Legea asociațiilor de proprietari

Dezvoltatorii vor fi amendați dacă nu predau cartea tehnică a imobilului

Noi amenzi în Legea asociațiilor de proprietari: Președinții care nu predau arhivele și funcționarii primăriilor, luați în vizor


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *