Dan despre căldura din București: Iarna aceasta va fi puțin mai bine
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că în iarna care vine va fi „puţin mai bine decât anul trecut” în ceea ce privește căldura din București, adăugând însă că Primăria nu a avut nici bani, nici proiecte pentru a realiza mai multe lucrări pentru rețeaua de termoficare.
Edilul general a declarat că situaţia actuală a sistemului de termoficare reflectă investiţiile făcute în urmă cu doi-trei ani şi că eforturile întreprinse de actuala administraţie se vor vedea peste un an, doi.
„Tot ce am făcut eu anul acesta se va vedea, din păcate, începând cu iarna următoare. Ce pot să spun este că iarna asta o să fie puţin mai bine decât anul trecut, ceea ce înseamnă că mulţi bucureşteni o să aibă acelaşi disconfort. Din păcate nu se poate face mai mult. Ce am reuşit eu să fac, pe de o parte – să echilibrez financiar Termoenergetica, la sfârşitul anului trecut, să semnez contractul cu Comisia Europeană pentru înlocuirea a 210 kilometri de reţea, să facem toate formalităţile pentru preluarea ELCEN, producătorul de energie termică. Sunt optimist că şi cu ajutorul Guvernului o să reuşim să facem această preluare până la sfârşitul acestui an, astfel încât să reuşim să scoatem ELCEN din insolvenţă, să putem să accesăm fondurile europene (…) pentru producţia de energie termică, adică să înlocuim acele CET-uri, unele din anii ’60, cu tehnologie modernă”, a spus el, la B1TV.
Nicuşor Dan a reproşat administraţiei anterioare faptul că în 2020 nu a realizat pe durata verii reviziile necesare pentru a remedia problema legată de căldura din București.
„Puţin mai bine vine din faptul că, pe de o parte, nu am avut campanie electorală anul acesta şi am fost responsabili şi am făcut acele revizii care trebuiau să fie făcute. În vara anului trecut multe revizii nu s-au făcut tocmai pentru că a fost campanie electorală. În vara anului 2020 părea bine pentru că nu s-au făcut revizii, pentru că administraţia precedentă nu a vrut să deranjeze bucureştenii. Anul acesta, peste vară, am deranjat bucureştenii şi în ceea ce priveşte producţia, şi în ceea priveşte reţeaua de transport şi asta înseamnă că o să fie puţin mai bine. În sensul că acolo unde s-a intervenit, nu o să mai crape iarna. Nu am avut nici forţa, nici proiectele, nici banii pentru a face mult mai multe lucrări. Asta este situaţia. Şi de aceea o să fie doar puţin mai bine. Iarna cealaltă o să fie mult mai bine”, a susţinut primarul general, legat de căldura din București.
Nicuşor Dan a mai precizat că în perioada iernii se vor face puţine lucrări, doar acolo unde vor apărea avarii.
Datoriile Termoenergetica către ELCEN
În urmă cu o săptămână, Nicușor Dan spunea că datoria Municipalităţii către Termoenergetica este în acest moment de 300 de milioane de lei, dar că 200 de milioane urmează să fie achitaţi în decurs de 45 de zile.
„În acest moment, în urma plăţilor pe care le-am făcut către Termoenergetica, datoria noastră către Termoenergetica este undeva între 295-300 de milioane de lei. În lunile următoare, adică imediat ce vom primi cotele defalcate, în jur de 7-8 octombrie, vom plăti 109 milioane. (…) Peste două săptămâni o să fim la o datorie sub 200 de milioane. Peste 45 de zile o să fim la o datorie sub 100 de milioane între PMB şi Termoenergetica„, a spus edilul Capitalei.
În ce priveşte o eventuală susţinere financiară a populaţiei în contextul creşterii preţurilor la energie, Nicuşor Dan a explicat că CGMB nu poate discuta despre subvenţie, înainte ca ANRE să fixeze preţul, iar Guvernul să ia eventuale decizii de sprijin pentru populaţie. „Mai întâi a fost negocierea Elcen-Romgaz, care s-a încheiat. Acum pasul legal este ca Elcen să meargă, ca toţi ceilalţi operatori, către ANRE, iar ANRE – împreună cu toate informaţiile preluate din piaţă – să fixeze preţul. Asta e de aşteptat să se întâmple la sfârşitul lunii octombrie – ANRE să fixeze preţul cu care Elcen va vinde către Termoenergetica gigacaloria. Imediat după această informaţie, evident că va trebui să avem o discuţie în CGMB, să vedem care este nivelul subvenţiei pe care o vom acorda. Până atunci, va exista un răspuns şi din partea autorităţii naţionale. E posibil ca autoritatea naţională – Guvernul, în speţă – să asigure şi ea o parte din această finanţare. În momentul în care vom avea decizia, trebuie să avem şi analiza juridică a contractului de finanţare cu Comisia Europeană, pe cei 210 km, pentru că în acel contract există nişte condiţii cu privire la nivelul subvenţiei”, a mai precizat edilul general.
Citește și: CGMB este de acord cu transferul ELCEN către Termoenergetica