Actualitate

Recensământul populației și locuințelor din România: vă puteți autorecenza singuri începând din 14 martie

Recensământul populației și locuințelor din România a intrat marți, 1 februarie, în etapa de preluare a datelor din surse administrative şi de creare şi populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date, începe marţi, şi se va finaliza pe 13 martie, potrivit unui comunicat transmis de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 14 martie începe perioada în care cetățenii se pot autorecenza, apoi urmează perioada interviurilor.

În cadrul recensământului populaţiei şi locuinţelor, etapele de culegere şi de prelucrare a datelor vor fi complet informatizate.

Autorecenzare sau interviu

În premieră în statistica din România, cetăţenii vor avea posibilitatea autorecenzării, se menţionează în comunicatul INS. Autorecenzarea va putea fi efectuată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator.

Chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

Cealaltă metodă de recenzare este cea prin interviu, efectuată de un recenzor, cu înregistrarea datelor pe tablete.

În cadrul recensământului, Institutul Naţional de Statistică beneficiază de sprijinul tehnic şi operaţional al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care se va implica în buna funcţionare a întregului proces de recenzare în cadrul recensământului.

Cea de-a doua etapă a recensământului constă în autorecenzare, şi se va desfăşura între 14 martie şi 15 mai.

Cea de-a treia etapă a recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai – 17 iulie.

Potrivit INS, informaţiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal. Recensământul ar trebuit să aibă loc anul trecut, dar a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19.  

Calendarul recensământului se află pe site-ul https://www.recensamantromania.ro/.

Principala noutate a recensământului actual este aceea că se va desfăşura exclusiv on-line. „Este primul recensământ din istoria recensămintelor din România în care nu se va folosi hârtia în nicio etapă. El este conceput cu trei etape de desfăşurare, trebuie să le spunem pe toate ca să se înţeleagă mai bine felul în care se va desfăşura„, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu.

Calendar

Recensământul Populației și Locuințelor 2021:

1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021

14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)

16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

Pe parcursul anului 2021 a avut loc recensământul de probă conform etapelor următoare: 

1 februarie – 9 martie 2021: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021

10 – 16 martie 2021: Autorecenzare (metoda CAWI)

17-21 martie 2021: Identificare adrese nerecenzate sau recenzate parţial şi întocmire liste adrese pentru fiecare recenzor

22 – 31 martie 2021: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor, metoda CAPI)

Semnează petiția noastră pentru DREPTURILE PROPRIETARILOR DIN CONDOMINII


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *