Actualitate

Hotărâre istorică ÎCCJ: Primăriile care investesc în rețele de termoficare și canalizare pot deduce TVA

Asociațiile de locatari nu mai au niciun cuvânt de spus în fața instanțelor de judecată

O echipă integrată de specialiști ai PwC România și avocați D&B David și Baias au obținut o hotărâre definitivă, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), prin care se dispune rambursarea TVA în cuantum de aproximativ 3 milioane euro pentru investițiile realizate de autoritățile locale în infrastructura locală precum rețele de termoficare și canalizare, exploatată de societățile controlate de municipalități, iar nu de acestea în mod direct.

Dacă în alte cauze soluționate favorabil în trecut de către instanța de judecată, bunurile în discuție erau ca atare exploatate de către municipalități în derularea de activități impozabile, în această speță complexă, problema centrală a reprezentat-o recunoașterea dreptului de deducere a TVA de către municipalitate pentru achizițiile pentru rețele de termoficare și canalizare, în condițiile în care serviciile publice erau prestate de societăți deținute și aflate sub control autorităților locale, precizează PwC.

Într-o primă fază, autoritățile fiscale au negat dreptul de deducere a TVA pe motiv că municipalitatea nu este persoană impozabilă, invocând prestarea serviciilor publice de către entități juridice distincte (i.e. societăți deținute de autoritățile publice locale). Această abordare a fost contestată de către avocații D&B, invocând suplimentar față de dispozițiile legislației civile și fiscale naționale și considerentele desprinse jurisprudența CJUE existentă, și jurisprudența națională din alte state membre, accesibilă prin prisma rețelei de firme de servicii profesionale PwC.

În pofida unei soluții negative în prima instanță, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul municipalității și a obligat autoritățile fiscale la rambursarea TVA prin hotărâre definitivă.

Această decizie este revoluționară și iată că PwC România și D&B David și Baias reușesc împreună, din nou, să facă pionierat prin abordările bine fundamentate și inovative”, a declarat Daniel Anghel, Lider Servicii Fiscale și Juridice PwC România.

Este încă o soluție excepțională a instanței supreme care este în deplin acord nu doar cu cazuistica CJUE, ci și a instanțelor supreme din alte state UE, asigurând astfel aplicarea unitară în spațiul comunitar a dreptului fiscal de origine europeană. Ne bucură foarte mult că în acest fel se dovedește că municipalitățile care realizează asemenea investiții nu pot fi ținute să suporte asemenea cheltuieli ca și cum ar avea calitatea de consumator final al bunurilor astfel realizate și utilizate pentru derularea de operațiuni impozabile, un principiu a cărui incidență am susținut-o cu tărie și perseverență și în această cauză de-a lungul perioadei de aproape 7 ani cât a durat aceasta”, a declarat Dan Dascălu, Partener Coordonator al Practicii de Litigii Fiscale a D&B David și Baias.

Cu siguranța această decizie va reprezenta un punct de inflexiune, întrucât s-a reținut chiar la nivel de instanță supremă că municipalitățile din România pot realiza lucrări de infrastructură în beneficiul cetățenilor, fără a suporta costul TVA pentru achizițiile de materiale ori de servicii, inclusiv în ipoteze specifice avute în vedere spre dezlegare în această cauză. O astfel de abordare este congruentă cu principiile TVA din dreptul european și desigur că va contribui la dezvoltarea comunităților locale din România”, a explicat Andrei Iancu, Avocat Senior D&B David și Baias.

Citește și: Licitație pentru reabilitarea a încă 12 km de rețea de termoficare din București


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *