Recomandarea arhitectului către asociațiile de proprietari pentru o reabilitare de calitate
Arhitecta Raluca Munteanu, reprezentanta Ordinului Arhitecților din România (OAR), a recomandat asociațiilor de proprietari să ceară proiectele de reabilitare ale clădirilor și să solicite soluții personalizate pentru fiecare bloc în parte pentru o reabilitare de calitate.
„Ce recomand asociațiilor de proprietari este să ceară proiectul. Știu că majoritatea nu sunt specialiști, (…) dar pot să își ia o consultanță din partea unui specialist, un inginer, un arhitect care să se uite pe acel proiect și mai ales să ceară ca proiectul să fie personalizat pe clădirea lor. Nu un proiect general (…) care se aplică oriunde, iar în șantier te trezești cu situații particulare, care rămân la latitudinea muncitorilor care nu sunt specializați. Să ceară proiectul înainte și pe proiectul respectiv să aibă posibilitatea să facă observații pentru că, până la urmă se intervine pe proprietatea lor, pe sănătatea lor…După un timp vor trebui să plătească și pentru reparații, și pentru alte lucruri”, a spus Munteanu, în cadrul unei Conferințe Green Report cu tema „Eficiența energetică a clădirilor. Soluții tehnice și finanțarea lor”.
Munteanu a criticat soluția aplicării de polistiren pe fațada clădirilor, fără propunerea unor soluții personalizate pentru fiecare clădire. Ea a punctat unele probleme legate de ventilația clădirilor renovate cu polistiren, dar și apariția unor probleme de mediu.
„E o problemă într-adevăr ventilația. Am văzut câteva studii, făcute și în Germania legate de oxigenarea în spațiile etanșe ( nu contează cu ce se etanșează și care e termoizolația pe exterior). Dacă nu este o ventilație mecanică care să vină odată cu această termoizolarea, atunci într-adevăr nivelul de oxigen în spațiile respective este foarte scăzut. La școli în general este o mare problemă”, a adăugat arhitecta, referindu-se la lucrările pentru reabilitare de calitate.
Raluca Munteanu a spus că problema ar putea fi rezolvată prin instalarea unor sisteme de ventilare, fie că este vorba despre cele simple mecanice, care sunt mai ieftine, fie că este vorba despre cele cu recuperare de căldură.
„Din păcate soluțiile care sunt aplicate otova la noi – hai să îmbrăcăm totul în polistiren (…) au omis exact partea esențială și anume ventilarea. Că este o ventilare mecanică simplă, care e mai ieftină – este una, că este una cu recuperare de căldură, care de fapt aduce o reală economie de energie este altceva. Nu sunt investiții exagerat de mari, doar că din motive de complicații și să nu ne batem capul că e mai simplu să lipim ceva pe fațadă – din păcate autoritățile nu au făcut-o”, a spus reprezentanta Ordinului Arhitecților.
Citește și: Proprietarii de apartamente din S3, scutiți de coplata reabilitării încă 3 ani
Asociația Municipiilor cere Guvernului un program predictibil pentru termoficare
Materiale Green Report: Ce soluții de eficientizare energetică aleg specialiștii din domeniu pentru propriile locuințe