Actualitate

Proiect: Reguli noi pentru achiziționarea sau închirierea unei locuințe sociale

Locuinte Sociale

Regulile pentru obținerea de locuințe sociale s-ar putea schimba semnificativ în urma unui proiect de lege ce modifică Legea Locuinței nr 114/1996 și care a fost depus la Parlament de doi deputați USR.

Potrivit proiectului, consiliile locale pot realiza din depozitele special constituite locuințe în acest sens, exercitând controlul asupra prețului de vânzare, in vederea înlesnirii accesului la proprietate pentru uncle categorii de persoane, în următoarea ordine de prioritate:

a) persoane care, conform anchetei sociale realizate de instituțiile abilitate se încadrează in criteriile de acordare de mai jos, cumulate:

Al) prezintă o nevoie urgentă în ceea ce  priveşte asigurarea  unui spațiu de locuit;

A2) au un nivel scãzut al veniturilor (venitul mediu  net  pe  gospodărie realizat în ultimele 12 luni este mai mic decât valoarea rezultată prin calcularea procentului de 60% din venitul mediu  net  pe  gospodărie  la  nivel national, ținând cont de suma tututor veniturilor (salarii, pensii, alocații, dividende, venituri din activități independente, ajutorare sociale, etc.).

A3) sunt dispuse să presteze  activități  de voluntariat  în comunitate sau muncă în folosul comunități i în concordanță cu evaluarea capacității de muncã.

Pentru persoanele încadrate într-un grad grav sau accentuat de handicap, această obligație poate cădea în rândul familiei extinse.

Proiectul de lege prevede și anumite categorii sociale care pot beneficia de subvenții de 30% sau de 50% din valoarea locuinței și de plata în rate lunare, timp de 20 de ani, pentru achiziționarea unei locuințe, după plata unui avans minim obligatoriu de 10%, respectiv 2% din valoarea acesteia.

De prevederile acestui articol nu pot beneficia decât o dată persoanele fizice care, împreună cu familia, nu dețin și nu au deținut în proprietate o locuință în ultimii 15 ani. Aceste locuințe nu pot fi date în chirie de beneficiari.

Potrivit noilor reglementări din legea locuinței, criterii asemănătoare trebuie să întrunească și cei care beneficiază de o locuință socială repartizată în chirie de autoritatea locală. În acest caz, venitul chiriei nu poate depăși valoarea de 15% din media venitului net lunar pe gospodărie.

Finanțarea construirii de locuințe sociale, potrivit proiectului:

  • din bugetul de stat
  • din transferuri de la bugetul de stat
  • din fonduri europene
  • din donații
  • din aporturi de capital stabilite prin parteneriat public-privat

Locuințele deținute sau administrate de stat trebuie inventariate cel puțin o dată la 5 ani prin decizie a autorităților locale. Sancțiunea pentru nerespectarea acestei prevederi este aceea că autoritățile locale nu vor mai avea dreptul de a solicita fonduri din nicio sursă pentru construirea de noi locuințe sociale până la respectarea acestei prevederi.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat și se află în dezbaterea Camerei Deputaților.

Citește și:

Ajutoare pentru consumatorii vulnerabili de energie electrică, folosită inclusiv pentru încălzirea locuinței

Se mărește plafonul pentru ajutorul de încălzire a locuinței


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *