Actualitate

Conferința Asociațiilor de Proprietari: S-ar justifica mai degrabă o lege nouă

Legea 196 se vrea abrogată

Reprezentanții asociațiilor de proprietari și mai mulți experți în domeniu au susținut, marți, la Conferința Națională a Asociațiilor de Proprietari, organizată online de Liga Habitat, că Legea 196/2018 trebuie abrogată sau trebuie să i se aducă modificări consistente.

Senatorul USR Silvia Dinică, inițiatoarea unuia dintre proiectele de modificare a Legii asociațiilor de proprietari care se află în dezbatere la Camera Deputaților, susține că în mod normal ar trebui să se înființeze un grup de lucru la nivel parlamentar și astfel încât toate proiectele să fie integrate și să fie adoptată o formă agreeată de majoritate.

„Am văzut câtă frustrare, câte probleme aduce legea și de aici am plecat la a încerca să o îndreptăm, să o îmbunătățim, să o facem să funcționeze. Sunt atât de multe probleme încât s-ar justifica mai degrabă o lege nouă, însă modul în care au arătat majoritățile în Parlament nu ne-au permis să mergem pe o astfel de idee. Am mers mai degrabă pe ideea modificării astfel încât să rezolvăm măcar o parte din problemele esențiale. Eu așa cred că așa ar trebui să lucrăm mai ales că până la urmă asociațiile de proprietari nu depind de o ideologie. Ar trebui găsită o soluție funcțională,” a spus Dinică.

Senatorul USR a mai adăugat că în acest moment discuțiile s-au blocat la Camera Deputaților.

Pe de altă parte, este greu de crezut că se va mai putea lucra pe modificările la legea asociațiilor de proprietari până la instalarea următorului Parlament. Legea asociațiilor este un subiect sensibil, iar parlamentarii au intrat oricum în logica de campanie, deci vor petrece puțin timp în Legislativ în următoarea perioadă.

„Este normal să se înființeze un grup de lucru și toate aceste idei să fie integrate și să fie păstrată o formă agreată de majoritate. Discutiile s-au blocat. În cazul în care ajungem la situația ca aceste proiecte să fie respinse, trebuie să gândim un proces, să propunem o formă de modificare a legii sau o nouă lege. E clar că e nevoie de modificări”, a mai spus senatorul.

Totuși trebuie precizat că Legea inițiată de senatorul USR a trecut de Senat fără dezbatere și fără a fi supusă votului, prin adoptare tacită, adică depășirea termenului de dezbatere. Găsiți inițiativa aici: http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=18349

Mai mult decât atât, inițiativa nu are susținerea Guvernului.

ProblemeLocative.ro a scris în trecut și despre proiectul depus de PSD, care de asemenea nu are susținerea executivului: Legea asociațiilor de proprietari: Guvernul nu susține modificarea propusă de PSD

Președintele Ligii Habitat, Mihai Mereuță, a intervenit spunând că proiectul de lege a fost muncit o vară întreagă, grupul USR, fiind singurul grup parlamentar care a vrut să discute aceste propuneri literă cu literă.  

Singura entitate care nu are voie să aibă mai multe conturi bancare

La rândul său, avocatul Vasile Martin (Federația Asociațiilor de Proprietari Brașov) consideră că legea 196/2018 ar necesita abrogarea, iar ea să fie înlocuită cu o lege mai suplă. Martin a atras atenția că legea este proastă și contradictorie pe multe aspecte cu articole din Codul civil sau Codul Muncii. Unele chiar ar putea fi în contradicție cu Constituția.

„Legea 196 necesită abrodare. Eu consider că ar trebui să se creeze o lege nouă, mai clară, mai suplă și mai detaliată cu privire la anumite aspecte. (…) Practicienii știu că ne lovim de chestiuni elementare de înființare a unei entități juridice”, a spus Martin, la Conferința Asociațiilor de Proprietari.

Avocatul brașovean a dat exemplul art. 20 din L196/2018, care se referă la faptul că asociația are voie să dețină un singur cont bancar. „Am câștigat la instanța de judecată, Tribunalul Brașov, o speță în care instanța ne-a dat dreptate cu privire la faptul că singura entitate juridică căreia i se interzice a avea un număr nelimitat de conturi este asociația de proprietari. Nu există așa ceva pe planeta Pământ!” a subliniat Martin, adăugând că acest impediment aduce mari deservicii asociațiilor.

O altă problemă ridicată de Martin a fost convocarea adunării generale, care se face pe bază de afișaj, tabel convocator și scrisori recomandate. El a arătat că sunt foarte multe cazuri în care trebuie trimise multe scrisori recomandate ceea ce crește mult costurile, mijloacele electronice nefiind deocamdată acceptate de lege. ”Am putea veni cu varianta ,orice mijloc de comunicare legal acceptat’”, a adăugat avocatul, menționând emailul, de exemplu, care este acceptat inclusiv pentru comunicarea în instanță.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


10 thoughts on “Conferința Asociațiilor de Proprietari: S-ar justifica mai degrabă o lege nouă

  1. O problema deosebit de importanta este blocajul produs de lipsa de solutii viabile pentru cazurile de demisie in bloc a conducerii asociatiei si niimeni nu vrea sa intre in CE. Acum legea zice ca demisionarii raman responsabili obligatoriu pana cand alti membri ai asoc. accepta sa intre in CE. Dar daca toti cei trei fosti sa zicem ca demisioneaza si din asociatie, ce se intampla?

  2. http://newsbv.ro/2018/11/01/trebuie-existe-asociatie-proprietari-fiecare-bloc-termen-limita-septembrie-2019/?fbclid=IwAR3X4uoQXlggNh7bd5vaAyVQ3hYhlwaV6fUorJzGhwMj3dB9S55R99vUACg ASOCIATIILE TREBUIE SA FIE PE UN CONDOMINIU-O CLADIRE-UN BLOC SI NU PE 12-30-50 DE CONDOMINII INTRE CARE NU EXISTA NICI O PROPRIETATE COMUNA NCPC reglementeaza tot!! Contracte direct cu furnizorii si gata!! De ce se face discriminare intre proprietarii care locuiesc in condominii si proprietarii care locuiesc la casa cu curte?? Toate condominiile au bransamente individuale si firmele de utilitati sa incheie contracte direct cu proprietarii exact la fel cum avem contract cu e-on gazul, electrica, digi, etc.La asociatie se mai calculeaza factura de la apa-canal ……apa potabila NU este o proprietate comuna !!! ADMINISTRATORUL DE IMOBILE LA NOI NUMAI CALCULEAZA SI INCASEAZA BANII DE LA PROPRIETARI PT FIRMELE DE UTILITATI !De ce sa platim administrator de imobile-condominiu din moment ce REFUZA sa se ocupe de ADMINISTRAREA TEHNICA, EXPLOATAREA, GESTIONAREA, INTRETINEREA,etc a PROPRIETATILOR COMUNE PRIVATE,CUMPARATE DIN 1976! TOATE PROPRIETATILE COMUNE SUNT IN DEVALMASIE, DESI ESTE PREVAZUT IN STATUTUL ASOC, DE PROPR, INCA DIN 1998 CA ADMINISTRATORUL”MANEGERUL DE PROPRIETATE” TREBUIE SA INCHEIE CONTRACTE DE INCHIRIERE CELOR CARE FOLOSESC PROPRIETATILE COMUNE PRIVATE SI COM.EX.SA LE ADUCA LA CUNOSTINTA PROPRIETARILOR CARE FOLOSESC PROPRIETATI COMUNE SA DECLARE IN TERMEN DE 10 ZILE LA ASOCIATIE CE PROPR. COM FOLOSESC PT A LE INCHEIA CONTRACTE DE INCHIRERE SI CHELTUIELILE AFERENTE CU ACESTE PROPRIETATI COMUNE OCUPATE ABUZIV SI LA CARE LE-AU SCHIMBAT DESTINATIA INITIALA , FARA ACORDUL TUTUROR PROPRIETARILOR!!! TOATE CHEL. COMUNE PE COTA PARTE INDIVIZA SUNT CALCULATE GRESIT SI PLATIM TOTI PROPRIETARII CE CONSUMA ALTII!!! DE ANI DE ZILE PLATESC CE CONSUMA SI FOLOSESC ALTII !!! SCOPUL ASOCIERII ESTE PT ADMINISTRAREA, EXPLOATAREA, GESSTIONAREA, INTRETINEREA, REABILITAREA, ETC A PROPRIETATILOR COMUNE DIN CONDOMINIU. CITEZ DIN STATUTUL A.P. Art. 18 Administratorul (manegerul de proprietate)
    -raspunderea fata de functionalitatea si integritatea elementelor proprietatii comune
    -Verificarea existenei contractelor de inchiriere intre asociatia de proprietari si persoane fizice sau juridice care la data constituirii acesteia folosesc spatii sau elemente din proprietatea comuna. Daca acestea nu exista, li se atrage atentia prin comitetul executive ca in termen de 10 zile lucratoare sa incheie contracte cu asociatia de proprietari……. Art. 28 – Daca unul dintre proprietari impiedica cu buna stiinta si sub orice forma folosirea normala a CLADIRII, creand prejudicii celorlalti proprietari, dupa caz ia masurile pentru folosirea normal a IMOBILULUI se va hotarii pe cale judecatoreasca, la solicitarea asociatiei de proprietari. DE CE NU SE RESPECTA STATUTUL ASOC.DE PROPR.??? DE CE SE FACE DISCRIMINARE INTRE PROPRIETARI??? LA CE NE FOLOSESTE ADMINISTRATORUL DE IMOBILE”MENEGERUL DE PROPRIETATE” CA SA CALCULEZE 2 FACTURI SI SA INCASEZE BANII DE LA PROPRIETARI??? ACESTA PRESTEAZA SERVICII CATRE FIRMELE DE UTILITATI …….SUNT INTERMEDIARI……..NU PRESTEAZA SERVICII PT PROPRIETARII DIN CONDOMINIU CARE II PLATESC!!! Va rog să citiți aceste definiții legale din Regulamentul-Cadru al Asociațiilor de Proprietari, să vedeți că sau încălcat și încalcă grav legile din domeniu, deoarece se stie ce înseamnă CLĂDIRE, la singular – mai ales literele c, g și i:
    c) Prin PROPRIETATE COMUNĂ se intelege toate partile DINTR-O CLĂDIRE aflată în proprietate, care nu sunt apartamente și care sunt destinate folosirii in comun de catre toti proprietarii din ACEA CLĂDIRE. NOTĂ: PROPRIETATE COMUNĂ EXISTĂ DOAR PENTRU UN SINGUR BLOC!
    PROPRIETATEA COMUNĂ ESTE INDIVIZIBILĂ și e deținută de proprietarii apartamentelor individuale, conform cotelor calculate.
    Proprietatea comuna include toate partile proprietatii care sunt in folosinta COMUNĂ, ca: terenul pe care e construită CLĂDIREA, curtea, fundația, structura de rezistență, acoperișul, terasele, scările, holurile, pivnițele, subsolurile, casa scării, tubulatura de gunoi, ascensoarele.
    Proprietatea comuna include instalatii ale cladirii aflate in folosinta comuna cu care este inzestrata CLĂDIREA în timpul construcției sau cu care a fost dotată mai târziu de către proprietari, precum: canale pluviale, instalații electrice, conducte de apă, sisteme de încălzire și conducte de gaze care pot trece prin Proprietatea Comună până la punctele de distribuție din apartamentele individuale.
    d) Prin Cotă-Parte se înțelege cota de proprietate care îi revine fiecărui apartament proprietate individuală, DIN PROPRIETATEA COMUNĂ, și este înscrisă în actul de proprietate. În situația în care Cotele-Părți nu sunt înscrise în actele de proprietate, ele se vor calcula pentru fiecare apartament, corespunzător cu raportul dintre suprafața locativă a fiecărui apartament și totalul suprafețelor locative ale tuturor apartamentelor DIN IMOBILUL CARE COMPUNE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI.
    g) Prin Asociație de Proprietari se înțelege organizatia proprietarilor tuturor apartamentelor DINTR-O CLĂDIRE cu mai multe apartamente proprietate privată/mixtă.
    h) Prin ACORD DE ASOCIERE se înțelege actul care consfințește hotărârea proprietarilor de a se asocia, după înregistrarea PROPRIETĂȚII în Cartea Funciară. CUM FUNCTIONEAZA ACEASTA ASOCIATIE DE PROPR. DACA NU ARE ACTUALIZAT ACORDUL DE ASOCIERE DIN ANUL 1998…….IN CARE SUNT TRECUTI TOTI PROPRIETARII CARE AU DECEDAT SI CARE AU VINDUT APARTAMENTELE!!! CU CINE SE I-A HOTARIRILE??? NICIODATA NICI O ADUNARE GENERALA NU A FOST CONVOCATA LEGAL SI IN 12 ANI SAU TINUT 2 A.G.NE-LEGALE……IN TOATA ACEASTA PERIOADA BANII PROPRIETARILOR AU FOST CHELTUITI FARA A FII VOTATE IN CADRUL UNEI A.G. DE CATRE MEMBRII -PROPRIETARI CARE FAC PARTE DIN ACORDUL DE ASOCIERE.

  3. * Trebuie să se constituie câte o Asociație de Proprietari pentru fiecare bloc-Condominiu până pe data de 28.09.2019. Articol scris pe data de 1 Noiembrie 2018. Autor: NewsBv.

    Pe data de 28.09.2018 a intrat în vigoare noua lege a Asociațiilor de Proprietari, care OBLIGĂ toate Asociațiile create pe mai multe blocuri să se reorganizeze până pe 28.09.2019, pentru că Legea nr. 196/2018 nu mai permite astfel de structuri „mamut”. Astfel, este obligatoriu să se re-înființeze Asociații de Proprietari pentru fiecare bloc sau scară dintr-un Condominiu, să se separe de Asociația „mamă”.
    Legea nr. 196/2018 prevede obligația ca pentru fiecare Condominiu (bloc sau scară) să se înființeze o Asociație de Proprietari. Legea are o definiție mai clară a Condominiului, având specificări ce nu mai dau posibilitatea Asociațiilor constituite din mai multe blocuri să mai existe sub noile condiții.
    „Legea va crea probleme mari Asociațiilor de Proprietari din foarte multe localități ale țării cum ar fi Brașov, Craiova, Lugoj, etc., unde există Asociații de Proprietari CONSTITUITE DIN MAI MULT DE UN BLOC. Astfel, potrivit Legii nr. 196/2018, Asociațiile de Proprietari cu mai multe blocuri care nu sunt dezvoltări imobiliare de tip nou, unde există terenuri sau alte PĂRȚI PROPRIETATE COMUNĂ A TUTUROR PROPRIETARILOR, vor trebui ca în maxim 1 an să se reorganizeze pe câte un singur bloc”, a declarat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, pentru postul de radio București FM.
    Conform Legii 196/2018, Asociația de Proprietari e forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor COMUNE ale proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU (CONDOMINIU FIIND UN SINGUR IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există minim 3 proprietăți individuale și cote-părți indivize de proprietate). „În sensul art. 2 lit. h) constituie Condominiu: a) clădiri cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație în care există proprietăți individuale și proprietăți COMUNE; b) clădiri multi-etajate; un tronson cu una sau mai multe scări din cadrul clădirii multi-etajate în cazul în care se poate delimita proprietatea COMUNĂ; c) un ansamblu rezidențial format din locuințe și/sau construcții cu altă destinație, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, în care există proprietăți COMUNE și proprietăți individuale”.
    Prin comparație, vechile legi defineau clădirea-bloc de locuințe-Condominiu drept: „proprietatea imobiliară formată din proprietăți individuale, definite apartamente sau spații cu altă destinație decât aceea de locuințe, și PROPRIETATEA COMUNĂ INDIVIZĂ. Poate fi definit Condominiu și un tronson cu una sau mai multe scări DIN CADRUL CLĂDIRII DE LOCUIT, în condițiile în care se poate delimita proprietatea COMUNĂ.
    Legea 230/2007 art. 5. – (1) ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI SE ÎNFIINȚEAZĂ PRIN ACORDUL SCRIS A CEL PUȚIN 1/2 + 1 DIN NUMĂRUL PROPRIETARILOR (…) „DIN CADRUL UNEI CLĂDIRI”.
    Ce trebuie să facă Asociațiile de Proprietari deja constituite din mai multe blocuri (Condominii) ? Președintele Ligii Habitat precizează că „Asociațiile mamut trebuie să se spargă în mai multe Asociații”. Legea 196/2018 impune președinților Asociațiilor de Proprietari să facă modificări interne până pe 28.09.2019, să se dizolve și să înființeze o Asociație pentru câte un singur bloc-Condominiu-imobil (cerință imperativă).
    Practic, trebuie urmată procedura re-înființării Asociațiilor de la zero. Legea 196/2018 dă dreptul proprietarilor să înființeze Asociații de Proprietari inclusiv pentru fiecare scară de bloc, mulți considerând o opțiune mai avantajoasă pentru luarea deciziilor, știind că numărul membrilor Comitetului Executiv al Asociației nu poate fi mai mare de 5. În cazul Asociațiilor cu numeroase scări de bloc e preferabil ca fiecare scară să fie reprezentată de cineva în Comitet, iar limitarea numărului membrilor va duce la neplăceri în cazul Asociațiilor de Proprietari alcătuite din mai multe blocuri (Condominii), subliniază Mihai Mereuță.
    ♦ DETALII: http://newsbv.ro/2018/11/01/trebuie-existe-asociatie-proprietari-fiecare-bloc-termen-limita-septembrie-2019

  4. CUM RAMINE CU ACESTE DECLARATI FACUTE IN DIFERITE PUBLICATII SI LA TV ? https://evz.ro/lege-asociatie-proprietari.html file:///C:/Users/User/AppData/Local/Temp/Trebuie-s%C4%83-fie-constituit%C4%83-c%C3%A2te-o-Asociatie-de-Proprietari-pentru-fiecare-bloc-Condominiu.-Termen-limit%C4%83-28.09.2019_OCR.pdf http://newsbv.ro/2018/11/01/trebuie-existe-asociatie-proprietari-fiecare-bloc-termen-limita-septembrie-2019/?fbclid=IwAR3X4uoQXlggNh7bd5vaAyVQ3hYhlwaV6fUorJzGhwMj3dB9S55R99vUACg

  5. ar trebui reglementata legea și n ce privesc ghenele cu tubulatura unde nu se respecta nici o lege, nici legea bunului simt, miros, zgomot, mizerie zilnica în scara ta.. se arunca împrăștiat, amestecându se tot felul de deșeuri care curg pe tubulatura, iar pana se ridica.. tot gunoiul e magnet de gândaci și rozătoare, pt ca f f greu se respecta atribuțiile din mai multe părți, util și igienic ar fi desființarea lor pentru ca în unele cazuri pe plan de asociație, admin nu și respecta atribuțiile și oamenii afectați direct se chinuie cu morile de vânt, pentru ca au varianta sa arunce gunoiul afara la ghena exterioara amenajata corespunzator, cf legii, sa se arunce selectiv..Sunt și n ziua de azi tubulaturi vechi, urâte, găurite, iar unii mai comozi, dintre vecini în frunte cu admin. se împotrivesc din comoditate și inconștiența de un focar sub nivelele lor, în scara de bloc, astfel în timp în subsol se poate dezlantui un gigant focar… ( asa cum am trecut noi..) Faptul ca cel de la et5 sau 8 nu e afectat direct de situație, nu înseamnă că nu e afectat fizic… Aerul toxic, estetic arata urat, strica imaginea locului, igienic e periculos și nesănătos sa ții un gunoi în bloc, nu se aerriseste, nu se spala corespunzator, iar distanta e de a dreptul necorespunzător, fix sub geamul ap.de bloc, sub bucătărie, fiind total ilegal d p s v al distantei…. Dorim desființarea lor, sunt vechituri care ne costa (bani și sănătatea)… Unii nu sunt conștienți și carpesc pe banii lor un rău indirect…. Și asa se profită de funcționare necorespunzătoare.. Asa cum blocurile noi nu se mai prevad/construiesc cu aceste ghene, mi se pare normal sa fie desfiintate peste tot și cele vechi( mai ales cele necorespunzătoare care mai au și afara, în exterior, o alta varianta de ghene amenajata corect pt sticla, pt carton, pt plastic… (la noi se arunca și se ridica gunoiul tot amestecat
    Urat. 🥺Întra pe fb implica te #pastreazacuratenia #respectpentrutine

  6. Un aspect ce trebuie avut in vedere.

    Legea 196/2018 Art. 95. –
    În imobilele de tip condominiu, facturarea serviciilor de utilităţi publice se face de către furnizor cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi, într-unul dintre următoarele două moduri:

    a) facturarea în comun la nivel de asociaţie de proprietari, reprezentând contravaloarea serviciului furnizat/prestat pentru întreg imobilul care se repartizează tuturor proprietarilor din condominiu, în conformitate cu regulile de repartizare stabilite prin prezenta lege şi/sau prin legislaţia specifică serviciului de utilitate publică respectiv;

    b) facturarea individuală la nivel de proprietar, reprezentând contravaloarea serviciului furnizat/prestat pentru fiecare unitate de proprietate imobiliară din condominiu.

    Ce se va intampla cu locatarii condominiilor ce nu sunt constituiti in asociatie.
    Conform celor prezentate mai sus, acesti colocatari, daca nu se vor constituii in asociatie, nu vor mai beneficia de exemplu, de serviciul de alimentare cu apa. Facturarea serviciului, in acest moment, facandu-se la nivel de contor de bransament pentru intreg imobilul, contractul fiind incheiat cu un reprezentant al locatarilor pentru intreg consumul. Nu credeti ca in acest mod, infiintarea asociatiei se face fortat prin furnizorii de servicii, apa, electrica si ce-o mai fi la comun?

    1. Cunosc si situatii de blocuri care nu au asociatii.
      1. Situatie in bloc vechi in care toti proprietarii si-au facut contracte individuale. Sunt gospodari – si-au renovat blocul pe banii lor, au gasit o solutie pentru lumina pe scara etc. si au desfiintat asociatia.

      2. Situatie regasita intr-un bloc relativ nou, construit in urma cu cativa ani. Toate utilitatile erau separate, lift nu exista. Lumina de pe scara este pe numele unuia dintre proprietari, dar ii dau toti bani. Blocul este nou si nu are nevoie de mari reparatii/ renovari. Curatenia o fac tot ei.

      Ce au proprietarii acestia in comun? Se inteleg omeneste. Deci se poate. Problemele apar cand oamenii nu se inteleg – cu asociatie sau fara. Nici furnizorii nu sunt mari „fani” ai contractelor individuale. Prefera sa ia toti banii de la asociatie.

  7. Buna seara
    Va rog sa ma lamuriti intr-o problema care are lagatura cu asociatia de propietari.
    Sun t debransat de la sistemul centralizat si am contracte individuale cu salubritatea , gazele , curent si apa. Ma puteti lamuri daca exista vreo posibilitate legala sa nu mai platesc caldura care tranziteaza conductele mele din apartament( mentionez ca sunt izolate cum prevede legea) si caldura de la subsol.Eu nu folosesc conductele centralizate. Privitor la conductele de la subsol daca ar trebuii sa plateasca cineva acea caldura cel mai in drept ar trebui sa plateasca cel de la parter deoarece pe el il incalzeste nu pe mine care locuiesc la etajul trei al imobilului.
    Va multumesc anticipat

  8. Buna seara.
    Situatia este controversata. Daca izolati tevile, s-ar putea ca asociatia sa accepte sa nu mai platiti caldura. Discutati cu ei.
    Despre reparatiile tevilor – acestea sunt considerate parti comune, iar costurile se distribuie pe cota parte indiviza – CPI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *