Locatarii din blocul fără branșament fac presiuni asupra primarului să semneze un certificat de urbanism ilegal, deși tot ei se pun în pericol
Președinta asociației de proprietari din blocul fără branșament la rețeaua de electricitate din sectorul 5, Dorina Mihai, a intervenit miercuri în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB), cerându-i primarului să semneze certificatul de urbanism pentru clădire. Nicușor Dan a explicat că nu poate semna acest document ilegal și că blocul are o hotărâre definitivă a instanței pentru a fi demolat. În plus, riscul la incendiu este foarte mare, iar un bloc construit de același dezvoltator a ars în 2018, toți proprietarii pierzându-și apartamentele.
Dorina Mihai a spus că în blocul din strada Nicolae Drăgan, sectorul 5, locuiesc 90 de familii și că, de opt luni de zile, a făcut solicitări pentru branșamentul electric, dar nu am reușit să ne racordăm. „Am informat și despre situația bătrânilor cu afecțiuni grave, despre situația copiilor care trăiesc traume și teamă de întuneric și atacuri de panică. În tot acest timp nu am primit niciun răspuns. De nouă zile am venit să protestăm în fața Primăriei București”, a spus Mihai.
Ea reamintit că apartamentele din blocul fără branșament au fost achiziționate cu bună credință, prin contracte de vânzare-cumpărare la notariat sau prin programe bancare „Prima casă”. Toate aceste contracte au avut la bază documente emise de instituții publice, au avut autorizații de construcție, au avut procese verbale de recepție, au avut un acord de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) care nu se mai găsește în arhiva ISC, apartamentele au cadastru, intabulare, iar proprietarii plătesc taxe și impozite, potrivit spuselor acesteia.
„Cu toate acestea nu reușim să obținem certificatul de urbanism. Am dat în judecată și dezvoltatorul, dar pentru că a avut probleme cu legea, dezvoltatorului i s-a pus sechestru pe toate bunurile și atunci a fost în imposibilitatea de a mai plăti branșamentul electric. Locatarii au făcut eforturi pentru a plăti”, a spus ea, cerând găsirea unei soluții.
Primarul general, Nicușor Dan, a spus că nu este vorba despre lipsa de voință, ci de o chestiune de legalitate. „Îmi pare foarte rău pentru situația în care vă găsiți. Dvs locuiți într-o clădire care într-adevăr a avut două autorizații de construire și a avut un proces verbal de recepție, însă după aceste acte, această clădire a avut o hotărâre judecătorească definitivă de desființare. Dvs. locuiți într-o clădire ilegală și există o prevedere în legea 50 a construcțiilor care spune că nu se poate aproba furnizarea de utilități în clădiri care sunt nelegale cum este clădire dvs. Asta este situația juridică față de care eu nu pot decât să respect legea și, dincolo de aplicarea legii pentru care eu sunt aici, dvs locuiți într-o clădire în care este periculos să se locuiască. Îmi pare foarte rău să v-o spun direct. Acolo, dacă se întâmplă un incendiu pe latura de est a clădirii, o mașină de pompieri nu poate să intervină. Soluția la problema dvs nu este ca primarul să dea un certificat de urbanism ilegal”, a spus Nicușor Dan.
Dorina Mihai a atras atenția că hotărârea judecătorească de demolare s-ar fi prescris, însă consiliera generală Anamaria Gram a explicat că nu s-a prescris hotărârea, ci dreptul de a cere executarea silită.
„Nu este prescrisă hotărârea judecătorească, ea trebuie respectată în continuare de către toată lumea și dacă s-a statuat că construcția este ilegală, ea este ilegală. Nu puteți să solicitați nimănui să aprobe un act ilegal. Soluția trebuie să fie una socială”, a afirmat Gram.
Președinta asociației de proprietari a mai spus că riscul de incendiu există și în prezent, mai ales că toți locatarii au folosit diferite improvizații pentru a se încălzi.
„Noi aveam dreptul în situația de urgență în care ne aflam de sprijin din partea Primăriei. Oricând puteau să moară asfixiați, oricând se putea produce un incendiu de care ați vorbit acum pentru că fiecare a folosit diferite metode pentru a se încălzi”, a declarat Mihai, adăugând că va protesta în continuare în fața Primăriei.
„Este dreptul dvs. să protestați oricât doriți, dar rezolvarea nu o să fie semnarea de către mine a certificatului de urbanism pentru branșare pentru că aceasta ar fi nelegal. Vă rog să vă gândiți la o soluție socială de sprijin din partea Municipalității pe care să ne-o adresați și pe care să o discutăm primar și consilieri, soluția nu e emiterea unui certificat de urbanism ilegal”, a replicat Nicușor Dan.
Consilierul general Andrei Rigu a menționat că a fost să vadă blocul de locuințe și a căutat o soluție care poate fi demarată cu Primăria sectorului 5 pentru a se emite acest certificat de urbanism. El a spus că a luat legătura cu ISU pentru a vedea riscul la incendiu pe care îl prezintă clădirea. „Este o problemă moștenită, dar trebuie să găsim o soluție. Vă propun înființarea unei comisii care să privească problema semnalată nu doar din puncte de vedere urbanistic și să identificăm o soluție”, a declarat Rigu.
La rândul său, alt consilier, Rareș Hopincă, a cerut transferul străzii la Primăria Sectorului 5, astfel încât primarul de sector să găsească o soluție. „Cine e acolo la sectorul 5 s-a mai ocupat o dată de tipul ăsta de probleme și știm cum a sfârșit din păcate”, a spus Nicușor Dan, referindu-se la Cristian Popescu Piedone.
Dorina Mihai a spus însă că cedarea străzii nu îi ajută în acest moment pe locatarii din blocul fără branșament pentru că primarul de la sectorul 5 are atribuție doar pentru 60 de metri pentru certificatul de urbanism, soluția de la Enel este dată pentru 172 de metri. Sarcina aceasta cade în responsabilitatea PMB.
Consiliera Ana Ciceală a întrebat dacă o clădire ridicată de același dezvoltator în condiții similare a ars, însă Mihai a replicat că spețele sunt diferite pentru că blocul acela nu avea autorizație de construcție.
Daniela Raiciu, consilier PSD, a spus că PMB trebuie să găsească o soluție, ținân cont că acea clădire există deja, fie prin punerea la dispoziție a unor locuințe sociale până se reglementează situația cu dezvoltatorul. „Acest dezvoltator trebuie obligat ori să vă dea banii înapoi, ori să găsească o soluție”, a spus Raiciu.
Până în urmă cu opt luni, locatarii din blocul fără branșament primeau însă energie electrică printr-o improvizație, dintr-un bloc vecin. Când a descoperit această improvizație, furnizorul de energie a făcut demersuri să fie eliminată de urgență, fiind un pericol pentru oameni.
Locatarii din blocul respectiv au organizat mai multe proteste în fața Primăriei, iar un proprietar care are și diabet a intrat în greva foamei.
ISC l-ar fi amendat pe Nicușor Dan pentru că refuză să semneze certificatul pentru blocul fără branșament. Primarul a deschis mai multe acțiuni în instanță împotriva unor amenzi de la Inspectoratul de Stat în Construcții.