Actualitate

Cum vor fi sancționați funcționarii din primării dacă nu aplică Legea asociațiilor de proprietari

Grupul de lucru din Camera Deputaților a finalizat marți articolul din Legea asociațiilor de proprietari care se referă la sancțiuni și contravenții, inclusiv pentru a-i responsabiliza pe funcționarii din primării, din cadrul compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea şi controlul asociaţiilor de proprietari.

Forma agreată pentru alineatul referitor la funcționarii din primării este următorul: „Neîndeplinirea atribuțiilor prevăzute de prezenta lege de către funcționarii publici din cadrul compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea şi controlul asociaţiilor de proprietari, atrage răspunderea administrativ-disciplinară a acestora conform Codului administrativ adoptat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare„, după cum a anunțat deputatul Alin Apostol (USR).

În teorie, funcționarii publici puteau fi sancționați pentru neîndeplinirea atribuțiilor și înainte. În realitate, nu se întâmplă. Motivul: cetățenii nu cunosc aceste aspecte. Acum este clar specificat în lege această posibilitate. Așadar, trebuie să știți că orice proprietar, care nu primește răspuns/ răspunsul nu este conform legii, poate sesiza Primăria în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor prevăzute de Legea Asociațiilor de Proprietari. Astfel, sub această presiune aceste compartimente se vor profesionaliza și vor fi mai atente când vine vorba de petițiile venite de la cetățeni”, a mai scris Apostol.

Inițial se discutase posibilitatea ca funcționarii să fie pasibili de amenzi, iar acestea să fie aplicate de prefecturi, însă membrii grupului de lucru nu s-au pus de acord în acest sens.

După negocierile din grupul de lucru, proiectul de modificare va merge către Comisia de administrație a Camerei Deputaților și apoi în plen. Camera Deputaților este decională, după ce prin Senat el a trecut în mod tacit.

Pe același subiect: Noi amenzi în Legea asociațiilor de proprietari: Președinții care nu predau arhivele și funcționarii primăriilor, luați în vizor

Dezvoltatorii vor fi amendați dacă nu predau cartea tehnică a imobilului


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


3 thoughts on “Cum vor fi sancționați funcționarii din primării dacă nu aplică Legea asociațiilor de proprietari

  1. Am făcut sesizare la primăria sectorului 2 în privita unor nereguli din cadrul asociatiei de proprietari care persista de mulți ani și mi s-a răspuns ca primăria nu are obligația da facă controale.

  2. Buna ziua.Indraznesc sa va intreb care imi sunt drepturile(sansele) de a rezolva ceva cu primaria sector 2 in privinta reclamarii modului de functionare a unei asociatii de propietari.Am vorbit cu cineva de la directie care imi explica ca ei nu pot face nimic.Daca imi puteti raspunde pe adresa de mail, ar fi foarte bine. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *