Primăria demarează regenerarea urbană în cartierele din Oradea
Primăria Municipiului Oradea, prin Instituția Arhitectului Șef, a comandat un studiu pentru a defini o strategie de regenerare în cartierele ante -1990. Proiectul pilot are loc în cartierul cel mai dens locuit și unde efectele vor putea avea cel mai mare impact: Rogerius.
Studiul de regenerare urbană în centrul cartierului Rogerius propune Municipiului Oradea un pachet de intervenții și politici publice în acest sens. Măsurile luate pot fi parte dintr-un program mai amplu de regenerare a cartierelor de locuire colectivă din perioada ante -1990. Aceste cartiere, în mod specific Rogerius, sunt și cele unde se întâlnesc cei mai mulți factori care afectează sănătatea publică, cum ar fi poluarea aerului și traficul intens.
La nivel local, nu există încă un program de acest tip și proiectul poate avea puncte comune cu diverse alte ambiții și proiecte în curs ale municipiului: reamenajarea spațiilor publice, construirea de noi facilități publice, îmbunătățirea mobilității urbane, mutarea traficului greu în afara zonei urbane sau tranziția spre energie sustenabilă și nepoluantă.
Fondurile europene din perioada 2021 – 2027 sunt o oportunitate pentru a pune in practică regenerarea urbană în Oradea.
Aplicarea principiilor are implicații în următoarele domenii.
Acestea sunt întâlnite în majoritatea orașelor contemporane, precum și în Oradea.
• Spațiul verde ca spațiu de relaxare, joacă, întâlnire; reducerea fenomenului de insule de căldură, mai ales pentru copii și vârstnici, are o relație directă cu amenajarea urbană.
• Reglementări urbane: diminuarea poluării prin reglementare, dar și prin măsuri spațiale.
• Mobilitate: efecte atât asupra reducerii sedentarismului cât și pentru combaterea poluării în mediul urban; accent pe mersul pe jos, bicicletă, transport în comun; un nivel ridicat de siguranță în trafic duce la o autonomie mai mare de mișcare a grupurilor cheie, mai ales a copiilor și vârstnicilor.
• Protecția mediului: calitatea aerului, a apei potabile și de înot etc. prin stabilirea și implementarea de limite clare.
• Economie: prestația economică a orașului se bazează pe o forță de muncă sănătoasă. Vitalitatea economică a carterului trebuie încurajată și trebuie oferit spațiu pentru dezvoltare unde este posibil.
• Incluziunea socială și participarea prin implicarea tuturor grupurilor: tineri și bătrâni, părinți, salariați, pensionari, antreprenori, voluntari, cluburi sportive și asociații de locatari.
Pentru a avea o imagine completa asupra problemelor cartierului Rogerius și a priorităților, am inițiat un proces de consultare publica. Peste 500 de locuitori au răspuns chestionarului distribuit de către primărie între 2 -18 iulie. Datorita masurilor de prevenție COVID-19 din respectiva perioada, majoritatea răspunsurilor au fost prin mediul online (449 respondenți), dar și prin asociațiile de proprietari (peste 100 respondenți).
Cetățenii au primit trei întrebări care a trebuit să răspundă. O statistică a răspunsurilor cetățenilor arată ca cele mai importante teme în cartier sunt spațiul verde, disponibilitatea parcărilor dar și spațiul publicat ocupat de parcare. Aceste teme sunt urmate de infrastructura pentru cicliști și pietoni, poluarea aerului, zgomotul, locurile de joaca și varietatea spațiilor comerciale și social – culturale.