Actualitate

România nu este pregătită să treacă la încălzirea pe energie electrică

Plata energiei electrice la paușal

Ministrul mediului, Tanczos Barna, afirmă că la acest moment România nu este pregătită să treacă la încălzirea pe bază de energie electrică, el apreciind că pentru folosirea acestei surse pentru încălzire este nevoie de „investiţii uriaşe”.

Astăzi, România nu este pregătită să treacă pe sistem de încălzire pe energie electrică. (…) Ar trebui să-şi propună. Pentru mediu ar fi bine, dar sunt conştient de faptul că pentru acest lucru este o dezvoltare a reţelelor, dezvoltare care o să necesite investiţii uriaşe şi timp de ordinul zecilor de ani probabil pentru că sistemul actual nu a fost gândit pentru aşa ceva. România s-a bazat foarte mult pe cărbune, s-a bazat foarte mult pe gaz”, a afirmat ministrul mediului, luni seară, la Digi 24.

El a arătat că, în timp ce blocurile de locuinţe vor trebui să renunţe la centralele individuale de apartament, locuinţele individuale nu au altă variantă decât cea a centralei pe lemne sau pe gaz.

În ceea ce priveşte blocurile vechi de locuinţe, autorităţile nu şi-au propus să introducă „din momentul de faţă” restricţii privind montarea de centrale individuale de apartament.

Nu îmi propun ca aceste reguli să fie aplicate blocurilor vechi. (..) Regulile trebuie să se aplice la construcţiile noi, acesta este obiectivul meu”, a adaugat ministrul. El a susţinute că în mediul rural, unde nu există reţele de gaz natural, preţul pentru încălzirea cu energie electrică ar fi unul extrem de mare, iar în acest context rămâne varianta lemnului de foc „care nu poate fi scos din balanţa energetică naţională”, dar există şi varianta folosirii pompelor de căldură.

Citește și: Peste 600 de blocuri din București nu au căldură


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *