Actualitate

Administratorul poate fi acuzat de delapidare, chiar dacă lucrează în baza unui contract de prestări servicii

Asociațiile de locatari nu mai au niciun cuvânt de spus în fața instanțelor de judecată

Administratorul poate fi acuzat de delapidare, posibilitatea ca o persoană să fie subiect activ al infracțiunii de delapidare nedepinzând de natura contractului care stă la baza relațiilor cu asociația de proprietari sau locatari, dacă respectiva persoană are și atribuții de administrare sau gestionare cu privire la sumele de bani ori alte bunuri aparținând asociației respective care pot fi calificate ca relații de serviciu.

Aceasta este concluzia unui amplu articol redactat de conferențiar universitar dr. Andra-Roxana Trandafir, de la Facultatea de Drept, Universitatea din București, și publicat în februarie în Analele Universității București.

Autoarea articolului a încercat să găsească răspunsuri, pornind de la două întrebări adresate Înaltei Curți de Casație și Justiție de Curtea de Apel Craiova în procedura prevăzută de art. 475 și urm. C.pr.pen., articolul analizează modalitatea de interpretare și aplicare a dispozițiilor art. 295 alin. (1) rap. la art. 308 C.pen., pentru a stabili dacă administratorul de fapt al unei asociații de proprietari sau locatari poate fi subiect activ al infracțiunii de delapidare, respectiv dacă o persoană care desfășoară servicii pentru asociația de proprietari sau locatari, în baza unui contract de prestări servicii, poate fi considerată o persoană care exercită, permanent sau temporar, o însărcinare de orice natură în cadrul asociației, în sensul dispozițiilor art. 308 C.pen.

Concluzia trasă de autoare este că da, administratorul poate fi acuzat de delapidare:

Administratorul de fapt al unei asociații de proprietari sau locatari, în înțelesul explicat în cuprinsul materialului, poate fi subiect activ al infracțiunii de delapidare, iar posibilitatea ca o persoană să fie subiect activ al infracțiunii de delapidare nu depinde de natura contractului care stă la baza relațiilor cu asociația de proprietari sau locatari, dacă respectiva persoană are și atribuții de administrare sau gestionare cu privire la sumele de bani ori alte bunuri aparținând asociației respective care pot fi calificate ca relații de serviciu”, se arată în articol.

Articolul complet poate fi citit aici: Analele Universității din București – Drept

Citește și: Dezvoltatorii vor fi amendați dacă nu predau cartea tehnică a imobilului

Noi amenzi în Legea asociațiilor de proprietari: Președinții care nu predau arhivele și funcționarii primăriilor, luați în vizor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *