Prețurile la energia electrică eoliană și solară scad în Europa, dar România se bazează prea puțin pe ele
Un raport al organizației Ember arată că prețurile la energia electrică eoliană și cea solară au suferite scăderi consistente din 2010 și până în prezent, în timp ce pentru energia hidro au crescut ușor.
În același timp, raportul arată că România a fost pași insignifianți pentru a-și crește producția de energie eoliană și solară, însă procentul de energie hidro pe care o folosește a crescut, odată cu diminuarea celei bazată pe combustibili fosili.
Cererea de energie electrică în România și-a revenit în prima parte a anului la nivelurile de dinainte de pandemie. În această perioadă, țara noastră a redus condumul energiei bazate pe cărbune pe fondul creșterii ponderii hidroenergiei. În prima jumătate a anului, și emisiile de carbon generate de producerea de electricitate au scăzut în țara noastră cu 16% comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, adică prima jumătate a lui 2019.
Cererea de energie electrică a României și-a revenit, în prima parte a anului, comparativ cu perioada prepandemică (H1-2019) și chiar a fost cu 1% mai mare. În plus, producția de energie electrică din combustibili fosili a fost cu 8% mai mică decât în prima jumătate a lui 2019, necesarul fiind acoperit cu energie hidro.
Producția de energie pe bază de lignit a scăzut semnificativ (-1,4TWh), ajungând cu 23% sub nivelurile pre-pandemice (H1-2019), înregistrându-se o creștere cu 16% (0,7TWh) a celei bazate pe gaze.
Chiar dacă UE se îndreaptă spre tipuri de energii mai nepoluante, în România ponderile energiei eoliene și a celei solare sunt neschimbate începând cu 2015, la aproximativ 13%, pentru că nu există noi capacități de producție, în lipsa cadrului politic și legislativ adecvat.
Furnizarea de energie solară în Uniunea Europeană în iunie şi iulie a urcat la un nivel record în 2021, reprezentând 10% din totalul electricităţii produse în blocul comunitar.
Cele 27 de state membre UE au generat aproape 39TWh de energie din panourile solare în iunie şi iulie, faţă de 10,9 TWh din 2018.
Noi recorduri au fost realizate în opt ţări din UE, inclusiv Spania şi Germania, în urma majorării producţiei şi a utilizării panourilor solare, se arată în raport.
Citește și: Virgil Popescu exclude scumpirile la gaze de 100%. Ce spune despre centralele de apartament
Legea consumatorului vulnerabil ar putea fi adoptată în septembrie, în vigoare în octombrie