Actualitate

Cum a ajuns Garda de Mediu să amendeze Asociația de Proprietari Răsărit de Soare. Instanța a menținut sancțiunea

Colectarea deșeurilor

Asociația de Proprietari Răsărit de Soare din Sectorul 3 al Capitalei a primit anul trecut o amendă de la Garda de Mediu pentru că nu s-a conformat regulilor privind colectarea selectivă a deșeurilor, deși a beneficiat de gratuitate pentru serviciul de salubritate tocmai în baza angajamentului de reciclare. Deși puse în fața faptului împlinit că legislația nu se respecta, autoritățile au ezitat luni bune să aplice vreo sancțiune.

În final, când a fost amendată, nemulțumită de sancțiunea în valoare de 10.000 lei, Asociația a contestat-o în instanță, însă Judecătoria Sectorului 3 a considerat că plângerea acesteia este neîntemeiată.

Respinge ca neîntemeiată plângerea contravenţională împotriva procesului-verbal de contravenţie din data de 26.07.2021, pe care îl menţine ca legal şi temeinic întocmit”, se arată în hotărârea Judecătoriei Sectorului 3.

Sesizarea a venit în urma proprietarilor care au dorit să recicleze, însă nu li s-au pus la dispoziție pubelele necesare în acest sens, deși acestea fuseseră furnizate din ianuarie 2019 cu proces verbal de către Salubritate Sector 3.

În această perioadă, unii proprietari și-au dorit să recicleze, însă nu au avut parte de infrastructura necesară, care trebuia creată prin grija conducerii asociației. Complexul Răsărit de Soare este unul mare – de aproape 1.000 de apartamente, deci cantitatea de deșeuri generate este semnificativă.  

Trimiși de la Ana la Caiafa: de la Garda de Mediu la Poliție

Ceea ce este și mai surprinzător în acest caz este faptul că proprietarilor nu li s-a răspuns: Timp de doi ani, care erau instituțiile statului care trebuiau să constate că nu se face colectare selectivă, deși se dăduseră din 2019 prin procese verbale pubele pentru colectare? Aceștia au fost trimiși de la Garda de Mediu la Poliția Locală, dar în final a răspuns serviciul de salubritate.

Mai mult decât atât, când au sesizat lipsa camerelor de reciclare, autoritățile au făcut ca spațiul să fie amenajat în numai câteva ore.
Salubritatea și asociația s-au prefăcut că colectează 2 ani. Așa aveau în contract, așa era HCl 254/2019. Practic nu era nimic. Politia a făcut să se amenajeze spațiul în numai 4 ore. Nu a constatat, nu a dat avertisment/ amendă”, spune proprietara Maria Chirac.

În final, după mai multe insistențe cei care au aplicat amenda au fost cei de la Garda de Mediu, care au constatat că deșeurile erau amestecate în pubelele pentru reciclare.

În urma hotărârii instanței se poate concluziona că Garda de Mediu era îndreptățită să aplice această amendă.

Locatarii au fost surprinși de amendă, mulți considerând reciclarea un moft, necunoscând condiționarea de a recicla pentru a beneficia de gratuitate. Și beneficiau de gratuitate. Salubritatea trebuia să aplice taxa dacă nu se colecta minim 1kg/locatar pe luna și trebuia să verifice buna stare a tomberoamelor. Or, Salubritatea, în martie, când spunem că nu am văzut acele tomberoane timp de 5 ani, ne spune să ne informăm mai bine. Las la aprecierea dumneavoastră cum ne-au fost respectate drepturile”, a adăugat Maria Chirac.

Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.  

Citește și: Primăria Drobeta Turnu-Severin demarează controale financiar-contabile în cinci asociații în urma sesizării ProblemeLocative


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *