Actualitate

Expert în energie: Consumatorii care au centrale de apartament pot fi branșați și la sistemul centralizat

Consumatorii care au centrale pot fi branșați și la sistemul centralizat

Consumatorii care și-au montat centrale de apartament ar trebui să aibă posibilitatea să le folosească, dar să rămână branșați și la sistemul centralizat, iar folosirea celor două să se poată face cu aceleași calorifere, susține expertul în energie de la Expert Forum (EFOR) Otilia Nuțu.

„Pentru consumatorii care și-au montat centrale de apartament, există posibilitatea – așa s-a văzut la Constanța, să îi recâștigi în sistemul de termoficare, oferindu-le o soluție alternativă – adică opțiunea de a folosi centrala sau sistemul de termoficare cu aceleași calorifere, pur și simplu dintr-un buton”, a declarat Nuțu, într-o dezbatere online organizată de Liga Habitat și Casa Plus, pe tema sistemului de termoficare din București.

Nuțu s-a referit la un proiect pilot implementat în câteva blocuri din Constanța, unde s-a permis montarea de centrale de apartament în timp ce consumatorii au parte de agent termic și din sistemul centralizat. Astfel, în cazul în care compania de termoficare nu furnizează apă caldă sau caldură, consumatorii pot trece imediat la folosirea centralei de apartament.

Despre sistemul centralizat din București, expertul EFOR a spus că prima provocare este să nu se debranșeze consumatorii, până când reușesc autoritățile să schimbe ceva semnificativ în modul în care funcționează sistemul. „E cu atât mai important cu cât cei care pleacă primii nu sunt cei mai săraci, ci cei care au informație mai bună, care au bani să își cumpere o centrală pe gaz, au bani să plătească gazul după aceea. Adică acei consumatori pe care orice furnizor și-ar dori să îi păstreze, exact pe aceia îi pierdem primii. Trebuie să îi convingem să lucrurile vor începe să se schimbe în bine”, a declarat Nuțu.

Ea a menționat că poate fi implementată și o blocare a debranșării consumatorilor, însă aceasta poate să funcționeze legal numai dacă sistemul de termoficare poate demonstra că le oferă serviciul, că funcționează. „Dacă ai consumatori care nu au apă caldă și căldură cu lunile, nu prea văd cum au putea să le interzici să se debranșeze. Acești oameni au în general resurse, se duc în instanță și câștigă. Motivul pentru care vrei să îi ții branșați în sistem este că ei reprezintă o bază constantă de consum și plătesc facturile. Dacă nu beneficiază de serviciu, în esență, nu vor mai consuma și atunci nici nu vor mai plăti”, a spus ea.

Pe de altă parte, ea a menționat că trebuie văzută și dimensiunea cererii, și anume câți consumatori mai sunt realmente branșați.

În plus, din punct de vedere al energiei, Nuțu a menționat că este important să se lase o portiță deschisă și pentru apariția altor jucători care ar putea să intre în sistem, mici investiții – fie că este vorba despre regenerabile, fie că este vorba despre mici CET-uri, care nu au șanse în acest moment dacă sistemul este integrat. „Dacă vrem să facem un sistem de termoficare de secol 21, vor apărea multe surse noi și la care nu ne-am gândit până acum. De la căldura care se recuperează din frigiderele de la hypermarketuri sau mici centrale regenerabile”, a spus specialistul EFOR.

Ea a subliniat că acolo unde s-a dorit cu adevărat s-a reușit, dând exemplul municipiului Oradea. „Acum câțiva ani, nu era într-o situație cu mult mai bună decât alte orașe, sistemul era practic în faliment. Între timp, au recuperat și au reușit să pună pe picioare sistemul. Au o abordare foarte prietenoasă cu consumatorii”, a punctat Nuțu.

Citește și: Soluția ELCEN pentru ca bucureștenii să aibă agent termic în această iarnă

Nicușor Dan despre prețul gigacaloriei: Nu putem obliga cetățenii să plătească pierderile din rețea VIDEO

VIDEO Termoficare București: ELCEN se pregătește să modernizeze trei centrale

VIDEO Începe reabilitarea a 210 km din sistemul de termoficare

Finanțarea sistemului de termoficare din București, parafată marți

Bani europeni pentru sistemul de termoficare

Analiză Frames: Ce trebuie făcut pentru a salva sistemul de termoficare din București

Ministerul Dezvoltării alocă bani pentru acoperirea pierderilor din rețelele de termoficare


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *