Actualitate

Peste 70 de blocuri din Aviației s-au înscris în programul „Termoficare de la soare”. Cât vor plăti proprietarii

Clădirile verzi

Peste 70 de imobile din cartierul Aviaţiei s-au înscris în programul Termoficare de la soare prin care în blocuri vor fi instalate pompe de căldură aer- apă sau sol – apă şi vor fi montate panouri fotovoltaice pe terasele acestor clădiri, fără să fie afectată instalaţia internă de încălzire sau terasa lor.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1, dintre cele 74 de imobile specialiştii autorităţii locale vor selecta zece blocuri ce vor fi incluse în proiectul pilot al programului „Termoficare de la soare” care va fi derulat în cursul acestui an.

Nu există riscul ca terasa blocului să fie afectată, deoarece vor fi folosite sisteme de montaj de tipul „Free Standing” prin care nu se găureşte terasa.

Acest sistem este omologat şi certificat la nivel internaţional. De asemenea, aceste panouri fotovoltaice nu vor afecta acoperişul, întrucât greutatea întregului sistem este de aproximativ 25 de kg/mp, încadrându-se astfel, fără probleme, în limitele constructive ale unui imobil. Toate operaţiunile pentru instalarea sistemului au loc în spaţii comune, sunt minim invazive şi nu implică lucrări în apartamentele individuale.

Pompele de căldură au o eficienţă medie de 300 – 400%, convertind energia electrică şi căldura ambientală în agent termic la temperaturi ridicate. Panourile fotovoltaice nu produc apă caldă, dar alimentează cu energie electrică pompa de căldură, iar aceasta produce şi apă caldă menajeră şi agent termic pentru încălzire.

Pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de zece etaje cu 40 de apartamente costul estimat este de aproximativ 600.000 de lei, rezultând un cost pentru fiecare apartament de 15.000 de lei, din care primăria îşi propune să susţină 90% din sumă. Costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depăşi suma de 1.500 de lei/apartament.

Acest sistem va reduce costurile cetăţenilor cu încălzirea locuinţei, va reduce poluarea cauzată de centralele individuale şi alte surse de încălzire şi va ridica standardul de viaţă al locatarilor.

Programul se adresează tuturor blocurilor din sector care sunt reabilitate termic şi sunt constituite în asociaţii de proprietari. Cartierul Aviaţiei a fost ales pentru proiectul pilot, deoarece, fiind un „capăt de reţea”, înregistrează cele mai multe avarii şi întreruperi de furnizare.

Programul pilot va fi implementat în perioada 2022-2023 şi va fi extins la nivelul întregului sector pentru toate blocurile reabilitate termic conectate la sistemul centralizat de termoficare prin Termoenergetica. Fiecare asociaţie de proprietari va avea posibilitatea să aleagă, în orice moment, modul în care doreşte să folosească noul sistem de încălzire.

În prima variantă acesta poate să fie folosit gratuit, astfel încât energia produsă de sistemele solare şi doar aceasta să fie folosită, fără un aport de la reţeaua naţională de distribuţie de energie electrică. În această situaţie, sistemul nu asigură necesarul de energie termică, ci doar completează cât de mult este posibil energia livrată de Termoenergetica.

În a doua variantă sistemul poate să fie utilizat pentru a asigura tot necesarul de energie termică al imobilului. În cazul acesta sistemul preia toată energia pe care o are disponibilă în sistemul centralizat de la Termoenergetica şi completează necesarul până la temperatura dorită.

Schimbarea celor două moduri de lucru se poate face oricând, prin apăsarea unui buton. În orice moment se poate verifica ce cost a fost generat de consumul din reţeaua energetică naţională pentru o gestiune eficientă a costurilor.

Timp de cel puţin 8 luni/an sistemul poate asigura tot necesarul de energie termică din surse regenerabile, fără niciun cost suplimentar pentru asociaţie, fără emisii de gaze cu efect de seră şi fără să genereze poluare la nivel local.

Citește și: România nu este pregătită să treacă la încălzirea pe energie electrică


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *