Actualitate

Asociația Municipiilor cere Guvernului un program predictibil pentru termoficare

Convențiile individuale pentru termoficare sunt amânate de craioveni

Asociaţia Municipiilor din România cere Guvernului un program predictibil pentru termoficare, a spus președintele AMR, Emil Boc.

Cerem Guvernului un program predictibil pentru termoficare pentru a şti ce ne aşteaptă în iarna viitoare. Foarte multe primării au primit proiecte de modernizare masivă, pe dimensiuni verzi, nepoluante. Evident că integrarea în strategia Guvernului este importantă, pentru a şti să le spunem românilor ce-i aşteaptă în iarna următoare. Apreciem că până acum Guvernul a reuşit să găsească soluţii şi la plafonarea preţurilor la energie şi pentru a sprijini termoficarea, acolo unde este posibil„, a spus preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, luni, după Comitetul Director al acestui for.

El a subliniat că, pentru Asociaţia Municipiilor din România, descentralizarea rămâne „o prioritate majoră” alături de reforma administraţiei publice şi reorganizarea administrativ-teritorială.

Am discutat, de asemenea, cu ministrul Educaţiei posibilitatea instituirii funcţiei de director administrativ la şcoli, care să fie un factor intermediar între primar şi administraţia locală şi scoală, care să se ocupe de la chestiuni legate de achiziţii publice la problema legată de reparaţiile la şcoli, de utilizarea banilor publici„, a afirmat Emil Boc.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a explicat că administraţia locală dă bani, dar nu are niciun control.

Suntem aceia care acordăm o grămadă de resurse financiare şcolilor, dar nu avem capacitatea să controlăm, pentru că nu ne permite legea. În al doilea rând, şcolile nu au expertiză de specialitate de cele mai multe ori pentru a face aceste cheltuieli cât mai eficiente cu putinţă (…). Mai multe şcoli pot avea un singur director administrativ. Unde sunt şcoli importante, mari, poate fi unul singur„, a adăugat Boc.

La rândul său, prim-vicepreşedintele AMR, Ion Lungu, a anunţat că a discutat cu ministrul Mediului, Barna Tanczos, pentru compensarea cantitativă a energiei electrice, în perspectiva producerii de energie de către autorităţile locale.

La Suceava avem un proiect de parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 30 de hectare (…). Vrem să ne asigurăm singuri energia pe care o consumăm în oraşul nostru. Astăzi este o anomalie, se vinde la un preţ mic în sistem, se cumpără la unul mare şi am discutat – sunt nişte acte normative în Parlament în dezbatere – să se meargă pe această idee de compensare cantitativă kilowat pe kilowat – îţi dau un kilowat, îmi dai un kilowat înapoi„, a spus Ion Lungu, primarului municipiului Suceava, după Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România.

În plus, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, Constantin Toma, le-a cerut miniştrilor Educaţiei, Dezvoltării şi Mediului, Sorin Cîmpeanu, Attila Cseke, respectiv Barna Tanczos să implice mai mult autorităţile locale în realizarea ghidurilor de finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru că majoritatea banilor din acest proiect de 29,2 miliarde de euro pot fi cheltuiţi de către acestea.

Ministrul Attila Cseke a şi subliniat că s-a bucurat că în (programul – n.r.) „Valul renovării” (…) au rămas foarte puţini bani neconsumaţi. Ne-am pregătit, ne pregătim în continuare, dar trebuie să fim pregătiţi din timp prin aceste ghiduri, pentru că implicarea noastră (…) este decisivă în a putea atrage cât mai mulţi bani, pentru a realiza proiecte de investiţii foarte serioase, care să schimbe viaţa oamenilor în România„, a adăugat Constantin Toma, primarul Buzăului.

Citește și: Lucrările pentru eficiența energetică a blocurilor vor cuprinde renovarea liftului și modernizarea instalației de iluminat


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *