Actualitate

Contoarele cu citire la distanță, obligatorii din 2027

Apometru individual

Până în 2027, toate contoarele cu citire la distanță și repartitoarele de acest tip pentru energia termică din blocuri vor deveni obligatorii, potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului. Astfel, vor trebui instalate doar contoare și repartitoare de căldură cu citire de la distanță, iar dispozitivele deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui înlocuite cu unele dotate cu această facilitate.

OUG 130/2022, ce se aplică de vineri, vizează, în esență, modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. „În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare„, stabilește, în primă fază, ordonanța.

Apoi, actul normativ mai prevede că în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire ori răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În orice caz, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027.

Astfel, până la începutul lui 2027, toți proprietarii vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Criteriile generale, metodologia și/ sau procedurile pentru a determina lipsa de fezabilitate tehnică și nerentabilitatea vor trebui aprobate în următoarea perioadă, prin hotărâre a consiliului local.

După cum apare și în expunerea de motive ce a însoțit măsura în faza de proiect, prin modificările stabilite la Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică „se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energetică”.

Citește și: Liga Asociațiilor de Proprietari Mureș cere facturarea individuală în blocurile cu rău-platnici


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


One thought on “Contoarele cu citire la distanță, obligatorii din 2027

  1. La blocuri solutia este imposibil de aplicat:
    la un ap. de 3 camere caloriferele sunt alimentate din 5 coloane: 3 coloane in camerele de locuit, 1 coloana la baie si 1 coloana la bucatarie.
    Citirea nu se poate face electronic, deoarece este distanta mare de la calorifere pana in casa scarii si semnalul radio de la dispozitiv, in mediu ecranat, nu este deloc sigur…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *