Soluția ELCEN pentru ca bucureștenii să aibă agent termic în această iarnă

Administratorul special al ELCEN, Claudiu Crețu, susține că pe termen scurt compania încearcă să găsească soluții modulare, provizorii, astfel încât să poată acoperi necesarul de agent termic în această iarnă pentru București.

Editorul proiectului jurnalistic independent ProblemeLocative.ro
Aceste capacități modulare ar urma să fie implementate în următoarele săptămâni astfel încât să se reducă problema furnizării de apă caldă și căldură pentru bucureșteni. Situația căldurii și apei calde a ajuns în această iarnă într-o situație de o gravitate fără precedent, cu mii de blocuri care nu primesc agent termic.
„Se pierde foarte mult prin țevi. Încercăm să închiriem capacități modulare, să montăm în câteva săpătămâni, o lună, să se poată monta cazane mai mici lângă actualele CET-uri pentru a mări capacitatea de producție și a da parametri îmbunătățiți. Să vedem în ce măsură vom reuși. Pentru iarna viitoare cu siguranță, vor fi aceste capacități în plus astfel încât parametri să fie cât mai buni, dar aceasta este o soluție temporară, de avarie,” a declarat Claudiu Crețu, într-o întâlnire online organizată de Liga Habitat și Casa Plus.
Crețu a atras atenția că nu vorbim despre eficiență în acest caz, ci doar de o soluție de avarie pentru ca bucureștenii să nu înghețe de frig în apartamente. „Avem o găleată găurită și încercăm să turnăm mai mult în ea ca oamenii să nu înghețe. Din aprilie, trebuie să acoperim cât mai mult din acele găuri”, a explicat administratorul ELCEN. El a remintit că pierderile de agent termic prin conducte s-au triplat în ultimii patru ani. Aceste pierderi erau, în 2016, la 800- 900 tone/oră, apoi în următorii ani au ajuns la 1300 – 1400 tone/ oră, iar anul acesta au crescut la 2300 – 2400 tone/oră.
Ținând cont de numărul mare de proprietari care spun că urmează să facă solicitări de debranșare, începând cu primăvara anului viitor, ProblemeLocative.ro l-a întrebat pe Crețu dacă există un calendar al lucrărilor astfel încât să li se transmită bucureștenilor să rămână branșați în sistem pentru că lucrurile se vor rezolva începând cu o anumită dată. Administratorul ELCEN a lăsat să se înțeleagă că acest calendar și comunicarea către clienți vor exista. Totuși, a subliniat că în toamna viitoare lucrurile se vor îmbunătăți considerabil, în urma lucrărilor de anul viitor. Pe de altă parte, el a subliniat că modelul este Oradea, atât în privința lucrărilor, cât și în privința comunicării cu cetățeanul, după ce reședința județului Bihor a reușit să realizeze un sistem de termoficare performant în ultimii ani.
„Eu cred că sistemul poate avea parametri mult mai buni, poate fi stabilizat pentru toamna viitoare. Asta presupune – vara viitoare lucrări serioase, soluții serioase pentru acest sistem”, a spus el.
Crețu a subliniat că pe termn lung este nevoie de lucrări de reabilitare, iar pe termen scurt, avem nevoie de soluții mobile, temporare, care să dea agent termic pe timpul acestor lucrări. „Există în piață soluții care pot da energie termică unui anumit areal cu alimentare electrică etc. în perioada în care se lucrează pe acel tronson. Până acum, orice obiectiv de investiție, orice lucrare mare de investiție în rețea, presupunea efectuarea unui provizorat – acea conductă pe care o vedeam pe lângă săpătură – care să dea apă caldă. Se analizează dacă e mai eficient să se facă acest provizorat sau aceste soluții temporare”, a explicat Crețu.
În ceea ce privește sectorul 2, este nevoie de reactivarea CET Titan de urgență și administratorul ELCEN susține că acest lucru este posibil în viitor. „Nu ține de mine, dar fac toate demersurile”, a spus el.
Mai mult pe ProblemeLocative:
VIDEO Termoficare București: ELCEN se pregătește să modernizeze trei centrale
VIDEO Începe reabilitarea a 210 km din sistemul de termoficare
Finanțarea sistemului de termoficare din București, parafată marți
Bani europeni pentru sistemul de termoficare
Analiză Frames: Ce trebuie făcut pentru a salva sistemul de termoficare din București
Ministerul Dezvoltării alocă bani pentru acoperirea pierderilor din rețelele de termoficare