Actualitate

FALT cere reducerea costurilor în asociațiile de proprietari, după ce o instanță a decis că cenzorul trebuie plătit în mod obligatoriu

Cum își îndeplinesc asociațiile obligația depunerii elementelor de activ și pasiv la primării

Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT) cere reducerea costurilor în asociațiile de proprietari și eliminarea cheltuielilor inutile ale cetățenilor care locuiesc la bloc, în special, cei cu venituri reduse.

Președintele FALT, Petru Olariu, a atras atenția asupra unei hotărâri judecătorești care obligă o asociație de proprietari la încheierea unui contract de muncă sau de prestări servicii, în mod obligatoriu, cu un expert contabil care să fie remunerat.

Olariu a subliniat că un singur articol din lege, despre care aparent s-ar crede că nu poate produce efecte așa de grave, art. 46 alin. 1 și alin. 2, prevede următoarele:

(1) La adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociației de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenți un comitet executiv format din președintele asociației de proprietari şi un număr par de membri, precum și un cenzor sau o comisie de cenzori şi vor hotărî numărul membrilor acestora și durata mandatelor lor. Alegerea acestora se face cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți. Durata mandatelor nu poate fi mai mare de 4 ani şi pot fi reînnoite.

(2) Dacă dintre membrii asociației de proprietari nu se poate alege un cenzor, atunci adunarea generală a proprietarilor mandatează comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociației de proprietari, persoană fizică cu studii superioare în domeniul economic sau juridic ori persoană juridică cu domeniul de activitate contabilitate, audit financiar sau consultanta în domeniul fiscal, pe bază de contract individual de muncă sau, după caz, contract de prestări de servicii.

Olariu mai explică faptul că acest articol, în interpretarea unui judecător, într-un dosar care avea ca obiect modificarea de acte constitutive, duce la respingerea cererii de modificare a actelor constitutive întrucât asociația a ales un cenzor cu studii superioare economice cu care a încheiat un contract de mandat cu titlu gratuit.

Cenzorul ales nu avea calitatea de proprietar în imobil, iar din rândul proprietarilor niciunul nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege. Așa cum este formulat articolul în lege și în interpretarea judecătorului, acesta cere imperativ contract de muncă sau contract de prestări servicii pentru cenzorul ales de asociație. În concluzie, asociația nu poate beneficia de serviciile unui cenzor extern, cu calificarea profesională în domeniu științelor economice care să facă un serviciu gratuit pentru proprietari.

„Rezultă foarte clar cum un articol de lege prost aprobat și interpretat de un judecător face ca cetățenii să suporte costuri în plus”, potrivit FALT, care susține reducerea costurilor în asociațiile de proprietari.

Situația este și mai complicată în lege, pentru că la art. 60 alin. 1, legea prevede „în cazul în care cenzorul/ membrii comisiei de cenzori sunt persoane fizice, acestea trebuie să aibă cel puțin studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic”.

Cerința 2 imperativă de minim studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic face aproape imposibilă alegerea unui cenzor din cadrul asociație și implicit obligă asociația să încheie un contract de muncă, care presupune costuri foarte mari, sau un contract de prestări servicii, care la fel ridică costurile pentru proprietari. Nu înțelege de ce un proprietari cu studii superioare în alt domeniu decât economic sau juridic nu poate fi ales cenzor la asociația de proprietari. Din această cauză în ultima perioadă foarte multe dintre asociații s-au trezit cu mai multe probleme atunci când au încercat să depună la instanță dosare care aveau ca obiect modificare acte constitutive (schimbare președinte, schimbarea membru în comitet, schimbarea membru în comisia de cenzori, înregistrare comitet sau comisie de cenzori)”, a explicat FALT într-un comunicat.

În aceste cauze se constată că dacă o asociație depune un dosare doar pentru că s-a schimbat președintele sau membrii din comitet, dosarul este respins pentru că judecătorul cere ca asociația să prezinte documentele și pentru cenzor care trebuie să respecte prevederile din lege, care sunt interpretabile.

Consecințele sunt mult mai grave decât par, în special pentru asociațiile care au cont bancar prin care încasări și plăți deoarece sunt bănci care le-au blocat contul, fie pentru că asociațiile nu și-au actualizat informațiile privind președintele, fie președintele a decedat sau a plecat din bloc, iar până la alegerea unui alt președinte și validarea acestuia de către instanță procedură care poate dura și trei luni de zile, fiind vorba de modificare acte constitutive asociația este în imposibilitate de a face plăți și încasări.

Asociația nu poate beneficia nici de banii care deja îi are în cont făcând imposibilă funcționarea asociațiilor .

Am dat doar un exemplu acela cu cenzorul, dar sunt zeci de articole care pun cetățenii să scoată bani din buzunar, din casă, pentru că legea este birocratică și deși de doi ani se încearcă modificarea legii, până în prezent nu s-a rezolvat absolut mai nimic. Chiar dacă parlamentarii sunt de acord cu unele îmbunătățiri absolut necesare, reprezentantul Ministerului Dezvoltării care se opune categoric cu argumente neîntemeiate care au ca scop să determine parlamentarii să nu facă modificările necesare. Solicităm și pe această cale parlamentarilor să reprezinte cu adevărat cetățenii și să analizeze legea conform propriilor lor conștiințe și nu cum vrea reprezentantul Ministerului Dezvoltării”, este mesajul FALT.

Ceea ce nu spune FALT este însă că tot Legea 196/2018, art. 59 (1) arată că „Cenzorul/Comisia de cenzori sunt persoanele mandatate de asociația de proprietari să urmărească aplicarea prevederilor prezentei legi de către organele de conducere ale asociației de proprietari și să verifice execuția bugetului de venituri și cheltuieli conform prevederilor legale în vigoare”. În condițiile în care cenzorul este o persoană fără studii de specialitate este greu de crezut că aceasta va putea cunoaște și aplica legea în cadrul asociației.

Federațiile au atacat în mai multe rânduri reprezentantul Ministerului Dezvoltării în cadrul grupului de lucru care modifică Lege privind asociațiile de proprietari, acesta susținând o serie de articole privind transparentizarea și controlul asociațiilor. Federațiile au încercat să scape de controlul primăriilor asupra asociațiilor de proprietari și de obligativitatea atestatelor pentru administratori.

Mai mult: Ministerul Dezvoltării recunoaște: Ne-au fost semnalate numeroase cazuri de administratori nepregătiți, din cauza cărora se ajunge la prejudicierea proprietarilor

Semnează petiția noastră pentru DREPTURILE PROPRIETARILOR DIN CONDOMINII


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *