Nepăsare și ilegalitate: O asociație de proprietari din Făurei datorează 90 de mii de euro companiei de apă
Situație absurdă! O asociație de proprietari din Făurei a reușit să acumuleze o datorie record la compania de apă rece, care se apropie de 90 de mii de euro. Ilegalitățile conducerii asociației, nepăsarea timp de ani de zile a Primăriei, dar și lipsa de acțiune clară a Companiei de Utilitate Publică Dunărea Brăila i-au dus pe oameni în culmea disperării.
Editorul proiectului jurnalistic independent ProblemeLocative.ro
În 29 ianuarie, Asociația Nr. 2 din Brăila a fost convocată în data de 29 ianuarie de către CUP SA Brăila pentru analiza situației datoriilor asociației în sumă totală de 434.905,12 lei (peste 88 de mii de euro) pentru servicii de apă potabilă.
Având în vedere că nu a participat niciun reprezentant al asociației, formată din cinci blocuri, CUP Dunărea Brăila a notificat asociația că va sista apa potabilă prin debranșare de la rețeaua publică, începând cu 22 martie.
La solicitarea noastră, CUP Dunărea Brăila spune că este vorba despre montarea unor robineți prin care se reduce presiunea la furnizarea apei reci.
Potrivit companiei, președintele Asociației, Popa Vasile, refuză să se prezinte la sediul CUP pentru a semna un angajament de plată.
Noi am fi vrut să știm și cum poate o companie de utilitate publică să stea într-o asemenea pasivitate timp de ani de zile. „ Cum a fost posibilă acumularea unei asemenea datorii? De ce CUP Dunărea Brăila nu a luat măsuri înainte ca datoria să ajungă la o sumă atât de mare?” – sunt întrebări la care nu am primit răspuns.
Oare reprezentanții CUP Brăila cred că o notificare lipită la avizier de abia când datoria ajunge la 90 de mii de euro mai ajută pe cineva?
Ne-am uitat însă pe cifre: în 2019, CUP Dunărea Brăila, care furnizează apă la nivelul întregului județ, înregistra un profit de cinci ori mai mic față de 2012 sau 2013.
Primăria Făurei ridică din umeri
Încercând că înțelegem situația, ProblemeLocative.ro a s-a adresat Primăriei din Făurei unde primar este Ionel Voinea (PSD). Și nu de ieri, de azi, ci din 2012.
Adresa noastră privind informațiile de interes public a semnat-o chiar primarul, care, metaforic vorbind, ridică din umeri: Primăria nu are compartiment pentru relațiile cu asociațiile de proprietari. Obligația autorității locale de a organiza acest compartiment era prevăzută însă inclusiv în Legea 230/2007.
Deci de aproape 14 ani, autoritatea locală nu a schițat niciun gest concret pentru a-i ajuta pe oameni. Dezastrul a fost inevitabil. „Asociațiile nr. 1, 2, 3 funcționează în mod nelegal, fără respectarea cadrului legislativ stabilit de Legea 196/2018 și Ordinul nr. 1058/11.02.2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiilor”, ne răspunde Primăria, uitând probabil că are atribuții pe această lege și că aceste asociații (singurele din Făurei) aveau nevoie de sprijin, îndrumare și control.
Datele rezultă din verificarea Registrului Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Judecătoria Făurei, unde nu a fost efectuată nicio modificare de la data constituirii inițiale a acestora, drept pentru care, persoanele care activează în cadrul acestora, remunerate sau nu, sunt în afara cadrului legal și nu pot reprezenta asociațiile în nicio situație, mai explică autoritatea.
De aici până la comiterea de infracțiuni mai este doar un pas. Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei este deschis un dosar penal pentru grave nereguli presupuse de a fi săvârșite de către personalul cu atribuții din cadru Asociației de proprietari nr. 2.
În ceasul al 12-lea
Având în vedere că în aparatul de specialitate al Primarului nu există un compartiment specializat, la finalul lunii februarie, deci la o lună după ce cele cinci blocuri au fost anunțate că rămân fără apă, Primăria Făurei a cerut ajutorul Federației Județene Brăila a Proprietarilor de Imobile din Condominii.
L-am căutat pe președintele Federației, Ionel Cristrache, care s-a arătat dispus să meargă la Făurei și să ajute, însă primarul Voinea tărăgănează lucrurile de când s-a încheiat protocolul, de două luni de zile.
Cristache a explicat că, în baza protocolului, Federația ar trebui să funcționeze ca un consilier pe lângă autoritatea locală, iar aceasta va dispune măsurile.
„Noi în cel mai rău caz aducem la cunoștința autorităților – poliția sau primăria – ei sunt cel care dau amenzile. Noi explicăm în ce articol se încadrează problema respectivă. Noi doar îndrumăm. Mă tot chinui de când de când am încheiat acest protocol, am vrut să fac câteva întâlniri,” a declarat Cristache, pentru ProblemeLocative.ro.
El a admis că primește telefoane aproape zilnic din Făurei – îi sună oameni disperați care au nevoie de ajutor. Ce se poate face? Reprezentantul Federației spune că vrea să meargă, în primul rând la o întâlnire cu Primăria și cetățenii, atât cât permit restricții în pandemie, și să încerce să înțeleagă cu s-a ajuns aici – dacă sumele restante au fost distribuite la plată sau dacă este vorba despre altceva.
Cristache a spus că vrea să ajute asociațiile să intre în legalitate și fiecare bloc să se constituie în asociație.
Ce spune Prefectura
După răspunsul Primăriei, am mers mai departe și am întrebat la Prefectura Brăila ce măsuri a dispus cu privire la situația din Făurei. Prefectul Nicușor Ciocan (USR PLUS) nu este vechi în funcție – a fost numit la începutul lui februarie. Răspunsul Prefecturii este însă plin de citate din Legea 196/2018, așa cum face orice instituție înglodată de birocrație din România. Legea poate însă să o citească oricine pe internet. Ce fac autoritățile în plus este să o și aplice. Sau nu.
Regulamentul funcționării Instituției Prectului spune însă clar la Art.3. „În calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul îndeplinește următoarele atribuții principale: a). asigură, la nivelul județului, aplicarea și respectarea Constituției, a legilor, a ordonanțelor și a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum și a ordinii publice”.
Ni se reamintește că între prefectură și autoritatea locală nu există un raport de subordonare.
Prefectura are însă un instrument puternic pe care îl poate folosi în interesul cetățeanului: contenciosul administrativ. ProblemeLocative.ro va reveni atât la Primăria Făurei, cât și la Prefectura Brăila pentru a urmări gestionarea situației de către autorități.
Citește și:
Propunere populistă, adoptată de Senat: scoaterea copiilor de la întreținere
Cheltuielile cu reparațiile liftului se distribuie pe cotă parte indiviză, fără excepție
Bună,dragilor!În concluzie proprietarii rămân victimele Asociațiilor de proprietari fără şanse de a schimba echipa abuzivă,fără sprijin în verificarea activității financiare.O absurditate să depui cerere ,ca proprietar, la asociație pentru un control financiar.
Ideea este ca daca proprietarii fac contract cu un expert contabil care cere actele asociatiei – teoretic asociatia ar trebui sa le dea.
Daca nu vrea sa le dea poate sa ia amenda, sa se depuna plangere penala pentru abuz, etc. – adica oricum o pedeapsa mai mica decat daca ar da actele, care s-ar lasa probabil cu delapidare sau gestiune frauduloasa.
Vinovata e conducerea asociatiei de proprietari. Ce treaba are primarul sau prefectul cu obligatiile conducerii asociatiei ? Schimbati rapid conducerea asociatiei, faceti un audit si vedeti cine a gresit apoi actionati in judecata pe cine trebuie.
Treaba primarului este in lege si a prefectului la fel.