Actualitate

Eurostat: România, o țară de proprietari

Aproximativ 96% dintre români erau în 2018 proprietarii imobilelor în care locuiau, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Acesta fiind cel mai ridicat procentaj de proprietari de locuinţe din rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. De exemplu, în Germania puţin peste jumătate (51%) dintre cetăţeni deţineau propria lor locuinţă.

Dacă ne uităm pe media din Uniunea Europeană, 70% din locatari dețineau casa sau apartamentul în care locuiau.

În rândul statelor membre, clasamentul ar arăta astfel: România (96%), Slovacia (91%), Croaţia şi Lituania (ambele cu 90%). La polul opus se aflau Germania (51%) şi Austria (55%).

În 2018, 46% din populaţia UE locuia în apartamente şi aproximativ 53,3% în case. Peste o treime (35%) din populaţie trăia în locuinţe unifamiliale şi aproape o cincime (19%) în case semi-detaşate sau terasate.

Apartamentele sunt preferate în nouă ţări, în special în Letonia (66%), Spania (65%), Estonia (62%) şi Grecia (61%), cel mai scăzut procentaj fiind în Irlanda (8%) şi Olanda (20%).

În contrast, mai mult de două treimi din populaţia UE trăia în locuinţe unifamiliale în Croaţia (70%), urmată de Slovenia (66%), Ungaria şi România (ambele cu 65%), Danemarca (53%), Polonia şi Slovacia (ambele cu 50%). Olanda (58%) şi Irlanda (52%) sunt singurele state membre unde mai mult de jumătate din populaţie trăia în case semi-detaşat în 2018, potrivit Eurostat.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *