Actualitate

ANRE: Obligarea furnizorilor să livreze energie la cel mai mic preț e ilegală

energie la cel mai mic preț

Obligarea furnizorilor să livreze energie la cel mai mic preț către consumatorii casnici este ilegală, întrucât ar încălca reglementările europene şi ar echivala cu o nouă Ordonanţă 114, a declarat, marţi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

El a participat la conferinţa online „Electricitatea în piaţa liberă”, organizată de ziarul Bursa.

„Cu ocazia multiplelor presiuni la care a fost supusă Autoritatea, la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie, când ni se solicita ca aceşti furnizori să îi încadreze pe cei 5,7 – 5,8 milioane de consumatori casnici din piaţa reglementată la cele mai mici preţuri din portofoliul lor de oferte, aş vrea să precizez că, din punctul nostru de vedere, ar fi fost şi este ilegal”, a spus Nagy-Bege.

Prin aceste măsuri, s-ar încălca Regulamentul 943 al UE privind piaţa internă de energie electrică şi Directiva 944 care avea termen de transpunere sfârşitul anului trecut. Aceste două acte normative prevăd foarte clar că preţurile trebuie formate de cerere şi ofertă şi niciun Guvern, Parlament sau autoritate de reglementare nu are dreptul să intervină asupra preţurilor, potrivit explicațiilor oferite de reprezentantul ANRE.

În opinia sa, o astfel de obligaţie ar avea aceleaşi efecte pe care le-a avut şi Ordonanţa 114 și că acest lucru ar fi dus la scumpirea energiei pentru consumatorii care erau deja în piaţa liberă, a explicat el.

„A obliga un număr de furnizori să asigure energie ieftină pentru 5,7 milioane clienţi, pe lângă faptul că e foarte greu de realizat, dar presupunând că este posibil, creează pierderi financiare foarte mari pentru aceşti furnizori. Pierderi care ar trebui să fie recuperate de la celelalte categorii de consumatori, ceea ce ar fi însemnat o creştere de preţ pentru ceilalţi casnici, 3 milioane care sunt deja în piaţa concurenţială, sau consumatorii non-casnici, exact ce s-a întâmplat odată cu OUG 114, sper că încă ne amintim”, a subliniat vicepreşedintele ANRE.

Acesta a explicat că soluţia cu care a venit ANRE este această perioadă de tranziţie de şase luni.

Reprezentantul ANRE a subliniat că Autoritatea a oferit o perioadă de tranziţie pentru consumatorii casnici până la 1 iulie 2021, dată până la care vor primi noi oferte şi noi informaţii de la furnizori, urmând ca, după 1 iulie, să aibă în continuare oricând posibilitatea de a trece în piaţa concurenţială. Contractul poate fi schimbat oricând după această dată.

Ideea ca furnizorii să ofere consumatorilor casnici energie la cel mai mic preț din ofertă a lor a venit din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a sugerat că ar putea veni cu o OUG în acest sens.

Citește și: ANRE promite un proces de contractare simplificat. Expert în energie: Mai mult încurcă

Virgil Popescu: Nu vor fi probleme cu energia electrică și gazele naturale în zilele geroase

Ajutoare pentru consumatorii vulnerabili de energie electrică, folosită inclusiv pentru încălzirea locuinței

Jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate sunt vulnerabili


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *