Actualitate

PATRES: Legea privind construcția de clădiri cu zero emisii nu este respectată

clădiri cu zero emisii

Legea privind respectarea standardului NZEB (Nearly Zero Energy Buildings) la construirea de clădiri cu zero emisii nu se respectă, a declarat vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), Martin Moise.

El a subliniat că energia regenerabilă nu se referă doar la sectorul energetic, la parcuri de sute de megawaţi, ci tranziţia energetică prin care trebuie să treacă Uniunea Europeană se referă la întreaga economie, inclusiv la construcția de clădiri cu zero emisii unde este o zonă deficitată în România.

„Legea 101 prevede că toate clădirile noi din România care obţin autorizaţie de construire după 1 ianuarie 2021 trebuie să fie cât mai aproape de standardul NZEB – Net Zero Emission Building, şi mai mult decât atât, trebuie să-şi genereze 30% din consumul de energie primară din surse regenerabile de la faţa locului sau la maximum 30 de kilometri distanţă. Aş fi curios să facem un clasament şi să ne uităm pe autorizaţiile de construire emise în ultimele 7 luni în ţară, să vedem câte autorizaţii chiar prevăd acest lucru. Legea nu se respectă”, a afirmat Martin Moise, într-o conferinţă de presă organizată de Energynomics.

Vicepreşedintele PATRES a apreciat că românii îşi construiesc în prezent casele fără să respecte standardele NZEB, deși cadrul legal există. Totuși, Moise a spus că este o problemă de conștientizare și că mesajul nu a ajuns în fiecare sat, există primari care semnează autorizații, dar nici nu știu de existența acelei legi. „Poate că e prea ambiţioasă acea cifră de 30%, poate că am lăsat prea multe portiţe în lege ca să o eludăm sau să mergem pe lângă ea – într-adevăr, există undeva o prevedere: cu excepţia faptului în care se demonstrează a fi ineficientă economic. Şi dacă avem cadrul de reglementare creat, încă nu am ajuns cu mesajul până în fiecare sat”, a menţionat Martin Moise.

Vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România a susţinut că standardul NZEB nu este excesiv de restrictiv.

„Acel standard NZEB nu este chiar aşa de restrictiv, el poate fi relativ uşor respectat. Într-adevăr, poate fi o problemă să am 30% din surse regenerabile dacă mă uit şi la energie electrică şi la energie termică, iar problema de fapt e la energie termică, pentru că o casă acolo are consumul mare: o casă cu 200 de metri pătraţi utili o să aibă un consum de energie electrică de 3-4 mega pe an şi 30-40 de mega de energie termică. Asta şi aşteptăm, scheme de sprijin care să finanţeze pompe de căldură, renovări…Dar ce vedem la Fondul de Mediu? 30.000 de aplicanţi la Casa Verde Fotovoltaice, 15.000 respinşi că erau actele expirate. Păi aşa nu merge”, a adăugat Martin Moise.

Citește și:

Ce este sărăcia energetică și cum își propune Comisia Europeană să rezolve această problemă

Se dă startul pentru ”Casa Eficientă Energetic”

Ce trebuie să facă un proprietar pentru a primi bani prin programul „Casa Eficientă Energetic”

Bani de la UE pentru rețelele de termoficare și eficientizarea energetică


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *