Chițac interzice uscarea rufelor în exteriorul imobilelor din Constanța
Primăria Constanța a publicat o hotărâre a Consiliului Local privind regulamentul de îmbunătățire a activității de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța.
Editorul proiectului jurnalistic independent ProblemeLocative.ro
Potrivit deciziei Consiliului Local, la propunerea primarului Vergil Chițac, constituie contravenție „întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor“.
În variantă inițială, în momentul în care a fost supus dezbaterii publice, proiectul prevedea că este contravenție „întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor, cu excepția unităților locative care nu sunt dotate cu spațiu cu destinație specială“.
Hotărârea are însă mai multe puncte prin care se interzic printre altele:
- Pătrunderea fără drept sau/şi răscolirea gunoiului din containere sau locuri special amenajate de către persoane fizice, în scopul recuperări! unor obiecte, materiale reciclabile, hârtii, resturi alimentare, etc.
- Scuipatul, aruncarea de hârtii, sticle sau a oricărui tip de ambalaj sau resturi din acestea, resturi de țigări, coji de semințe sau a oricăror resturi alimentare sau nealimentare, pe alei, peluze, în parcuri, zone verzi, pe drumuri şi trotuare sau în orice alt loc public sau privat de folosință comună, inclusiv în mijloacele de transport în comun.
- Spălarea vehiculelor, a oricăror bunuri sau obiecte pe drumuri sau în alte locuri publice.
- Spălarea vehiculelor pe proprietățile private dacă se afectează în vreun fel domeniul public sau proprietățile învecinate, inclusiv prin împrăștierea vaporilor de apă rezultat din spălarea vehiculelor.
- Curățarea covoarelor pe domeniul public.
- Neridicarea şi netransportarea imediată a deșeurilor provenite în urma salubrizării spațiilor verzi.
Nerespectarea obligațiilor prevăzute la articolul 6 constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 500 de lei la 1.000 de lei pentru persoane fizice și de la 1.500 de lei la 2.500 de lei pentru persoane juridice.
Citește și: Opinie: Avem nevoie de o lege care să pună proprietarul pe primul plan
Fonduri insuficiente pentru reabilitarea termică prin PNRR. Suntem pe ultimul loc din UE