Interviu cu Nicu Marcu (FAPF): Consiliera aflată în conflict de interese la S3 a participat la modificarea legii. Liga Habitat cunoștea situația. Susținem controlul la nivel național pentru a elimina incompatibilitățile
Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari Florești (FAPF) Nicu Marcu a fost unul dintre participanții la grupul de lucru de modificare a Legii asociațiilor de proprietari din Camera Deputaților și a solicitat în repetate rânduri transparență și accesul proprietarilor simpli la ședințe. FAPF a propus un amendament prin care să se înființeze un birou unic de control al asociațiilor de proprietari pentru a rupe legătura dintre aleșii locali și asociații. Propunerea a fost, bineînțeles, respinsă.
În urma articolului publicat de ProblemeLocative în urmă cu două săptămâni despre situația consilierului local Sector 3 Andreea Weinerich, care deține mai multe firme de administrare imobile și se află astfel în conflict de interese, Nicu Marcu a răspuns întrebărilor cu privire la incompatibilitate și conflictul de interese în care se află unii aleși locali. Nicu Marcu ne explică și că Weinerich a participat la ședințele pentru modificarea Legii asociațiilor de proprietari, iar reprezentanții Ligii Habitat au cunoscut situația acesteia de la început și nu s-au opus ca ea să facă propuneri de amendare a legii. Marcu spune că a aflat de conflictul de interese în ultima ședință și atunci a susținut luarea de măsuri.
Articolul inițial aici: Consilierul local de la Sectorul 3 Andreea Weinerich este și acționar în firme de administrare condominii. ANI: Situația generează conflict de interese
- FAPF consideră corect ca un consilier local sa fie asociat în firme care au ca obiect de activitate administrarea de condominii, în condițiile în care consiliul local este cel care controlează asociațiile de proprietari și administratorii?
Nicu Marcu: FAPF a condamnat și condamnă astfel de incompatibilități în cadrul administrațiilor publice locale. Avem un astfel de caz și în comuna Florești, județul Cluj. ( nr – ProblemeLocative a eliminat numele consilierului din Florești pentru a-l contacta și relata pe larg situația acestuia în perioada următoare). Deși au fost înaintate sesizări către compartimentele din cadrul primăriei, precum și Poliției Locale, cu privire la încălcarea legii 196/2018, de către societatea acestuia, nu s-au dispus nici un fel de control asupra societății deținute de către acesta.
De asemenea și în cadrul ședințelor comisiei de lucru, pentru modificarea legii 196/2018 se afla d-na Andreea Elena Weinerich, consilier local PNL în cadrul consiliului sectorului 3 din București, care propunea amendamente, în contextul în care aceasta deține societate de administrare condominii, ceea ce este un lucru extrem de grav. Toți acești oameni politicii își văd propriile interese, încercând să intre și în sfera de concepere a legilor, astfel încât aceștia să fie privilegiati prin propriile amendamente. În aceeași situatie ne aflăm și cu primăriile care administrează condominii. Spre exemplu Primăria Iași administrează nu mai puțin de 25.000 de apartamente în Iași. Acest caz nu este singular. În comuna Floresti se procedeaza la fel. Proprietarii nu beneficiază de concurență de pe piață, deoarece aceste contracte de administrare se fac prin atribuire directă. Trebuie să găsim o soluție în acest sens, lucrurile nu pot continua astfel! Ministerul va trebui sa găsească o soluție pe viitor ca toți acești actori politici implicați în acest tip de afaceri să nu facă parte din acest sistem.
Un lucru și mai grav este faptul că, deși membrii Ligii Habitat au știut de infiltrarea în comisia de lucru pentru modificarea legii 196/2018 a d-nei Andreea Elena Weinerich, consilier Local PNL, aceștia nu au informat opinia publică si nu s-au opus în acest sens. FAPF a aflat spre final despre această incompatibilitate, iar în ultima ședință din cadrul comisiei, FAPF a ridicat această problemă în fața comisiei deputaților și a solicitat respingerea propunerilor înaintate de dna Andreea Elena Weinerich.
Trebuie să fie clar pentru toți politicienii care sunt implicați în astfel de afaceri că asociatiile de proprietarii nu vor fi și nu sunt o sursa de venit pentru aceștia, iar primăriile, respectiv primarul nu trebuie să favorizeze sau să protejeze astfel de oameni politici în cazul în care aceștia încalcă legea, așa cum se întâmplă și în comuna Floresti. Este evident ca avem de-a face cu o incompatibilitate în ceea ce privește funcțiile de consilier local, primar sau funcționar în cadrul compartimentelor, cu funcția de administrator condominii.
În acest sens, Comisia Deputaților ar fi trebuit să țină cont și să agreeze amendamentul propus de FAPF, privind Înfiintarea unui Birou Unic la nivel național, în vederea îndrumării și controlului asociațiilor de proprietari, dar din păcate a fost respins. Probabil motivul pentru care a fost respins îl avem mai sus.
ProblemeLocative a creat o petiție în acest sens, cerând o autoritate națională pe modelul ANPC care să realizeze controalele în acest domeniu, tocmai pentru a rupe această legătură dintre aleșii locali și asociații. Petiția poate fi citită și semnată aici: Drepturi pentru proprietarii din condominii
2. FAPF a făcut sau urmează sa facă o propunere privind o astfel de incompatibilitate în lege?
Nicu Marcu: În primul rând vom expune public tot ceea ce s-a întâmplat în cadrul ședințelor comisiei de lucru, deoarece proprietarii trebuie informați despre tot ce se întâmplă în realitate în acest sistem, foarte bine organizat, începând cu parte de sus, respectiv oamenii politicii și terminand cu un alt sistem la fel de bine organizat, care stau sub cupola unor organizații neguvernamentale, susținând că apară drepturile proprietarilor, când în realitate aceștia își văd doar propriile interese. În acest sens FAPF va demara o campanie de informare publică online, unde vor fi invitații experți din diferite domenii, care vor analiza legea pas cu pas, astfel încât fiecare proprietar să înțeleagă ce are de făcut în anumite situații, mai mult, sa înțeleagă sensul Legii așa cu a fost expusă în comisia de lucru. În al doilea rând, dorim să subliniem faptul că FAPF a ridicat de mai multe ori aceasta incompatibilitate, încercând să elimine primăriile din acest sistem, și arătând comisiei de lucru, ineficiența acestora, precum și ilegalitățile care se întâmplă în astfel de cazuri. FAPF a arătat în comisia de lucru un sondaj care arăta foarte clar feed-backul proprietarilor cu privire la activitatea funcționarilor din cadrul acestor compartimente, dar fără rezultat. Bineînteles, vom sesiza organele competente în vederea găsirii unor soluții în acest sens și de a primi un răspuns oficial cu privire la o astfel de incompatibilitate, iar la următoarea modificare a Legii 196/2018, vom insista ca Biroul Unic să fie implementat la nivel național, astfel eliminând complet aceasta incompatibilitate.
3. Ar putea avea consilierul local acces la informațiile pe care alte firme/ asociații nu le au, cum ar fi cand încep controalele la asociații, ce asociații urmează sa fie controlate și de ce, unde s-au găsit probleme și s-au dat amenzi, ce asociatii isi cauta administrator într-un anumit moment?
Nicu Marcu: Desigur, aceștia au toate informațiile necesare. În plus, aceștia au prioritate în a acapara cât mai multe condominii, deoarece au contact direct cu dezvoltatorii, ale căror proiecte de construcție a condominiilor sunt votate de către aceștia în ședințele de consiliu local. Există clar o legatură între acești doi actori, și va exista atât timp cât consilierii locali vor beneficia de pe urma dezvoltatorilor. Pentru a elimina astfel de afaceri politico-financiare, FAPF a propus ca dezvoltatorul să nu mai poate înființa asociații de proprietari, aceste atribuții să îi revină noilor proprietari, dar din păcate nu s-a putut.
Cu toate acestea, nu am renunțat la luptă și am continuat să facem presiuni în acest sens. În cele din urmă am găsit soluția! La înființarea asociației de proprietari, proprietarul sau dezvoltatorul care dețin mai mult de o unitate imobiliară, să dețină dreptul la un singur vot, indiferent de unitățile imobiliare deținute în condominiu. Astfel am eliminat posibilitatea de a vota în masă, atât pentru constituirea asociației, cat și pentru alegerea organelor de execuție, dezvoltatorul fiind restricționat doar la un un singur vot.
Proprietarii trebuie să înțeleagă că, FAPF nu duce deloc o lupta ușoară, iar în spatele acestui sistem, sunt foarte multe interese financiare și politice, iar dacă proprietarii nu vor reacționa la astfel de derapaje, vor riscă să devină victimele acestui sistem. Sperăm că pe viitor, odată cu demararea campaniei de informare online a FAPF, să trezim opinia publică și să reușim să implicăm mai mulți proprietarii, de toate vârstele, în activitatea asociațiilor de proprietari și organizațiilor neguvernamentale (reale). Este unică soluție prin care vom reuși să schimbăm ceva. Doar împreuna vom reuși să fschimbam totul în bine! Garantat, divizați nu vom reuși nimic! FAPF are nevoie de sprijinul tuturor proprietarilor din România, deoarece avem de-a face cu un sistem extrem de bine organizat la nivel național. Vom află mai multe pe parcursul campaniei de informare organizată de FAPF!