Actualitate

Consilierul local de la Sectorul 3 Andreea Weinerich este și acționar în firme de administrare condominii. ANI: Situația generează conflict de interese

Un consilier local PNL de la sectorul 3, Andreea Weinerich (foto, sursa: Facebook), recunoaște că este asociat în trei firme de administrare condominii, în condițiile în care Consiliul Local este cel care controlează asociațiile de proprietari și administratorii de condominii, potrivit Legii. Mai mult decât atât, Consiliul Local este și organismul care aprobă reabilitarea blocurilor pentru eficientizarea energetică. Deci un conflict de interese.

Deși legile în vigoare nu fac referire în mod clar la o situație de incompatibilitate, Agenția Națională de Integritate (ANI) a răspuns unei adrese formulate de ProblemeLocative că situația este una de natură să genereze conflicte de interese.

(…) precizăm că situația expusă de dumneavoastră poate să genereze un conflict de interese, în situația în care alesul local emite sau participă la emiterea ori adoptarea actului administrativ, încheie sau participă la încheierea actului juridic care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru o societate la care deține calitatea de asociat unic ori funcția de administrator sau de la care obține venituri”, se arată în răspunsul ANI.

Potrivit instituției, alesul local are obligația de a se retrage din ședințele în care se discută probleme legate de asociațiile de proprietari.

„(…) alesul local are obligația de a nu participa la ședința Consiliului Local și de a anunța la începutul ședinței interesul personal pe care îl are la adoptarea actului administrativ respectiv, anunţ care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei, iar, prin urmare, acesta nu mai este luat în calcul pentru cvorumul necesar adoptării hotărârii consiliului, în conformitate cu dispozițiile art. 228 alin. (2) și (3) din OUG nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat ANI, în răspunsul oferit Probleme Locative. 

Răspunsul ANI către Probleme Locative aici:

Contactă telefonic, Andreea Weinerich spune că nu s-a retras din ședințele de consiliu până la acest moment și că, din punctul său de vedere, nu se află în conflict de interese. Totodată, ea m-a îndemnat în repetate rânduri să îl contactez pe avocatul său pe acest subiect și să îi adresez întrebările în scris.  

Ulterior, i-am mai adresat consilierului local două întrebări în scris, însă răspunsurile nu au mai venit nici la o săptămână după solicitare. Cele două întrebări adresate de Probleme Locative:

1. Dacă un cetățean dintr-o asociație administrată de firmele dvs. ar face o sesizare către compartimentul de sprijin, îndrumare și control din cadrul UAT, ce garanție ar avea că acest control ar fi unul corect?

2. Ce garanție ar avea cetățenii din sectorul 3 că firmele dvs. nu au avut informații cu privire la reabilitatea/ consolidarea condominiilor înaintea altor asociații de proprietari, informații care le-au oferit timp să își întocmească dosarele, să se pregătească etc?

În ședința Consiliului Local din data de 27 iulie, Weinerich a recunoscut că administrează și imobile:

Federațiile condamnă astfel de situații: Este imoral!

Președintele Ligii Habitat, Mihai Mereuță, spune că nu este de acord cu astfel de situații. „Nu este moral (legal nu pot spune). Oricum nu sunt de acord cu situații de tipul acesta. În mod cert firmele primăriilor/ consiliilor locale care fac administrare ar trebui și ele interzise”, a declarat Mereuță, pentru Probleme Locative.

La rândul său, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari Florești (FAPF), Nicu Marcu, a arătat că organizația din care face parte „a condamnat si condamnă astfel de incompatibilități în cadrul administrațiilor publice locale”. În răspunsul său, FAPF a făcut referire la situația consilierei Weinerich, care a participat și la grupul de lucru din Parlamentul României.

De asemenea și în cadrul ședințelor comisiei de lucru, pentru modificarea legii 196/2018 se afla D-na Andreea Elena Weinerich, Consilier Local PNL în cadrul primăriei sectorului 3 din București, care propunea amendamente, în contextul în care aceasta deține societate de administrare condominii, ceea ce este un lucru extrem de grav, deoarece toți acești oameni politicii își văd propriile interese, încercând să intre și în sfera de concepere a legilor, astfel încât aceștia să fie privilegiați prin propriile amendamente”, a explicat reprezentantul Federației Asociațiilor de Proprietari Florești.

Mai mult decât atât, Nicu Marcu a criticat și faptul că, deși membrii Ligii Habitat au cunoscut situația Andreei Weinerich, nu au informat opinia publică și nu s-au opus în acest sens. „FAPF a aflat spre final despre această incompatibilitate, iar în ultima ședința din cadrul comisiei, FAPF a ridicat aceast problema în fața comisiei deputaților și a solicitat respingerea propunerilor înaintate de D-na Andreea Elena Weinerich, consilier local PNL”, a mai spus Nicu Marcu.  

Potrivit declarației de interese, Weinerich este și membru în Asociația Vellas Habitat, care a înaintat propuneri pentru modificarea Legii asociațiilor de proprietari.

Interviul complet cu Nicu Marcu, în care se semnalează și alte probleme grave, va fi publicat pe Probleme Locative în zilele următoare.

Profituri mai mari

Declarația de interese din 2020 a Andreei Weinerich aici:

Coincidență sau nu, firmele de administrare ale Andreei Weinrich au înregistrat cifre de afaceri și profituri mai mari începând chiar din anul 2020, anul alegerilor locale când penelista a devenit consilier local. Întrebată dacă este vreo legătură acestea, Weinerich a spus că „nu înțelege scopul demersului” și că „pe acest subiect, vă rog să vorbiți cu avocatul meu”.

Prima firmă în care Weinerich e asociat cu 20 de părți sociale, potrivit declarației de interese, AS ADMIN SRL a sărit de la o cifră de afaceri de 61.579 lei în 2020, la 93.807 lei, iar în aceeași perioadă profitul s-a dublat – de 18.813 lei în 2020, la 41.746 lei în 2021. Firma a avut șase angați în 2021. Detalii aici: https://www.romanian-companies.eu/as-admin-srl-24025924/

AS Admin Administrare Imobile SRL – Ilfov, unde Weinerich are 30 de părți sociale, a avut de asemenea succes – trecând de la o cifră de afaceri de 35.552 lei în 2020, la 59.737 lei, în 2021, și de la un profit de 33.346 lei la 55.856 lei în 2021, în condițiile în care firma a avut zero angajați. Detalii aici: https://www.romanian-companies.eu/as-admin-administrare-imobile-srl-18161948/

Cea de-a treia firmă – F&C CONSULTING CONT SRL, la care consiliera locală are 200 de părți sociale – a trecut de la un profit de ordin negativ de -47.401 lei în 2019 la 24.110 lei – profitul raportat în 2021. Firma a avut zero angajați. Detalii aici: https://www.risco.ro/verifica-firma/f-c-consulting-cont-srl-cui-15163448

Vă îndemn să facem lista consilierilor locali aflați în astfel de situații de conflict de interese din toată țara și să îmi semnalați astfel de situații la ioana.oancea@problemelocative.ro

Citește și: Vocea Asociațiilor de Proprietari începe o serie de dezbateri asupra modificărilor legislației


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


3 thoughts on “Consilierul local de la Sectorul 3 Andreea Weinerich este și acționar în firme de administrare condominii. ANI: Situația generează conflict de interese

  1. Interesanta documentarea și relatarea acestor practici neortodoxe ale politicienilor. Felicitări!
    Va sugerez sa aruncați o privire și la declarația de avere a deputatului USR Apostol sa vedeți și sa arătați lumii care sunt interesele lui și motivele pentru care promovează cu atâta îndârjire digitalizarea asociațiilor de proprietari. E simplu! Omul are firma de IT și legiferează în interes personal când toată lumea e conștientă ca acum e imposibil sa digitalizezi asociațiile și sunt alte probleme mai importante de rezolvat în acest domeniu. Credeați ca USR-istii guvernează în interesul romanilor?

  2. Multumesc!
    Momentan, nu pot să îl bănuiesc pe Apostol decât că este IT-ist și vede rezolvări de IT-ist. Dacă se apucă să își facă firme și să intre în domeniul asociațiilor voi fi cu ochii pe el. Nu am niciun parti -pris, dacă îi prind, scriu despre oricine.

    În principal, USR chiar a făcut proiecte benefice pentru români. Nu toate sunt foarte bine realizate, dar pentru asta ar trebui să existe dezbaterea parlamentară – îmbunătățire. Doar că nu se întâmplă.

  3. „Distinsa” doamnă semnează contracte de administrare condominii și în numele PCS Admin SRL, CUI 35846739, J40/4284/2016. Odată semnat contractul, dacă vă doriți să aveți o comunicare aproape inexistentă cu firma de administrație, departe de a înțelege formulari simple în limba română, care nu se poate ocupa de obligațiile contractuale ca administrator condominii pentru că este „în ședință” (n.n. adică la Primaria sector 3 unde este consilier), dacă vă doriți să nu afișeze listele de întreținere, să nu vă pună la dispoziție pe mail documentele aferente dosarului lunii, dacă vă doriți să transformați contabilitatea asociației în ghiveci, să saboteze asociația în acțiuni în instanță prin neprezentarea la timp a documentelor solicitate de judecători, atunci alegeți une din firmele în care această doamnă este acționar. Dacă veți îndrazni să aveți nemulțumiri, vă va trimite notificare de reziliere sub motiv că nu i-ați plătit porția de ghiveci, factura pentru (de)servicii însă nu v-o pune la dispoziție în format fizic, sau pe mail, așa cum cere legislatia. Abia aștept să văd raspunsul Serviciului Relații cu Asociațiile de Proprietari de la Primăria Sector 3 la reclamația pe care i-o voi face pentru toate aceste derapaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *